Neznámá Makedonie

Neznámá Makedonie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214937/bmid_neznama-makedonie-214937.JPG 5 2 1

Putování Makedonií z pohledu zoologa, který procestoval hory Kajmakčalanu, horskou planinu Šar, Korab, hřeben Galiče a jezera Ochrid, Prespa a údolí řeky Vardar. První cestu vykonal v červenci 1914, druhou v roce 1925 a třetí v roce 1930.

Přidat komentář

cori
21.07.2014 4 z 5

Velmi čtivý cestopis, který líčí nebezpečné putování po balkánských horách, kde řádili nejen lupiči. Autor popisuje nejen přírodní zajímavosti, ale všímá si také života domorodců (Srbů, Albánců, Řeků, Turků, Bulharů i kočovných Rumunů). Nechybí ani humorné příhody a zážitky z rybolovu.

"Makedonie je předsíní orientu a má všechny jeho stinné stránky i jeho neodolatelná kouzla. K divokým a zasněženým horstvům a k vysokým od světa odloučeným údolím a pláním náleží zdejší stavby právě tak, jako domácí lid ve svých podivných krojích a se svými zvláštními zvyky. Pokud tomu tak bude, zůstane Makedonie nejkrásnějším koutem balkánského poloostrova a dotud bude tato bouřlivá země, pokud to vůbec dovede, jakž takž šťastna. Až ji jednou okolní Evropa zmodernizuje a až ji zbaví jejího patriarchálního života, zbaví ji také jejího klidu. A pak bude Makedonie horší než dokud byla zemí zbojníků."