O starém Řecku ve výtahu

O starém Řecku ve výtahu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507756/bmid_o-starem-recku-ve-vytahu-KVU-507756.jpg 5 22 9

Archeologie, stejně jako antika, je úchvatná i jímavá, děsivá i vtipná, inspiruje nás a pomáhá nám mnohé pochopit V průběhu času lze objevit mnoho pokladů. A kromě toho, může být studium archeologie a antického světa i jistým druhem kolektivní psychoterapie, jejímž prostřednictvím poznáváme sami sebe. Tisícileté dědictví nashromážděné na území Řecka, se možná může zdát těžko uchopitelné. Ale není. Ve výtahu uvíznou dva cizinci. Následující jednoduchá otázka „Co děláš?“ se stává odrazovým můstkem pro unikátní cestu časem a prostorem. Jeden z mužů je totiž archeolog. Laik, zprvu ironický a lhostejný, ho bombarduje otázkami, na které archeolog trpělivě odpovídá okouzlujícím, lehce neuctivým a rozhodně zábavným způsobem. Výsledkem je velkolepé, vtipné a naprosto strhující vyprávění o starověkém Řecku od jeho úplných počátků v pravěku až po konec jeho klasické starověké éry. Okouzlující výlet časem má zastávky ve zlomových okamžicích dějin, ale i v osobních příbězích obyčejných lidí. Co si zabalila minojská princezna na cestu do Egypta? Co dělal mykénský státní úředník, když se nudil? Který otrok se stal bohatým bankéřem? Proč filozof Hérakleitos navrhl, aby Homér dostal facku? Proč se Kyklady nazývají Kyklady?... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ , 2021


více info...

Přidat komentář

SirenKa
23.04.2024 3 z 5

Ach jo.. takový krásný počin vědce o pohledu na historii světa pro nás laiky. Ještě jsem se nesetkala s knihou, kde by překladatel zabil autora a to hned několikrát už na 2. a 3. straně textu a pak znovu a znovu. To si vážně v nakladatelství ani jednou nevyhledali tohoto oblíbeného influencera? Nejmenuje se totiž Archeostoryteller ale Archaeostoryteller. Pro mne to knihu významně degraduje, jak má člověk věřit dalšímu textu? A koukám, že oba recenzenti chybu šíří vesele dál.

Peter73
09.03.2024 4 z 5

História Grécka podaná nám laikom. Autor s neznámou osobou zostane zaseknutý vo výťahu. Na otázku, že čo robí, odpovedá, že je archeológ. A potom už len rozpráva v stručnosti dejiny Grécka. Neznámy človek sa ho vypytuje, niektorým veciam nerozumie, ale zaujíma ho to, je tak trochu otravný, prekážal i mne. Inak kniha je dobrá, autor sa snaží podať dejiny Grécka v krátkosti so zreteľom na jednoduchosť, jasné podanie pre laikov, a bez zložitostí, popularizuje archeológiu a vzbudzuje záujem o staroveké dejiny, čo sa mu aj darí. Vysvetľuje nám čo je aj archeológia a rozpovedá nám, ako to bolo s tými gréckymi vojnami a nájdenými črepinami nádob, trochu zabŕdne aj do mytológie.


los
23.01.2024 3 z 5

tak trochu jako Sofiin svět, ale zábavnější a věřím, že pro školáky poutavé, dneska asi jediný způsob, jak přitáhnout náctileté k dějinám antického světa

Ronnie68
23.11.2023 5 z 5

Přečteno během opravdu pár hodin ... je to ve stylu rozhovoru, kde ve zkratce je převyprávěn příběh Řecka ... četlo se to fakt skvěle...

Yoh
02.10.2023 5 z 5

Vždycky mě zajímalo, jaký mají současní Řekové pohled na svou vlastní antickou historii - jak vnímají tohle zlatý období, který je na hony vzdálený jejich současný realitě. A mile mě překvapilo, že ta kontinuita pořád existuje. Že jsou to v podstatě pořád ti "staří", hudrující, zvědaví a nesmírně ukecaní Řekové - a že i přes ortodoxní křesťanství spousta z nich pořád vnímá i svůj prapůvod, učí se o něm ve škole a jak dokazuje tohle dílo, čím dál víc na něho zase navazuje. Super napsaný historický výtah - pro Řeky i všechny ostatní, kteří mají pro antickou historii a kulturu slabost.

VendulaB
26.09.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a čtenářsky příjemná kniha - řecká historie v kostce. Přečtete ji za večer. Celé řecké dějiny rychle prolétnete, zjistíte, že většinu informací už vlastně víte, ale díky této tenké knížce si je dáte do jasných souvislostí. Bezva.

Elea
10.09.2023 5 z 5

Vynikající shrnutí nejstarších dějin Řecka, vtipné, zajímavě podané.

Terkaodkafe
22.08.2023 5 z 5

Ta kniha má totiž všechno, vtip, švih, hezké ilustrace, skvělý překlad a slovní hříčku v názvu. I když neumím Řecky, takže nevím, jestli funguje i v řečtině. Jednotlivé kapitoly se vždy zaměřují na jedno období z řeckých dějin a já jsem byla překvapena, jak malý časový úsek v řeckých dějinách zaujímá takové to klasické Řecko. A podobných překvapivých momentů je v knize víc.

kikikrat
29.07.2023 5 z 5

Tohle bylo skvělé! Doporučuju všem, kteří si chtějí zopakovat historii ale i těm co se chtějí dozvědět něco nového a zajímavého. Kniha je čtivá a napsána tak aby čtenáři dala co nejvíce. Díky tomu, že archeolog vede dialog s obyčejným člověkem je vše skvěle pochopitelné. Tak jen do čtení!

Autorovy knížky

2023  90%O starém Řecku ve výtahu

Kniha O starém Řecku ve výtahu je v

Právě čtených8x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst58x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x