Normani v evropských dějinách

Normani v evropských dějinách https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45540/mid_normani-v-evropskych-dejinach-5uv-45540.jpg 4 17 8

Americký medievalista Haskins je považován za jednoho ze zakladatelů významné historické školy Nová historie, těšící se na Novém kontinentě dodnes podobné vážnosti jako v Evropě francouzská škola Annales. Kniha o Normanech je jednou ze dvou jeho nejvýznamnějších studií. Na rozdíl od mnoha jiných autorů Haskins nevidí ve Vikinzích primitivní kořistnické hrdlořezy a lupiče, kteří svými nájezdy drancovali takřka celý vzdělaný svět křesťanského Západu. Normany představuje prostřednictvím jejich vysoce rozvinuté kultury a zejména důkladně propracovanými formami správy, jež jsou modelovým příkladem feudálního zřízení. Vysvětluje, proč jsou dobové zprávy o Normanech úmyslně pokřivené, jejich společnost rekonstruuje na základě analýzy vývoje oblastí, které se octly pod normanskou nadvládou. Normandie, Anglie a Sicílie se sice staly svéráznými, ale na svou dobu nebývale vyspělými regiony, které kulturně silně ovlivňovaly vývoj v celé středověké Evropě.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , H+H (H&H)
Originální název:

The Norman in European History , 1915


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
29.02.2024 2 z 5

Doporučuji jen opravdovým nadšencům. Na rozdíl od ostatních hodnotících jsem se knihou prokousávala jen hodně ztěžka. Na můj vkus se autor zajímavým tématům věnuje jen okrajově a ta méně zajímavá rozvádí příliš do detailů. Ale to je samozřejmě otázka vkusu.

stanislava9718
22.10.2023 3 z 5

Další kniha na historické téma, tentokrát o jednom z nejvýznamnějších středověkých národů Normanů mi poskytla další kámen do skládanky o historii Evropy, která mě zajímá například další informace o jejich nejvýznamnějším panovníkovi Vilému Dobyvateli a dalších.


Kozel
26.05.2023 4 z 5

Pozoruhodná práce na téma Normanů v Evropě. Kromě toho, že stručně a přehledně seznamuje čtenáře s Normany jako takovými, následně se zabývá jejich rozprostřením a působením po evropském kontinentu. A to jak geograficky, tak politicky, kulturně, společensky, ekonomicky, splynutím, asimilací, odkazem i zmizením. Až je jeden překvapen, jak skvěle se dá tolik komplexní téma vměstnat na 250 stran malého formátu.

Haskins má čtivou formu podání, hojně se odkazuje na dostupné - a počtem značně omezené - prameny i literaturu, ač je tahle část trochu poznamenána rokem 1915, kdy autor knihu vydal. Spolu s tím se pojí ještě pár možných úskalí. Jedno z nich je, že je Američan. Vždycky jsem cítil skepsi, jakmile se američtí vědci věnovali evropským dějinám. Jejich odstup a nadhled může být v mnohém smyslu přínosem, leč často přechází v něco, co hraničí s přezíravostí nebo tendencí násilně instalovat americký koncept na evropské podmínky. Což se stává i Haskinsovi, takže jeho dějiny Normanů je nutno často vnímat jen jako možný rozšiřující/doplňující výklad a náhled, než jako definici.

S tímhle upozorněním pak čtenáři nebrání nic v tom, aby se seznámil s jedním z nejvýznamnějších středověkých národů, který značně ovlivnil historický vývoj Evropy. Ať už některým z milníků jako dobytí Anglie nebo vznik Sicilského státu nebo historií samotné Normandie. Anglonormanská část knihy je vůbec důvodem, proč jsem po knize sáhnul. I po sto letech má tahle práce co nabídnout, ačkoli se to neobejde bez kritického náhledu.

Velmi se líbil malebný bonus, když Haskins na několika místech - především v úvodu - naráží oslavy tisíciletého výročí existence Normandie, které se odehrávaly v Rouenu roku 1911. Vidět obrázky z tehdejších oslav hovoří o skutečné velkoleposti. Načež Haskinsova kniha potvrzuje, že bylo co slavit a je dodnes o čem mluvit.

Kulm
07.08.2022 5 z 5

Pěkné a velice přehledné dílo shrnující historii Normanů. Určitě lze každému doporučit jako základní rozcestník pro studium této problematiky.

Qercus
05.08.2022 5 z 5

Kniha se moc pěkně čte. Je jednoduchá a i přesto, že jsem v ní nenašel moc nových informací byla pro mě přínosem. Je stará a v některých ohledech je to na ní znát(pokud by dnes pan profesor napsal, že USA založili potomci britských kolonistů může si rovnou sbalit a jít montovat auta k panu Muskovi). Autor popisuje historii Normanů, díky tomu že není ani Angličan ani Francouz, bez emočního náboje což je moc dobře.

Harold
27.02.2022 5 z 5

Starší ale řekl bych základní kniha pro orientaci v dějinách Normanů. Dozvíme se nejenom o vybudování Normandie ve Francie, ale též o dobytí Anglie, vzniku kontinentální a ostrovní říše, o normanském panství jihu Itálie a především Sicílie a též o jejich významech pro tehdejší svět. Především jejich schopnosti přizpůsobit se prostředí a spojit danou oblast - nejlepším příkladem je tehdejší Sicílie a jih Itálie.

thorir
18.11.2018 4 z 5

Starší text (vlastně mě docela překvapilo, jak starý), přesto má stále svoji hodnotu. Některé formulace jsou v dnešní době úsměvné, zejména charakteristiky a dnes zejména „politicky nekorektní“ popisy skupin obyvatel/národů. Autor knihu rozdělil do několika logických kapitol, od původu Normanů, přes interakce s okolními společenstvími (Francie, Anglie), dále přes významné panovníky (zejména Vilém Dobyvatel, ale i další), po velmi zajímavé kapitoly o jižních Normanech a jejich království v jižní Itálii a Sicílii. Kniha je překvapivě čtivá, není třeba se bát archaických větných konstrukcí. Tohle je zcela jistě též zásluhou kvalitního překladu. Zde oceňuji množství vysvětlujících poznámek překladatele. Přestože dnes existuje množství novějších zdrojů, času stráveného s knihou v žádném případě nelituji. Zájemcům o toto historické období knihu doporučuji.

MesLivres
13.10.2013 4 z 5

Velmi pěkně napsané a na naučnou literaturu poměrně čtivé.

Štítky knihy

Vikingové raný středověk Normané dějiny Evropy středověká Anglie středověké cestopisy

Autorovy knížky

Charles Homer Haskins
americká, 1870 - 1937
2008  85%Normani v evropských dějinách

Kniha Normani v evropských dějinách je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x