O Fyláskovi

O Fyláskovi https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143341/o-fylaskovi-143341.jpg 4 7 2

Kniha o šibalství jednoho jezevčíka jménem Fylax. Vyvádí lumpárny jako každé hravé štěně, později se stane výborným loveckým psem. Jeho pánové jej milují, on je také, přesto se musí občas vyhýbat ranám karabáče. Doma je mu nevděčnou přítelkyní kočka Číča, na lovech si potom oblíbí jezevčici Aminu. Tragédií je smrt Aminy při lovu lišáka, ta zcela převrátí Fyláskův šťastný život...... celý text

Přidat komentář

Anitram22
20.01.2022 5 z 5

Dnes jsem v knihovně u syna narazila na tuto knížku a nostalgicky zavzpomínala, když jsem ji četla v dětství já. Krásný příběh o jezevčiku Filáskovi.

zuzi.kovar
16.05.2016 4 z 5

Kniha O Fyláskovi byla oblíbenou knihou mého dětství. Milovala jsem jakékoli příběhy o psech nebo jiných zvířatech. Nyní v dospělosti už ty příběhy nemají takové kouzlo. Už si více uvědomuji, že autor psychologii psů nijak neovládal. Spíš stylizoval lidské vlastnosti do podoby psa. Pár namátkových chyb: pes by nalezená koťata roztrhal a nezkoumal, co je to za tvory. Kdyby sežral bednu cukru, nebyl by přežraný, nýbrž mrtvý. Pes, který pytlačí, musí být zastřelen, určitě neexistuje šance na nápravu – alespoň tak, jak nám ji tu pan spisovatel podává. Spisovatel se nás snaží přesvědčit, že psi ctí tzv. osobní vlastnictví. Prostě z dnešního pohledu už to pro mne není atraktivní čtení a asi bych ji ani nedoporučila. Nicméně tahle kniha byla, a tak i zůstane knihou mého dětství.