Norrlandský akvavit

Norrlandský akvavit https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15640/norrlandsky-akvavit-15640.jpg 4 24 9

Podobně jako ve většině ostatních próz se Lindgren v zatím nejnovější knize vrací do svého rodného kraje Västerbotten v severním Švédsku. Vrací se sem i protagonista knihy kazatel Olof Helmersson, který zde kdysi, v padesátých letech minulého století, úspěšně vedl náboženské probuzenecké hnutí a spasil řadu krajanů. K stáru však dospěje k závěru, že se tehdy mýlil, že Bůh, spasení ani posmrtný život ve skutečnosti neexistují, a rozhodne se toto nové evang­elium" zvěstovat těm, které sám uvedl v omyl. Jeho mise však dopadne jinak, než si představoval - ukáže se, že zbavit někoho víry je daleko těžší než ho na víru obrátit. Helmersson tak mezi svými někdejšími ovečkami prožije řadu nečekaných, často i komických situací a sám se postupně dozví nové významné pravdy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Norrlands akvavit , 2007


více info...

Přidat komentář

dr.horrible
31.08.2023 3 z 5

To je všetko?

Cabiria
22.01.2021 4 z 5

Zvláštní kniha. Náboženská témata mě sice úplně nepřitahují, ale také se jim nevyhýbám. Podle anotace jsem si slibovala zajímavé a zábavné čtení, ale v jiném smyslu, než v jakém se mi ho pak dostalo.
Zpočátku jsem tedy myslela, že knihu asi nedočtu, že to bude nudné. Ale pak se něco stalo...a příběh mě vcelku pohltil.
Hlavní postava bývalého pastora Olofa mi sice nebyla příliš sympatická, a ani jeho pohnutkám jsem vždy nerozuměla, ale postupně se rozplétající životní osudy ostatních postaviček Vasterbottenu vzbuzovaly zvědavost a potřebu číst dál.
Vyprávění se odvíjí pozvolna, klidně, pomaloučku. Jak člověk čte, sám se jakoby zpomaluje, mysl se upokojí, zpomalí se tok myšlenek a snad i srdeční tep. Ta kniha je jako meditace.
Styl psaní je jednoduchý, skutečnosti jsou ozřejmovány jasným a nesložitým způsobem, a přesto zůstává něco skryto a nutí k zamyšlení. Humor je jemný, schovaný v náznacích a přitom i trochu cynický.
V neposlední řadě je obálka knihy opravdu krásná.

V tom, jak je to tedy se spasením, nemám ale stále jasno :-)


netopýr088
03.03.2020 4 z 5

Výborne napísané, výborná téma, seversky úprimné.

MuříNoha
29.01.2019 5 z 5

Geniální kniha, která má hloubku, ale hlavně velkou dávku humoru

Garik
05.01.2018 2 z 5

S týmto autorovým dielom som sa akosi minul. Niežeby som nechápal, len sa skrátka nemôžem stotožňovať s jeho videním sveta a s hodnotami, aké tu podsúva. Inak, obsah aj dojmy z neho veľmi rýchlo odvial čas. Za to najlepšie na tejto knihe (resp. tomto jej konkrétnom vydaní) považujem jej obálku.

MOu598
09.08.2017 4 z 5

Četla jsem v prosinci 2009. Podle mých poznámek:
Troch hůř se čte. Není rozlišena přímá a nepřímá řeč.
Jinak hezké, zajímavé, ne tak kruté, jako některá další autorova díla.
Hezké, podnětné na úvahy. Ach, ten život.

pajaroh
05.05.2017 2 z 5

Nějak jsem se s touto knihou minula, styl autora mi neseděl, stejně tak jednání postav a rozhovory o víře a nevíře. A zmiňované komické či humorné situace jsem neobjevila.
Nicméně pro čtenáře, které téma spasení a náboženství obecně zajímá, to bude milé počtení. Ale asi nic víc.

siena
08.03.2014 4 z 5

První setkání s T. Lindgrenem...pro mne nový, zajímavý styl a humor. Autor použil pro své vyprávění i dobové fotografie, reklamu a novinové inzeráty, což je příjemné zpestření. Hlavní postava starého pastora, jeho poslání, si mé sympatie nezískala, ale o to více mi přirostli k srdci obyvatelé Dolního Avabäcku, a jeho okolí. Nejenom Olaf, ale i já dostala lekci o životě. Za konec dávám jen 4*, ale těším se na další knihy.
Malá poznámka na okraj...obálka se Hostu více než povedla!

janha
08.08.2011 5 z 5

Jemný (a leckdy skrytý) humor, který se line celým románem mého snad nejoblíbenějšího švédského spisovatele, opět potěší. Sever Švédska, starý kazatel a jeho poslední a trochu překvapivá mise. Lindgren je skvělý vypravěč, který si rád hraje. Nejen se svými postavami, symboly, ale také se čtenáři.

Štítky knihy

švédská literatura severská literatura Västerbotten

Autorovy další knížky

Torgny Lindgren
švédská, 1938 - 2017
1988  92%Cesty hada na skále
1999  81%Čmeláčí med
2009  73%Norrlandský akvavit
2005  75%Přerušený příběh
2015  59%Klingsor