Než jsi poznala mé jméno

Než jsi poznala mé jméno https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525607/bmid_nez-jsi-poznala-me-jmeno-65454dba44bdd.jpg 3 13 5

Toto není jen další román o mrtvé dívce. Dvě ženy – jedna živá, druhá mrtvá – se setkávají v temném podhoubí New Yorku, aby vyřešily tragickou vraždu. Když Alice Leeová přijela v den svých osmnáctých narozenin do New Yorku a měla u sebe jen 600 dolarů v hotovosti a ukradený fotoaparát, chtěla začít znovu. Nyní, o pouhý měsíc později, je nejnovější neznámou mrtvou ve městě. Je sice mrtvá, ale to neznamená, že její příběh skončil. Mezitím se Ruby Jonesová také snaží znovu objevit sama sebe. Po cestě přes půl světa se ve Velkém jablku cítí ještě osamělejší než kdy dřív. Až do chvíle, kdy u řeky Hudson narazí na ženské tělo a náhle zjistí, že je s neznámou nerozlučně spjata. Alice si je jistá, že Ruby je klíčem k rozluštění záhady jejího krátkého života a tragické smrti. Ruby chce na to, co viděla, prostě zapomenout, avšak na nalezenou mladou ženu nemůže přestat myslet. Dokáže dalším pátráním neznámé „Jane Doe“ dopřát konec a uzavření, které si zaslouží?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Before You Knew My Name , 2021


více info...

Přidat komentář

cherubinka
03.04.2024 1 z 5

Podlehla jsem reklamě a knihu přihodila k předobjednávkámv v únoru u Knihy Dobrovský. Začátek je zajímavý, ale pak už se to jen vleče, zabývá příliš duchovnem, náznaky a kličkami. Thriller si představují rozhodně jinak. Přečteno, ale toto není můj knižní šálek.

Kenan
16.03.2024 4 z 5

Alice a Ruby utíkají od svého předešlého života do New Yorku. Navzájem se neznají, ale jejich osud se spojí v momentě, kdy Ruby nachází Alici mrtvou. Její smrt se stane pro Ruby posedlostí a chce zjistit, kdo ta žena byla. Zajímavé na celém příběhu je, že my sledujeme následné chování Ruby z pohledu mrtvé dívky Alice, která jako by ji sledovala jako duch, jako by ji už dřív znala.
Pátrání po samotném vrahovi je zde podružné. Jde spíš o pocity Alice i Ruby, o sdílení zkušeností lidí, kteří se setkali se smrtí a obsahuje v tomto směru i spoustu zajímavých myšlenek. Na začátku knihy je hodně prostoru věnováno i důvodům, proč obě dívky utíkají do New Yorku. Za mně zvláštní, ale zajímavá kniha.


mary2019
12.03.2024 3 z 5

Děkuji Knihy Dobrovský za zaslání tohoto recenzního výtisku.

Příběh dvou dívek, které se neznají a přeci je něco spojuje, se mi četl vážně moc dobře. Líbil se mi styl, jaký autorka zvolila. Moc přímé řeči zde nenajdete, ale ponoříte se do barvitého vyprávění z pohledu zavražděné.
Než jsi poznala mé jméno je knížka, která se od ostatních thrillerů dost liší a to jí přidává na hodnotě.
Přiznám se, že mi ale chybělo napětí. Něco bych vynechala a něco naopak přidala.
Hodnotím 3. Určitě jsem četla lepší, ale tohle můžu zcela jistě doporučit všem, co nemají rádi krváky a brutality.

Gabusza
29.02.2024 3 z 5

Tento “thrilleroromán” je o dvou dívkách, které se vydají do New Yorku, začít nový život a hledat samu sebe, každá ale sólo a nezávazně. Obě se cítí velmi osaměle, jsou mladičké a nemají moc zkušeností, přesto jsou odvážné.
Jenže…jedna je mrtvá a druhá živá.

Ruby neměla to štěstí a našla Alici mrtvou u řeky a zjišťuje, že je s ní nečím spjata a tak pátrá proč a jak.
Ruby se vlastně tak trochu v příběhu hledá a vlastně o ní nevíme pořadně nic, jen to, že chce vypátrat minulost mrtvé Alice.

Ta byla zase úplně osamělá a chtěla začít jinak a nově, avšak její vášeň k fotografování a její všímavost k okolí jí dávalo chuť do života.

Příběh je zvláštně napsaný, autorka popisuje obě postavy jakoby se znaly, některé pasáže jsou strašně utahané a nebavily mě.

Pokud čekáte spleť detektivních spojitostí, tak bohužel, žádný nervydrásající trhák nečekejte.

V knize je sice spousta hezkých myšlenek, ale i dost zbytečných rozvinutých frází, ve kterých jsem se občas ztrácela.
Pointa je jasná, ale ničím zajímavá, není vůbec napínavá, čtecí zážitek nebyl takový, jaký jsem očekávala.

Megynka
22.02.2024 3 z 5

Alice a Ruby. Dvě ženy, které se nikdy neviděly, vůbec se neznají a i přes to je osud zavede do temné části New Yorku, kde se setkají. Jenže živá je jen jedna z nich - Ruby. Ta najde Alici mrtvou u řeky Hudson a nedokáže se smířit s tím, že neví, kdo ta žena je, ani jaký měla život...
.
"Kdybyste koukali dostatečně pozorně, možná byste v tom zamlženým oparu našli i moje jméno: tam mezi prošlými balíčky brambůrků a vybledlými sklenicemi salsy. Alice Leeová."
.
Obě utíkaly do NY za novým životem, čekaly na nové výzvy. Příběh Alice se mi velice líbil - její popisy města a myšlenky byly skvělé, každý den chodila fotit a já chodila s ní. I když jsem věděla, jaký osud ji čeká, bylo mi to líto a přemýšlela jsem, kolik takových zmizelých duší na světě je, které vlastně nikdo nehledá...
.
Linka s Ruby už mě tak nebavila, i když jsem se snažila, do jejího života se mi nedařilo proniknout a vlastně mi to přišlo i trochu zbytečné. Jejím posláním bylo jediné - zjistit, kdo ta mrtvá žena je a jaký byl její příběh...
.
Kniha se četla skvěle! Je to jako pocit mezi psaním příběhů a poezií, miluju to. Bylo to energické, zajímavé, se spoustou myšlenek, které vás donutí přestat číst a zamyslet se. Možná škoda, že to celé nebylo jen o Alici, že to nebylo více napínavé. Tak v polovině knihy mi prostě něco chybělo - to, co měla ta druhá polovina ...

Autorovy knížky

Jacqueline Bublitz
novozélandská
2024  65%Než jsi poznala mé jméno

Kniha Než jsi poznala mé jméno je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce66x
Chystám se číst69x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x