O dřevěném chlebě

O dřevěném chlebě https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290631/bmid_o-drevenem-chlebe-Thg-290631.jpg 4 15 2

Naivně realistický román autorky čtenářsky oblíbených povídek a románů z Vysočiny. Kniha zachycuje příběh vesnické dívky Bětušky, která přivede na svět nemanželské dítě. Svobodná matka prožívá trpké chvíle, musí se vypořádat s ústrky, posměšky i s tíživou existenční situací. V nelehkých podmínkách, díky velké podpoře svých rodičů, však dokáže ze svého syna vychovat řádného člověka a vydobýt pro něj nejen chleba, ale i vzdělání. Autorka věrně líčí život lesních dělníků na konci 19. století a v postavě nešťastně provdané paní myslivcové do značné míry zobrazuje sama sebe.... celý text

Přidat komentář

Lucissia
28.08.2017 5 z 5

Když jsem knížku po babičce začala číst, čekala jsem něco typu: jak si chudá, ale přesto hodná dívka vzala bohatého a ušlechtilého mládence. Prostě typickou romantiku ze začátku minulého století.
Ale všechno daleko předčilo očekávání. Když jsem se prokousala pro mne nezvyklým nářečím huž a haby, majou a ševcůj, tak byla knížka opravdu hodně čtivá a nic nezkresluje. Popis, jak se chudáci museli dřít, jak měli bídu, popis bezcitného myslivce a jeho trápené ženy byl opravdu dost v živých barvách.
A i když příběh dopadl dobře, přece jen to nebyl takový ten americký happy end. Byla to těžká doba...
A když jsem si teprve až po přečtení knihy přečetla autorčin životopis, tak se mi ledacos dostalo do souvislostí a musím ji proto všechno dost obdivovat. Určitě sáhnu po její další knize. :-)

kika 13
06.03.2013 4 z 5

Pěkný a čtivý román z dob dávno minulých.