Červený pokoj

Červený pokoj https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495496/bmid_cerveny-pokoj-ggm-495496.png 4 41 13

Nyströmová & Forssová série

< 9. díl >

Nový případ pro Ingrid Nyströmovou a Stinu Forssovou Krátce po letním slunovratu se vrchní komisařka Ingrid Nyströmová ve Smålandu zabývá zvláštním případem vraždy. Je to poprvé, co nevyšetřuje se svou kolegyní Stinou Forssovou, neboť ta se nechala přeložit do Stockholmu. Oběti, počítačovému odborníkovi Adamu Arlemarkovi, žijícímu osaměle v luxusním věžáku ve Växjö, někdo vyjme z hrudníku srdce a místo něj mu do těla vloží měsíční horninu. Vězí v tom nějaká symbolika? Když se vyšetřování rozjede na plné obrátky, vyjde najevo, že oběť zažila v minulosti hrozné věci. Pokud chce Nyströmová případ vyřešit, musí se ponořit do cizího, temného světa, přestože je to zcela proti jejímu vnitřnímu přesvědčení. Společně se svým týmem odhaluje tajemný virtuální prostor zvrhlých přání Adama Arlemarka, jeho červený pokoj. Souběžně s tím vyšetřuje komisařka Stina Forssová další záhadný zločin. Vydává se ze svého nového působiště až za polární kruh do důlního města Kiruna na severu Švédska, aby objasnila případ vraždy alkoholika Mattiho Leinonena…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Der rote Raum , 2021


více info...

Přidat komentář

Avila
31.12.2023 5 z 5

Tato autorská dvojice mě nikdy nezklame. Její knihy mají vždycky spád a jsou plné akce s neotřelou zápletkou... Mohou jen doporučit a už se těším na další díl který čeká v mé knihovně...

PPardinio
13.12.2023 3 z 5

Jsem velkým fanouškem této série detektivních příběhů odehrávajících se v okolí švédského města Växjö. Hlavním důvodem je určitě parta detektivů, která mi přirostla k srdci. Neplatí to však pro hlavní vyšetřovatelku Ingrid Nyströmovou. Na této postavě mi od prvních knížek něco nesedí a pro mé nižší hodnocení může být tak důvodem to, že v ČERVENÉM POKOJI má bohužel hodně prostoru a autorské duo se až příliš motá kolem jejích duševních stavů. Ty však příběh nikam neposouvají. Naopak jej dost brzdí. Dějová linka kolem její dcery mi doslova pije krev a závěrečný nástup této postavy na scénu vše ještě zhoršil. Hlavní dějová linka odehrávající se kolem vraždy Adama Arlemarka mi přišla zajímavá, ve výsledku překvapivá, ale dopátrávání se klíčových stop mohlo být pojato lépe. V sérii jde ve výsledku o jednoznačně podprůměrný příběh. Řadím jej na úroveň v mých očích nepovedených Ledových hlubin.


Valdora
24.09.2023

Ač mám detektivky ráda, tohle jsem nedokázala dočíst. Nebavilo mě to.

Schamila
15.09.2023 4 z 5

Další super, určitě doporučuji...

Pepina19
30.08.2023 4 z 5

Dobře napsaná detektivka, na konci se vše krásně propojilo a vysvětlilo.

mirek7450
15.08.2023 4 z 5

Drsná detektivka tří propojených příběhů, ze začátku dost popisná, závěr rychlý i trochu ořekvapivý...

knihomolka525
10.07.2023 3 z 5

Kniha mě moc nezaujala .Rozvleklý děj ,klasicky přeskakující v dobách.Naprosto zbytečně vsunutý příběh motorkářů Svena a Mánse.Spisovatelé s námi hrají kličkovanou.

zelvonik
13.02.2023 5 z 5

Po minulém dílu, který byl lehkým úkrokem stranou a zakončením dějové linky vinoucí se od začátku série, jsem nevěděl, co mám očekávat. Potěšilo mě, že se autoři vrátili ke klasické detektivce s dvěma hlavními dějovými linkami a jejich lehkým provázáním a s překvapivým koncem. Styl psaní mi prostě sedí, obecně mám rád severské detektivky, a tak jsem si knihu užil. Obecně na celé sérii oceňuji uvěřitelnost a zároveň i jakousi "suchost", kdy rozuzlení není nijak bombastické. Budu se těšit na další díl, jestli nějaký bude.

alzbeta4340
19.01.2023 4 z 5

Vyšetřovatelské duo se nám rozdělilo a jejich případy se dotknou jen vzdáleně. Mordy to jsou záhadné, ale jejich řešení si autoři podle mého maličko usnadnili. Na druhou stranu vymysleli pár originalit - už jsem četla ledacos, ale způsob, jakým Stina zneškodnila vraha - s tím jsem se ještě nikdy nesetkala...
Hezky jsem si početla, i když si myslím, že by se Stina měla vrátit do práce k Ingrid a ostatním kolegům.
Ráda doporučuji tuto švédskou detektivku, přesto, že je zařazená v sérii, dá se číst i bez znalosti předcházejících dílů.

SilvieSisinka
15.01.2023 5 z 5

Chybějící srdce.Neobvykly kamen.Vrah, který zmizí beze stopy.Dva případy,které se protnou.Drsné,napínavé čtení a to já můžu!!!Těším se na další knihu autorské dvojice.

ArwenAragorn
27.11.2022 5 z 5

81%
...Spojení slov krev a násilí v ní současně asociovalo sexualitu, která se vymykala normě, něco, co se hrozivě rýsovalo v temnotě, zakázaný, lákavý, ponurý pokoj, peklo plné chtíče, které si všichni nosíme někde v sobě. ...
__________________________________________________________________________________________________________
Ingrid Nyströmová řeší mimořádnou vraždu počítačového odborníka Adama, kterému bylo z hrudi vyňato srdce, ve stejnou dobu se dostává Stina Forssová až do daléké Kiruny, aby se pokusila odhalit pachatele, který zavraždil alkoholika Mattiho a podařilo se mu záhadně uniknout ze zevnitř uzamčené místnosti. Oba případy se v závěru propojí.
Bavily mě obě linky případu, motiv u prvního byl naprosto neočekávaný, u druhého se mi zase nejvíc líbilo, jak Stina bojovala o svůj život. To byla síla.
Detektivní thriller, který je čtivý, napínavý, temný a mrazivý. Autorské duo nezklamalo. Doporučuji ho.

libuse6749
26.11.2022

Knižní novinka ze studeného severu od autorské dvojice Roman Voosen a Kerstin Signe Danielsson splnila přesně má očekávání a obhájila dobré jméno severského krimithrilleru.

Jeden z příběhů, který mě bavil doslova od první stránky. Kapitolu za kapitolou jsem spolu s vyšetřovateli získávala indicie k dopadení pachatelů, filtrovala důležité informace a hledala ve změti výslechů motiv.

Velkou přidanou hodnotu měly pro mě fakta o Švédsku, zejména o oblasti severního polárního kruhu, městečku Kiruna a jeho závislosti na těžbě železné rudy. Také jsou zmíněny kontroverzní vztahy Švédů a Sámů, kteří jsou domorodými obyvateli Laponska.

Kniha u nás vyšla jako devátá v sérii, přestože jsem neměla dosud tu čest přečíst předchozí případy, užila jsem si komfortně čtení i jako samostatný případ.

denisa7430
23.11.2022 4 z 5

Skvělá, čtivá krimi.

Autoři knihy

Roman Voosen
německá, 1973

Kniha Červený pokoj je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených3x
Knihotéce61x
Chystám se číst32x
Chci si koupit12x