Nezapomenuté stopy

Nezapomenuté stopy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144162/nezapomenute-stopy-144162.jpg 5 7 2

Kniha je především o poválečném zanikání osídlení v Novohradských horách. Je rozdělena do tří bloků, v prvním se zabývá venkovskými hřbitovy, zanikajícími i přežívajícími. V nejrozsáhlejším druhém bloku se pak věnuje těm vesnicím, kde přes jejich zánik a většinové povědomí o jejich neexistenci dosud zůstávají výrazné stavební pozůstatky, ty pak fotograficky dokumentuje. Třetí blok je věnován malým vesnicím, které navzdory okolnostem přežily. Popisovaná témata jsou vždy doplněna fotografiemi. Knihu doprovází literární texty autora.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná Historie
Vydáno: ,
Originální název:

Nezapomenuté stopy, Novohradské hory , 2010


více info...

Přidat komentář

Zdeňka64
27.04.2022 5 z 5

Autor seznamuje čtenáře poutavou formou s málo známými místy Novohradských hor.
Při četbě jsme se zamýšlela nad osudy jednotlivých vesniček, osad, ... a zároveň jsem byla zvědavá, jak tato místa vypadají. Kniha pro mě je netradičním průvodcem po Novohradských horách. Díky krásným fotografiím autora hledám téměř zapomenutá místa krásného koutu naší země.

MP.Martiskovi
02.03.2022 5 z 5

Autor patří mezi nemnoho skutečných znalců a zapálených propagátorů Novohradských hor, navíc s citem pro fotografii a písmo, což se oboje v dokonalé souhře projevilo i v této knize.
Kdo se rád toulá po místech, kde dříve tepal život, zatímco v dnešních dnech zde přebírá vládu příroda, přijde si v uvedeném díle na své. Novohradské hory sice zůstávají co do popularity ve stínu mnohem známější Šumavy, ale právě jejich liduprázdnost a tajemnost z nich činí balzám na pocuchané nervy dnešní hektické doby, což krásně zobrazují i Nezapomenuté stopy.
Fotografiím sekunduje text popisující historické i místopisné kanotace, nad kterými se člověk lehce a rád zadumá.


Autorovy další knížky

Milan Koželuh
česká, 1956
2010  97%Nezapomenuté stopy
2005  100%Novohradské hory - První tři
2019  100%Kraj pod Mandelsteinem
2020  100%Khory
2021  100%Šmrtmitlák

Kniha Nezapomenuté stopy je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x