O čem sní

O čem sní https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356369/bmid_o-cem-sni-eN9-356369.jpg 5 7 1

Zasněné verše o krabech srovnaných podle velikosti, škvíře pod poklopem na sladký moučník i o rohlíku, který sní, že ho nikdo nesní. Ilustrátorka Andrea Tachezy a básník Petr Borkovec na stránkách měkkého leporela v tvrdých deskách kombinují zdánlivě nekombinovatelné, nešetří absurditou a sladké kouzlo snění dopřávají nejen lidem, ale i věcem. Není už tu trochu přeslazeno? Ještěže si aspoň babička zahořkle stěžuje, že se jí zdají samé voloviny, jen o dědovi nikdy nic, jinak by se jednotlivé listy leporela samou sladkostí slepily k dohromady!... celý text

Přidat komentář

Bonda
17.01.2023 5 z 5

To je kniha – poklad a kniha – svět. Ucelený i nepochopitelný, složitý a podivuhodný. Při četbě (a prohlížení!) se musíte naladit na jemné prožívání. A proč takovou vnímavost nevyvolat už u nejmenších dětí? Proč by jí zrovna ony měly být vzdáleny, nejsou jí spíš nejblíž?
Já jsem už okoralá, a přesto mě to velice chytlo. Říkáte si třeba: proč do tohoto světa patří zrovna liška, slon a mravenec? A liška je vykreslená jako šikovná pohodářka a mravenec si ze slonovy velikosti očividně nic nedělá, suverénně ji glosuje téměř „s nadhledem“, aby se tak řeklo. A až moucha sem snad vnese kapku frustrace a tichý slon se záhadně plaví na otepi sena a kdo ví, jak se přitom cítí. Rozmotáváte si v sobě jemné nitky vztahů, které vaše mysl k jednotlivým figurám a obrazům docítila. Mapujete si svět, který byl ve vás čtením sbírky postaven. Svět, v němž se vaše nevědomí protíná s minikoánem mravence, s potěšením hédonické lišky a dobrodružstvím tichého či snad přímo zasněného slona… A těšíte se, jaký půvab a radost se do vás s knihou nastěhovaly.

Sen o liškách

Kaštan, liška něco napsala. Nedá se, nedá chytit dvakrát.
Na zadních stůj jako liška
Tam, kde se lišky dávaj dohromady.
Liška mění koš na ústa.
Liška kývla. Viděls?