O kohoutkovi a slepičce

O kohoutkovi a slepičce https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63303/bmid_o-kohoutkovi-a-slepicce-r5a-63303.png 5 35 5

Vyprávění o nenasytném kohoutkovi a starostlivé slepičce patří ke známým lidovým pohádkám, které nalezneme v nejrůznějších podobách u mnoha autorů a sběratelů včetně Karla Jaromíra Erbena či Boženy Němcové. Inspirovala i malíře a ilustrátora Zdeňka Milera, "otce" oblíbeného Krtečka. Na motivy pohádky K. J. Erbena vypravuje Alena Peisertová.... celý text

Přidat komentář

Jadla
07.09.2023 5 z 5

Příjemný klasický text s ještě krásnějšími ilustracemi. Jeřabinka nějak moje děti vzala, když kuckají, vzájemně se pošťuchují, že jim uvízla v krku jeřabinka. Každý kohout, co jich po sousedech vidí, je ten zachráněný. S tímto zpracováním jsme si padli do noty.

Péťa Z.
05.03.2023 5 z 5

Moc pěkně zpracovaná verze známé pohádky s milými ilustracemi potěšila naši Adélku i mě. Ještě o kousíček víc se nám líbí filmové zpracování z roku 1953. :-)


Osice
14.06.2020 5 z 5

(SPOILER) Kdo by neznal příběh o nenasytném kohoutkovi a slepičce, která by si i nožky uběhala, aby svého drůbežího kamaráda zachránila? Z dětských let mi v hlavě zůstala opakující se pasáž:

„leží tam v oboře,
nožky má nahoře –
bojím se, bojím, že umře.“

Z. Miler a A. Peisertová podle mě zdařile přepracovali původní Erbenovu pohádku O kohoutkovi a slepičce. Většinou nejsem velkým příznivcem přepracovávání původních děl, ale v případě kohoutka a slepičky se mi tato verze líbí víc. Je delší, začíná hezky poklidně na statku a postupně toho kohoutek se slepičkou společně spořádají celkem dost, než dojde k oné osudné chvilce. Slepičku také posílají od čerta k ďáblu, ale od začátku jí chtějí pomoct, akorát nemůžou. Kráva by jí ráda dala mléko, ale žádné nemá, protože ještě nejedla, tak slepička běží na louku pro travičku, atd. Navíc je krásně ilustrovaná:-)

Knížku dostala dcera jako dárek od mé tety asi před rokem. Četly jsme mnohokrát, Barunka si hrála, že čistí studánku, a když slyšela prababičku vyprávět klasickou Erbenovu verzi této pohádky, tak ji opravovala:-)

tyzik.cejka
11.07.2013 3 z 5

i když je Krtek Milerovo nej i přesto se další knihy která namaloval vždy povedou

podzim
08.02.2011 5 z 5

Tahle pohádka jde vyjádřit jen jedním slovem: kouzelná.

Štítky knihy

zvířátka

Autoři knihy

Zdeněk Miler
česká, 1921 - 2011