Noční vigilie

Noční vigilie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45366/bmid_nocni-vigilie-65c1f9571b202.jpg 4 13 3

Pozoruhodné dílo starší německé literatury, jehož autora se až dosud nepodařilo zjistit, vypráví příhody talentovaného filozofa a spisovatele, jemuž společnost umožnila jen doživotní existenci ponocného a jenž na panoptikální svět kolem sebe a podává kritiku německé měšťanské společnosti počátku 19. století.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Die Nachtwachen von Bonaventura , 1804


více info...

Přidat komentář

Sybelle
11.03.2022 3 z 5

Životní příběh muže, který má vlohy filozofa a básníka. Bohužel neví, kdy mlčet a rád svými slovy provokuje a vytahuje na světlo lidské neřesti. Proto se postupně dopracoval na ponocného a za svých nočních hlídek vzpomíná na etapy svého života nebo na události, které viděl na hlídce. I když necítí zvláštní náklonost k lidem, zůstává v něm dost soucitu a pochopení pro některé lidské bytosti.
Text z větší části tvoří filozofické úvahy psané květnatým stylem, proto bylo náročnější přečíst větší část na jeden zátah. Mnohdy odkazuje k postavám z divadelních her a knih. Pro odpočinkové čtení to asi nebude to pravé, ale je to zajímavé dílko.

PMR
02.03.2022 5 z 5

Lahůdka.
Kdyby ale neexistovala odborná literatura, tak bych asi měl problémy poznat, kdy byla kniha vlastně napsaná...


ziriant
11.01.2022 1 z 5

Na knihu jsem byla natěšená, ale popravdě jsem se vůbec nemohla začíst a slova i příběh šly zcela mimo mě. Vůbec mě to nedokázalo upoutat - případně já jsem se nedokázala naladit(?).

Štítky knihy

satira německá literatura Německo maloměšťáctví

Autorovy knížky

Bonaventura
německá
1978  73%Noční vigilie

Kniha Noční vigilie je v

Přečtených11x
Doporučených5x
Knihotéce17x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x