O horách, řekách, slonech a lidech

O horách, řekách, slonech a lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169156/o-horach-rekach-slon-169156.jpg 4 10 1

Zábavný trojcestopis o poznávání exotických zemí, zajímavý také hlavně vloženými úvahovými pasážemi.

Přidat komentář

Amazonka72
03.11.2020 3 z 5

První komentář k této útlé knížce, která vyšla v polovině 90.let a má čestné místo v mé knihovně. A to především z důvodu, že autora osobně znám a v 90.letech, kdy kniha vznikla, jsem byla jednou z prvních a pravidelných zákaznic nově vzniklé cestovní kanceláře Adventura, jejímž zakladatelem je i Jarda Lhota. Byla to krásná doba, taková "pionýrská", začali jsme si plnit sny a cestovat do míst blízkých i vzdálených. Obvykle s minimálním vybavením, ale s nadšením a chutí poznávat. Cesty do hor, na kola a na vodu byly vždy velkým dobrodružstvím, ale ten pocit sounáležitosti a přítomnosti - být tady a teď - ten vždy zmírnil nepohodlí, které cesty provázelo. Příběhy, které Jarda ve své knize popisuje, se opravdu staly. Mám kamarády, kteří je prožili na vlastní kůži, jako např. přepadení a okradení v Mexiku při splutí řeky Usumacinta (hraniční řeka mezi Mexikem a Gautemalou).
Jarda není spisovatel, což je na knize vidět, ale je to člověk, který má srdce otevřené a jeho příběhy jsou psány tak, jak je cítí. Je to již 30 let, od té doby se spousta věcí změnila, i cestování je dnes jiné. O to cenější jsou zápisky z cest, které se pomalu stávají historií, ale je v nich obsažena atmosféra doby. Je dobře, že máme Hanzelku a Zikmunda, Josku Rakoncaje i Jardu Lhotu. Cestovatele a dobrodruhy tělem i duší.

Štítky knihy

Afrika Mexiko Pákistán

Autorovy knížky

Jaroslav Lhota
česká, 1957
1998  88%O horách, řekách, slonech a lidech

Kniha O horách, řekách, slonech a lidech je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x