O jinakosti

O jinakosti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400380/mid_o-jinakosti-Q8F-400380.jpg 4 2 1

Kniha Evy Kantůrkové nelze rozhodně zařadit mezi prvoplánové prózy, které dnes tak často nacházíme na knihkupeckých pultech. Dva souběžně vyprávěné retrospektivní příběhy s některými autobiografickými prvky propojuje ve třetím plánu reálný dialog mezi hlavními protagonisty, který dotváří hlavní námět románu: hledání příčin a důsledků jinakosti v podobě etnické i obecně lidské. Autorka čtenářům nabízí nevšední příležitost nahlédnout do svého myšlenkového světa, osobních názorů i do dříve tak často úzkostlivě skrývané citlivé duše. Neopominutelná, a pro tvorbu Evy Kantůrkové zcela samozřejmá, je i jazyková virtuozita a stylistická vytříbenost celého díla.... celý text

Přidat komentář

ondras666
09.11.2019 3 z 5

Tahle kniha mi dala popravdě hodně zabrat.
Z počátku jsem nechápal o čem to vlastně celé je a celé bude. Ale už během druhé kapitoly jsem měl jasno. Každá kapitola rozdělena na 3 části, dvě vyprávění z minulosti a jeden současný autorčin biografický rozhovor z taxíku.
Příběh mladé dívky mě bavil tak do půlky, zlomil se kapitolou o otci Káka, pak už mě ta část nebavila a spíše nudila svým obsahem.
Příběh mladého Roma, který postupně dospívá, ten jsem si užil náramně. Kdyby byla knih jen o něm, vůbec bych se nezlobil.
No a hovory z taxíku, to je kapitola sama o sobě. Chvílemi zajímavá, chvílemi nudná zdlouhavýmy pasážemi o etniku, společnosti a podobně.
Od autorky jsem četl pouze Přítelkyně z domu smutku a tam byla práce s jazykem a textem brilantní, takže jsem čekal něco podobného. Bohužel jsem se zklamal. Ale jistě kniha najde své fanoušky a bude bavit. Za mě průměrná.