Noc nekryje uprchlíky

Noc nekryje uprchlíky https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63935/bmid_noc-nekryje-uprchliky-6513d0d77d3c3.jpg 4 58 16

Hromadný útěk vězňů 24. března 1944 ze zajateckého tábora Stalag Luft III v Saganu (nyní Zaháň ,polsky Żagań) patří k nejdramatičtějším epizodám 2. světové války. Je to napínavý a přitom pravdivý příběh, zachycující mravenčí úsilí stovek lidí, kteří útěk připravovali.

Přidat komentář

jan.para
12.10.2023 5 z 5

Super popis Velkého útěku. Na knize je nejlepší to, že v Saganu autor skutečně byl jako válečný zajatec. Líbilo se mi, že kniha nekončí Velkým útěkem, ale autor se v ní také zabývá potrestáním gestapáků zodpovědných za popravu 50 letců, kteří se útěků zúčastnili.

KaLiBi
12.11.2022 3 z 5

Pěkná kniha, napínavá a strhující příběhem, smutná a zdrcující v důsledcích. Ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že se to skutečně stalo, nepřestává se divit.


SumýšIrena
15.07.2022 3 z 5

Přečetla jsem si knihu s chutí, ale místy jsem se ztrácela v technických detailech. Velká škoda je, že korektor odvedl nevalnou práci. Objevují se tady hrubé gramatické chyby i záměny jmen postav.

DomYell
31.01.2021 3 z 5

Zrovna, kdyz jsem to cetl nam napadl snih.. Asi metr a pul.. A po celem dni s lopatou, kdy neustale pripadaval dalsi a dalsi a obcas se neco svalilo a pak vlastne uz nebylo ani kam s tim, jsem mel podobne pocity, jake mohli zazivat "tunelari".. A vlastne jeste to cele na nemecke pude... No :D neni nad to, kdyz psany text (pravdivy, nepravdivy) je podporen realnym zivotem a tim, co nam prinasi a bere...

laepus
09.09.2019 4 z 5

Film je klasika. Jedna z nejklasičtějších klasik a film nabitý hvězdami. No tak bylo už konečně třeba si přečíst knížku - jména postav jsou změněna, příběh a spousta detailů (např. názvy tunelů) však nikoli. Občas jsou dokumentárnější pasáže plné postav a technických detailů, nad nimiž musí člověk žasnout a obdivovat odvahu a vytrvalost vězňů. Občas zase pasáže napínavější plné zvratů, přesto si myslím, že film knihu ještě dotáhl k dokonalosti. Nejvíc mě na něm vždy dostává ta nádherná lehkost a vtip v první části, napínavost samotného útěku a pak total zlom a likvidace a hon nám uprchlíky v závěru. To bylo výborné i na knize - že nekončí samotným útěkem, ale řeší i co se stalo dál a jak pak bylo naloženo po válce s mnoha gestapáky, kteří měli spojenecké důstojníky na svědomí. Zcela zasloužené čtyři za knihu a natešení na další zhlédnutí filmu.

JohnyShorty
19.12.2018 5 z 5

Skvělý příběh podle skutečné události. Málokdo ví, že se účastnilo a pracovalo na jeho plánu i pár Čechoslováků. Čest jejich památce.

niki-chan
25.11.2017 4 z 5

Velmi poutavé i zajímavé vyprávění. Můžu říct, že jsem konečně našla autentické pojetí těchto táborů. Škoda jen, že nebylo věnováno více pozornosti korekture, v knize bylo až moc překlepů a chyb, což zbytečně kazí dojem.

Boby17
28.09.2017 5 z 5

Když se řekne útěk ze Saganu, tak se každému zájemci o historii 2. SV vybaví výborně zorganizovaná akce vojenských zajatců, kteří se snažili splnit svoji povinnost, tedy se pokusit o útěk svým věznitelům. Několika se to podařilo, naopak mnozí byli v rozporu se Ženevskými úmluvami po dopadení popraveni. Výborná knížka o skutečné události, na které měli účast i Češi.

