O muži, který šel za sluncem - Legendy severoamerických Indiánů

O muži, který šel za sluncem - Legendy severoamerických Indiánů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129748/o-muzi-ktery-sel-za--129748.gif 5 18 2

Výbor z legend a pověstí různých kmenů severoamerických Indiánů zachycuje ústně tradované a dochované příběhy a mýty o stvoření, lásce, indiánských hrdinech, o válce, zvířatech, nejrůznějších pletichářích i o konci světa.

Přidat komentář

Tyet
12.09.2022 5 z 5

O muži, který šel za sluncem je kniha sebraných legend, mytologických příběhů a pohádek původních obyvatel Severní Ameriky, kteří samozřejmě sami sebe jako Indiány nikdy neoznačovali.
Sbírku shromáždily a podklady přeložily dvě ženy - Markéta Nová a Martina Moravcová.
Tato krásná sbírka je nesmírně pestrá, některé příběhy by si klidně mohly přečíst i děti, jiné jsou poněkud nestydaté, ale nikoliv trapné, i přes svou výraznou sexualitu mají vtip a to se mi líbí. Je vidět, že Indiáni si dovedli užívat života :) Příběhy o stvoření země, lidí, hvězd a nebes se střídají s takovými, které mají reálný základ, například ten popisující masakr několika stovek Lakotů vojáky Spojených Států u Wounded Knee v prosinci 1890 jen proto, že tančili svůj tanec duchů.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wounded_Knee_Massacre

Knížka je povedená, grafická úprava nevšední, jak je u Arga zvykem.
Doporučuji k přečtení a přemýšlení.

Ortie
11.04.2017 5 z 5

Pohádky mého dětství... Některé významy tedy poznávám až později a uvědomuji si, že to nebylo příliš možná slušné, co jsem četla, ale nezanevřu kvůli tomu na tuto knihu, na to ji mám moc ráda a velmi ochotně v ní občas prolistuji.


Štítky knihy

Indiáni

Autoři knihy

Kniha O muži, který šel za sluncem - Legendy severoamerických Indiánů je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce25x
Chystám se číst12x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x