Norsko v noci

Norsko v noci https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244095/bmid_norsko-v-noci-244095.jpg 4 52 18

Norsko v noci - elektronická kniha Nikdy by to nepřiznal ani před Rheou, ani před Larsem – nikdy, ani za nic – ale Sheldon jednoduše nechápe, co tu dělá… Sheldon Horowitz, čerstvý dvaaosmdesátiletý vdovec, se neochotně přestěhuje do Osla ke své vnučce a jejímu norskému manželovi. Jakožto bývalý mariňák často mluví s přízraky z vlastní minulosti – s přáteli, o které přišel v Pacifiku, a se synem, který v jeho stopách vstoupil do americké armády a zemřel ve Vietnamu. Poté co se Sheldon stane svědkem vraždy ženy v domě, ve kterém bydlí, zachrání jejího šestiletého syna a rozhodne se uprchnout. Pronásleduje ho nejen balkánský gang, který má vraždu na svědomí, ale i norská policie. Chce-li Sheldon chlapce ochránit, musí se spolehnout na svůj již více než půl století starý výcvik. Uprostřed neznámé a zvláštní krajiny si tento nevyrovnaný pár, který ani nemluví stejným jazykem, začne budovat pouto, které by je snad jediné mohlo zachránit. Norsko v noci, pozoruhodný debut s nezapomenutelným hlavním hrdinou, vypráví o posledním dobrodružství muže, který se stále ještě snaží vyrovnat s tragédiemi, které mu život přinesl. Tato strhující a promyšlená kniha je současně thrillerovou honičkou v lesích i emočně působivým románem o stárnutí a žalu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Norwegian by Night , 2013


více info...

Přidat komentář

Majto
10.05.2023 3 z 5

Svojím spôsobom zvláštna kniha, kde niektoré časti vyslovene otravovali, no v druhej polovici hluchých a otravných miest rapídne ubudlo a dostalo to riadnu šťavu.

Knihomlok2015
09.11.2019 4 z 5

Zase jedna z těch knih, která si ani náhodou nezasloužila skončit ve výprodeji.


Alma-Nacida
08.11.2019 5 z 5

Začala jsem číst a už jsem nemohla přestat, dokud kniha neskončila. Těžko říct, o čem to je - asi nejvíc o vině, o lítosti, o činech, které můžou být osudové, nebo taky ne. Je to taky thriller i historický exkurz. Hlavně je to dobrá kniha, i když se hemží monstry.
... V letadle si četl a přemáhal spánek. Klidný spánek stejně nepřipadal v úvahu, protože skutečně klidný spánek nezažil už dva roky. Míval často noční můry o všem, co viděl a co dělal. Mozek marně hledal nějaký smysl toho všeho a Saul při tom trpěl. Konejšivý hukot na palubě letadla sváděl k přemítání, což bylo nebezpečné. Protože přemítání je sféra, kde přebývají monstra.

Malarkey
27.09.2019 3 z 5

Původně jsem si myslel, že Norsko v noci bude jedna z řady skandinávských kriminálek a tak jsem se do ní také pouštěl. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že autor je Američan, píšící v norském prostředí. To ale vůbec nevadilo. Dalším bodem totiž byla skutečnost, že hlavním hrdinou bude dvaaosmdesátiletý děda a tak jsem si říkal, jestli to nebude nějaká vážnější variace na stoletého staříka. Ku podivu také ne a tak zbýval snad už jenom ten pojem krimi, kterého jsem se ale dočkal jen ve velice omezených kapitolách, které byly z pohledu norské vyšetřovatelky. Jinak je vše vlastně o tom dědovi a tak jsem si někde v půlce filmu uvědomil, že tohle je thriller jako poleno a podle toho si ho také užíval. Nicméně autor píše ve zvláštní přítomné formě a tak jsem si na to chvíli musel zvykat. Stejně tak flashbacky byly na jednu stranu na místě, ale na druhou stranu občas dost otravné. Maso začíná ve druhé půlce knihy, kde atmosféra perfektně burcuje a napětí by se dalo krájet. Nakonec ale musím říct, že se jedná o poměrně slušný kousek. Pomalejší rozjezd a nejistotu z vyprávění vystřídalo pekelné napětí a já kdybych mohl, tak této knize dám 3,5 hvězdy, protože jsem totálně na hraně. Nakonec ale spíš tři. Za přečtení ale rozhodně stojí.