Tsurara
23.06.2017 4 z 5

Vyšperkované dvojča knihy Noc nekryje uprchlíky. Z toho označenia sa vymyká len korektúra, ktorú táto kniha mala absolútne nedostatočnú.
Obidve knihy nesú v zásade rovnaký obsah, ale spracované sú o niečo inak. Velký útěk je ľahko čitateľný kúsok, ktorého podanie je zaujímavé a pútavé. Zatiaľ som sa nestretla s tak, pomerne optimisticky, napísanou knihou, čo sa týka väzňov 2 sv. vojny v Nemecku, takže ma to trochu prekvapilo. Rizík podniku, ktorí zajatci rozbehli si budete nadmieru vedomí, pretože sa na ne nezabudlo, ale stále je to kniha napísaná s ľudskou tvárou, z ktorej necítite nenávisť alebo závažnosť situácie, v ktorej sa letci ocitli. Akoby to bolo v tomto smere zľahčované a nahradené hrdinskou túžbou letcov vrátiť sa do svojich jednotiek a znovu bojovať . Pritvrdí sa až na konci knihy, kde budú mať činy utečencov hrozivý dopad na nich samotných. V závere sa tak ukáže aj tá krutá stránka a fungovanie nacistickej mašinérie.

Jedná sa o výpovednú knihu, ktorá má veľmi prijateľnú formu smerovanú na širší záber čitateľov.

Tsurara
23.06.2017 4 z 5

V podstate sa jedná o takmer totožnú knihu, akou je Velký útěk. Knihy síce vychádzajú z "rovnakej" predlohy, ale každá je trochu iná, aj keď obsah je veľmi podobný. Každá z menovaných kníh bola preložená od iného pôvodného vydavateľstva, takže zrejme v tomto bode vznikli tie rozdiely. Každopádne, Velký útěk má, dá sa povedať, bonusové časti, ako napr. prológ, obrazové prílohy atď. Je miestami napísaná a formulovaná trochu inak, ale zásadný obsah textu sa v konečnom dôsledku zhoduje. Čo sa týka čitateľského zážitku spojeného s celkovou formou, odporúčam Velký útěk, problém tejto knihy je len fakt, že pôsobí, akoby neprešla korektúrou. Nachádza sa tu až príliš veľa neopravených chýb, ktoré čítanie znepríjemňujú. Noc nekryje uprchlíky tento problém skoro nemá.

bararich8
11.09.2016 5 z 5

Napínavé čtení-celou dobu držíte zajatcům palce a čekáte, jak to dopadne. Je to až neuvěřitelné, co si museli při kopání tunelů zakusit. Určitě doporučuju ke čtení, velmi čtivě napsáno.

dagmar5477
30.01.2016 5 z 5

Kniha, kterou jsem četla jedním dechem. Odhodlanost hrdinů a jejich víra ve svobodu, fakt k neuvěření, klobouk dolů.

fan_tomas
19.01.2016 5 z 5

Tuhle knihu musím zařadit mezi TOP co jsem četl. Knihu jsem "přejel" jedním dechem. Opět člověk musí smeknout nad hrdinství vojáků za "drátem".

LaKrec
24.02.2015 5 z 5

Přečteno prakticky jedním dechem.
Strhující příběh o hromadné útěku, který stál mnoho úsilí a zaměstnal nemálo němců. Je jen škoda, že pouze několika šťastlivcům se povedlo dostat zpět do Anglie...
Známý příběh Velkého Útěku popisuje ve své knize i B. A. James, Noc, kdy nesvítil měsíc.

MayB2
03.03.2014 4 z 5

Silný příběh. Možná trochu moc postav ve snaze zmínit co nejvíce osob.
Mrzí mě, že nakladatelství odfláklo korektury, je tam hodně překlepů nebo chybějící slova.
Anotace Kosmasu je dost mimo, neboť popisuje děj filmu, který sice z knihy vychází, ale třeba jména postav jsou úplně jiná.

Pavelpi
05.07.2012 5 z 5

Do detailů připravený útěk a přece těch úspěšných bylo velmi málo.Řada z nich byla tzv.zastřelena na útěku.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno útěk váleční zajatci australské romány

Autorovy další knížky

Paul Brickhill
australská, 1916 - 1991
1968  86%Noc nekryje uprchlíky
2000  93%Po nás potopa

Kniha Noc nekryje uprchlíky je v

Právě čtených1x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce79x
Chystám se číst34x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x