Nezapomenuté stopy

Nezapomenuté stopy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444115/mid_nezapomenute-stopy-Ecw-444115.jpg 5 7 2

Tajemné Novohradské hory nabízí nejen přírodní krásy, ale i připomínky minulého osídlení. Skrývají nejen stopy zaniklých vesnic, ale i příběhy lidí, kteří zde žili, které se prolínají s příběhy nových osídlenců. Krajinou, historií zaniklých sídel i osoby obyvatel minulých i současných provází fotografií i slovem místní znalec, fotograf a průvodce Milan Koželuh. Součástí knihy je historická mapa která vás naláká k výletu pěšky i na kole za historií této příhraniční oblasti.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná Historie
Vydáno: , Typodesign
Originální název:

Nezapomenuté stopy, Novohradské hory , 2010


více info...

Přidat komentář

Zdeňka64
27.04.2022 5 z 5

Autor seznamuje čtenáře poutavou formou s málo známými místy Novohradských hor.
Při četbě jsme se zamýšlela nad osudy jednotlivých vesniček, osad, ... a zároveň jsem byla zvědavá, jak tato místa vypadají. Kniha pro mě je netradičním průvodcem po Novohradských horách. Díky krásným fotografiím autora hledám téměř zapomenutá místa krásného koutu naší země.

MP.Martiskovi
02.03.2022 5 z 5

Autor patří mezi nemnoho skutečných znalců a zapálených propagátorů Novohradských hor, navíc s citem pro fotografii a písmo, což se oboje v dokonalé souhře projevilo i v této knize.
Kdo se rád toulá po místech, kde dříve tepal život, zatímco v dnešních dnech zde přebírá vládu příroda, přijde si v uvedeném díle na své. Novohradské hory sice zůstávají co do popularity ve stínu mnohem známější Šumavy, ale právě jejich liduprázdnost a tajemnost z nich činí balzám na pocuchané nervy dnešní hektické doby, což krásně zobrazují i Nezapomenuté stopy.
Fotografiím sekunduje text popisující historické i místopisné kanotace, nad kterými se člověk lehce a rád zadumá.