Nova

nehodnoceno
Nova https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524603/bmid_nova-65300350a6d62.jpg 0 0 6

Píše se 32. století. Lidstvo dávno žije na stovkách světů celé galaxie. Každý člověk má už od dětství implantované zásuvky, jimiž se může napojit do jakéhokoli stroje a ovládat ho přímo, svým mozkem a nervy. Jen jedno se nezměnilo: lidská povaha. Pořád se soupeří o peníze a moc. A nejcennějším zdrojem tohoto vesmíru je záhadný illyrion, látka, která umožňuje mezihvězdné cesty i terraformaci planet... Kapitán Lorq Von Ray, potomek nejmocnější rodiny jedné ze dvou hlavních říší tohoto světa, se vydává se svou barvitou posádkou plnou podivínů pro nesmírné množství této látky, která může změnit vesmírnou rovnováhu sil. Jenomže to není jediný jeho motiv; kapitán totiž má na této cestě krutého a bezohledného soupeře a illyrion je pro něj dost možná jen prostředek, jak si s ním vyřídit osobní účty... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Nova , 1968


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.09.2023 3 z 5

Příběh o nenávisti, lásce, vášni, nalézání sebe sama i smyslu existence, příběh o hvězdných lodích, vybuchujících hvězdách, hmotě jménem illyrium, která svým ekonomickým potenciálem dokáže změnit budoucnost celých hvězdných systémů i jednotlivců, kteří se jí vydají hledat. Nova je podle anotace kyberpunková space opera, a je už skoro nepsaným pravidlem, že cokoli dostane nálepku "kyberpunk" je hodně divné a pro mnohé až čtenářsky nestravitelné. Samuel R. Delany se nicméně snaží otupit oné nestravitelnosti hrany a vyprávět příběh o boji mocných mužů a žen, vládnoucích nepředstavitelným jměním a určujícím co je a není možné, co je a není správné, co je a není důležité. I přes tuto polehčující okolnost není čtení Novy tak úplně přívětivou záležitostí a vše, co se tu odehrává, vidíte jako přes poloprůhledný závěs, jenž rozmaže kontury věcí, postav, jejich činů i dialogů, a také všech událostí, těch dobrých i těch zlých. Občas jsem měl proto pocit, že plavu v protiproudu, takže ačkoli se usilovně snažím, zůstávám stále na stejném místě a nehnu se ani o píď. Na druhou stranu jsem ale rád, že jsem si tuhle knihu přečetl, protože mě svým podivným obsahem rozrušila a vyprovokovala k přemýšlení.

berry1009
16.08.2023 3 z 5

Jak zde již bylo psáno, kniha se čte velmi těžce a začíst se do ní je opravdu fuška. Na začátku vůbec netuším, co a proč se děje. Časem se děj trochu vyjasní, některé pasáže jsou fakt terno. Konec dobrý. Dávám tři hvězdy, ale jen díky přihlédnutí k tomu, kolik znalostí musel autor mít. Namátkou: Fyzika, chemie, ezoterika, literatura, geologie, technologie, náboženství... To oceňuji


Ivan F
21.11.2019 1 z 5

Čítal som už rôzne hovadiny, ale táto kniha je extra trieda. Nerozumiem z akého dôvodu túto knihu zaradil časopis Locus medzi "Nejlepší Sci-Fi romány 20. století", to musí byť skrátka a dobre omyl. Jednoducho je celý román znôška extra kravín skombinovaných s prekombinovanosťou, des a hrôza. Okrem toho som mal pocit, že kniha nemá 300 strán, ale najmenej 500. Celkovo je to rozťahané, nudné, nezaujímavé a ploché. Toto sa naozaj nepodarilo. Mne sa však v komentári vyskytli štyri slová s písmenkom ô, no a keď ich počet odrátam od čísla päť, tak mi zostane jedna hviezdička - odpad táto kniha nie je, no nemá k nemu ďaleko.

Finn69
20.11.2016 odpad!

Tak tuhle knížku jsem dočíst nedokázal a nikomu nedoporučuji, aby to zkoušel. Utahané, nudné, dialogy jako z Aloise Jiráska... Možná je hlavním viníkem překladatel, ke čtení to ale prostě není.

Ray_Ljus
23.05.2014 1 z 5

Ne, tohle radši nečtěte, je to ztráta času. Ploché postavy, šroubované dialogy a příšerná rozvleklost. Nápad fajn, provedení chabé.

RaptoR
18.05.2012 1 z 5

Ať už zní přebal sebelíp, ať už je obálka sebebarevnější, na obsah to nemá vliv, jak jsem se o tom mohl přesvědčit u této knihy. Sci-fi z nakladatelství Laser sice bývá kvalitní, ale najdou se i vyjímky.

Příběh této space opery vypovídá o souboji dvou klanů o vzácnou látku Illyrium. Kdo vlastní Illyrium, vlastní energii pro všechno možné. Těží se po gramech, ale jen v nově je ho přes sedm tun. Takže se naše posádka vydává do srdce umírající hvězdy, aby Illyium dostala.

Zajímavý námět, který by ale stačil na povídku, na knihu ne. Tu můžeme rozdělit na tři části: úvod (4 strany), Nuda: putování vesmírem, kde vlastně sami nevíte kde jste, nicneříkající a zbytečně složité dialogy, občas světlejší odstavec (270 stran) a strhující konec, který byl k rozvláčnosti knihy dost rychlý (10 stran).

Názor nakonec je na vás, já sám jsem trochu na rozpacích, je to dobrá povádka a ucházející knížka. Ještě že z toho není špatný seriál :)

Štítky knihy

sci-fi

Autorovy knížky

Samuel R. Delany
americká, 1942
1994  53%Nova

Kniha Nova je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce51x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x