MadisonS
20.06.2019 4 z 5

Až na ten příšerný product placement, to byla velice dobrá kniha. Naše rozhodnutí mají následky a zabývat se tím "co by kdyby" životy už nezachrání.

martina.riz
02.01.2019 5 z 5

Knihu jsem si půjčila hlavně kvůli názvu a obálce, autora jsem neznala. Na debut je to výborná kniha. Určitě se k autorovi vrátím.

esma
11.08.2018 3 z 5

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel se nekoná, Sheldon má pouze osmdesát čtyři. Ani nevylezl z okna, pouze pootevřel dveře a dovnitř vešel ... zločin. Autor nám předkládá kombinaci thrilleru s linii jeho osobních vzpomínek. V té se prostřednictvím rozhovorů s postavami dávno zemřelými odkrývá i jeho život a cesta, na kterou nasměroval svého syna. Mně se knížka líbila, byť spojení thrilleru a osobní zpovědi je zvláštní, ale nastavovat si zrcadlo není marné v jakémkoliv věku.

vysypanel
08.02.2018 5 z 5

Velmi dobrá kniha, která mimo jiné vnáší světlo do problematiky uprchlíků. Norsko je jednou z mnoha zemí, které tento problém nezvládlo. A je jasné, že v odlehlých končinách se nemají brát stopaři... Velmi doporučuji

tarantinka
04.10.2016 3 z 5

Zakoupeno vlastně jen kvůli krásnému obalu a naší slabosti pro Sever. Trochu mi trvalo začíst se, ale konec byl strhující.

magnolia
09.04.2016

Knihu jsem odložila nedočtenou. Byla jsem zvědavá i natěšená a nečekala jsem detektivku. Vyprávění i postavy mne nezaujaly ani na druhý pokus, ani hlavní hrdina s jeho proslovy, které jsem brzy začala přeskakovat. A to mám podobné psychologické příběhy s věkově rozdílnými hrdiny většinou v oblibě.

vincek1
06.03.2016 3 z 5

Zajímavé prolínání životních příběhů hlavní postavy. Jen nechápu udělení ceny Zlatá dýka asoc. autorů detektivek. Podle mého se o detektivku vůbec nejedná a nevím co by na to řekli autoři jako A Christie, G Simenon a další. Dle mého thriller, ale zde poněkud málo akční, díky návratům hlavní postavy do minulosti. Toť vše. Jak by řekl klasik-"Nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším".

DAD55
10.02.2016 5 z 5

Příběh se rozjede jako detektivka, ale najednou je až překvapivě víc než jen detektivka. Příběh starého muže, veterána z Korei a ještě k tomu Žida. Celá jeho minulost ho ovlivní v tom, jak se zachová v dramatu, do kterého je vržen. Velmi se mi příběh líbil

Pett
19.10.2015 4 z 5

Příběh na takové to běžné domácí čtení... čte se dobře, drží vás v napětí a i nějaké ty emoce vám naservíruje... ale tak trochu tomu pořád něco chybí... příliš postav... příliš osudů... každopádně i tak se mi vyprávění líbilo... tečka a vykřičník!

vekune
14.08.2015 3 z 5

Mně se to líbilo a zároveň nelíbilo, chvíli mi trvalo než jsem pochopila, že to opravdu detektivka není a nebude, a že se jedná spíše o životní příběh staršího pána. A jak jsem se do toho začetla, už to najelo samo. Trochu mě mrzel ten závěr, proto o hvězdičku míň. Nechápu moc komentář Zary, jak podle kvality čtiva, se ani nechce zdát, že autor je Američan? Američani snad nemají kvalitní literaturu?

zasu
09.08.2015 5 z 5

Souhlas ze Zarou, už jsem se obávala, že to bude další z řady severských krimi a mátla mě jen národnost autora, tak jsem zkusila a opravdu si to užila - je to o hodně víc než thriller z Norska a taky o dost víc, než pouhá oddechovka

Zara
31.07.2015 5 z 5

Debut a hned trefa do černého! Soudě podle kvality čtiva se ani nechce zdát, že je autor Američan.

Séboun
04.07.2015 4 z 5

Příjemná oddychovka, která mohla být přeci jen o trochu delší. Hlavní hrdina sympaťák.

4/5

Hella
29.06.2015 2 z 5

Kniha mi bohužel vůbec nesedla - vydržela jsem 1/3 a odkládám.... Neustálé zmatené odbočování od hlavní linky děje mě zkrátka ani trochu nebavilo - a to jsem se podle anotace na knihu původně moc těšila.