Nová ve městě

Nová ve městě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518757/bmid_nova-ve-meste-V6v-518757.jpg 3 9 1

Co dělá člověka dospělým? Je to věk? Rodičovství? Schopnost finančně se zabezpečit? Spočívá dospělost v umění zvládnout životní těžkosti a nezlomit se? Máša je infantilní třicetiletá dívka, která trpí poruchou příjmu potravy a shodou okolností tráví celé léto v Praze. Když se ocitne téměř bez peněz a práce, musí dělat kompromisní rozhodnutí, která ne vždy odpovídají jejím zásadám. Hlavní hrdinka zažívá neuvěřitelné příhody a situace a objevuje neturistickou stránku Prahy, což ji uvrhne do víru nočního života. Při hledání svého místa v Praze se setkává s Ukrajinkami, které si našly vlastní způsoby, jak v tomto městě žít, nebo alespoň přežít. Kniha Ukrajink?.cz je skutečným příběhem o imigraci, očištěným od stereotypů a přílišné romantizace života v zahraničí. Je to román o iluzi úspěšného života, jak je prezentována prostřednictvím sociálních sítí. Je také o síle žen, které musí samy uživit své rodiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Ukrainky.cz


více info...

Přidat komentář

cori
27.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Autorka líčí příběh třicetileté ukrajinské vysokoškolačky, která se v květnu 2021 rozhodne odjet za svou láskou do rakouského Klagenfurtu. Cestou si plánuje udělat mezizastávku v Praze. Nakonec v Česku zůstává, protože se vyvolený necítí na trvalý vztah. Máša si hledá práci, zjišťuje, že těžká manuální práce uklízečky či baličky zboží není nic pro ni. V baru se seznámí s mužem, který pořádá večírkové zájezdy pro prachaté cizince se společnicemi a drogami. Máša pro něj začne pracovat a rychle si zvyká na život v luxusu. Po čase převezme veškerý jeho byznys a najde si další lásku, s níž stráví dovolenou v Itálii. Jediné, co ji trápí, je vízum, které má jen na tři měsíce. Máša je velmi nesympatická osoba, na instagram dává fotky svého idylického života, aby jí bývalé spolužačky na Ukrajině záviděly, žije se ženatým mužem a má sex s přítelem své nejlepší kamarádky, která ji u sebe nechává bydlet. Je to sobecká namyšlená kráva. Příběh končí vypuknutím války na Ukrajině. Chtělo by to druhý díl, v němž se z Máši stane zapálená vlastenka, která odjíždí do domoviny, aby se stala ošetřovatelkou raněných vojáků.
Myslím, že český název není přesný, měl zůstat originální Ukrainky.cz. Podle anotace jsem očekávala příběh české anorektičky, které vysmívané Ukrajinky pomohou překonat její problémy, ale dostalo se mi povídání o ukrajinské zlatokopce, která loví chlapy.

Autorovy knížky

Karina Armlos
ukrajinská, 1988
2023  58%Nová ve městě

Kniha Nová ve městě je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce42x
Chystám se číst17x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x