Normální porucha

Normální porucha https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72488/normalni-porucha-72488.jpg 2 30 7

Pár kilo navíc a jiné problémy. Vanda je gymnazistka lehce znuděná rodným maloměstem, ve kterém se moc zajímavého neděje. Tedy snad až na zdejší hudební scénu… Vanda se totiž zakouká do zpěváka rockové kapely. I proto posílí svůj boj se špeky a dosud nezkrocenou vášní pro čokoládu a další kalorické bomby. Její touha být štíhlá jako modelka se ovšem pomalu vymyká kontrole. Navíc jí ze života ze dne na den zmizí nejbližší - a zároveň nejvzdálenější - člověk na světě. Dokáže se Vanda poprat s osudem i sama se sebou?... celý text

Přidat komentář

Misty-K
04.07.2023 3 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Tahle útlá knížečka se nesnaží zobrazit chronologický vývoj poruchy příjmu potravy, jak jsem od ní čekala. Místo toho nám nabízí spíše emocemi než souvislým dějem propojené útržky ze života protagonistky Vandy - a není to šťastný život. Možná si na některých místech budete říkat, že si Vanda vlastně trpět zaslouží, protože nemá být tak blbá. Je pravda, že rozhodně nejde o ideální hodnou holku, z níž byste si chtěli vzít příklad, ale možná v ní uvidíte sami sebe. Protože Normální porucha je hodně o vlivu okolí na jedince. A kdo z nás si někdy nevzal příliš k srdci průpovídku známého či článek z internetu?

Pokud mohu knize přisoudit ještě jednu myšlenku, pak takovou, že s vlastními problémy se musíme v první řadě chtít vypořádat sami; ovšem ani pevná vůle není zárukou, že se jich zbavíme. Takový je holt život, neexistuje univerzální recept na štěstí.

Zvláštní styl vyprávění jsem již naznačila: text tvoří jen kratičké scény, které ani nejsou řazeny chronologicky. Do Vandina života tak nahlížíme jako do kaleidoskopu či na abstraktní koláž. Není pak divu, když nám chvíli trvá se v něm zorientovat; jen je to lehce na škodu vzhledem k tomu, jak krátká kniha je.

Normální poruchu doporučuji, pokud nepotřebujete příběh s jasným poselstvím či šťastným koncem a spíše vás zajímá detailní vykreslení vnitřního světa jedné normální dospívající holky se spoustou problémů.

Ana72154
09.02.2019 2 z 5

Je to už delší dobu, co jsem knihu četla, ale pamatuji si, že mi dělalo velký problém pokračovat ve čtení a 150 stránek jsem četla více jak 3 týdny po fázích a mezitím četla jiné knihy.


Eliška12
22.10.2018 3 z 5

Líbilo se mi téma , bohužel zpracování bylo o dost horší . Chvílemi jsem byla dost zmatená , protože jsem nevěděla kdo zrovna mluví a celkové téma - anorexie se tam také nevmáčklo zrovna dobře :( V knize nebyly skoro žádné pocity a tak nevím co bych k tomu měla víc dodat . Kdo se zajímá o toto téma , tomu můžu doporučit knihu Jmenuji se Martina od Ivony Březinové .

Wolfinéria
28.01.2015 odpad!

Nápad o ničem, zápletka o ničem, kniha o ničem...

tinka99
06.11.2014 2 z 5

chvílemi jsem se v ději ztrácela, nevěděla jsem s kým se zrovna hlavní hrdinka baví atd.

Always a reader
31.10.2014 2 z 5

Knížku jsem dočetla s vlastním donucením. Vždy knihy dočtu i když mě nebaví.
Kniha mě zaujala, ale po pár stránkách mě zklamala, čekala jsem něco lepšího..

Niki
27.05.2013 2 z 5

Kniha má divný konec, čekala bych od ní nějaké ponaučení, ale to postrádá.

Autorovy další knížky

Iva Macků
česká
2011  62%Řekni mi svoje znamení
2009  63%Teen Pop
2012  68%Zvláštní znamení
2011  49%Normální porucha
2012  71%Povedz mi svoje znamenie

Kniha Normální porucha je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x