O Platonovi III. - Filosofie

O Platonovi III. - Filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100767/bmid_o-platonovi-iii-filosofie-dkO-100767.JPG 5 6 2

O Platónovi série

< 3. díl >

Díl věnující se filosofii. Pokus o soubor Platonova myšlení, dělený do skupin Pravda, Duše a tělo. Dobro. I. skupina shrnuje jeho ontologii s noetikou a logikou, II. hlavně psychologii a fysiku s přechody do metafysiky, III. ethiku, pedagogiku, státovědu a estetiku.

Vydáno: , Jan Laichter
více info...

Přidat komentář

Mijagi
12.09.2023 4 z 5

Často mi to stylem přišlo úmorné, často spíše encyklopedické (hlavně druhý díl), vhodné spíše pro dohledávání si konkrétních informací než pro souvislou četbu. Nakonec ale musím říct, že se vyplatilo vydržet a četbu neuspěchat. Teprve s třetím dílem začal Platónův obraz nabývat podoby a naplno jsem si také uvědomil, jakou pan František Kupka odvedl práci pro uchování znalostí o tomto antickém filosofovi (s uvedením různých souvislostí). 1) Život, 2) Dílo, 3) Filosofie. Teď už jen poslední střípek, pořádnou bichli 4) Druhý život, a bude obraz kompletní.

"Každá ze tří složek duše má svůj vlastní obor působnosti. Všechno myšlení, kterým se nabývá poznání, je úkon složky rozumové; jí náleží také učení, pamatování a zapomínání. Ale i tato rozumová složka má své snahy a city; druhé dvě složky mají toliko žádosti a city... Žádostivá složka duše touží po jídle, pití, pohlavním styku a podobných věcech, a protože takové žádosti bývají ukájeny obyčejně užitím peněz, je to složka milovná peněz a zisku (filochrématon a filokerdes). Srdnost se žene za mocí, vítězstvím a slávou, je to složka milovná vítězství a cti (filonikon a filotimon). Snahy třetí, rozumové složky se vztahují k vědění a pravdě, je to složka milovná učení a moudrosti, složka filosofická (filomathes a filosofon). Ukájení těchto žádostí a snah vzbuzuje city slasti, rozdílné podle toho, v které složce duše vznikají; nejlibější jsou libosti složky rozumové."

Tatopulos
03.09.2022 5 z 5

Kniha pro ty, kdož jsou uhranuti Platonem a jeho filosofií. Jsem rád, že v reedici vyšel také 4. díl.