Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye

Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402175/bmid_neuveritelna-hrdinstvi-sama-hollowa-KHJ-402175.jpg 4 50 20

Sam Holloway ustál to nejhorší, co vám život může hodit pod nohy. A aby mohl pokračovat dál, podepřel se hradbou úzkostlivě dodržované rutiny, nenáročné práce a naprosté normality – s jednou výjimkou… Třikrát týdně se ze Sama stává maskovaný superhrdina hlídkující v ulicích svého rodného maloměsta. Připadá si tak alespoň na chvíli neporazitelný, ale jeho neuvěřitelná dobrodružství ho navzdory dobrým úmyslům občas přivádějí na pořádně horkou půdu. Pak se ale na scéně nečekaně objeví dívka, která začne Samovu pečlivě vybudovanou hradbu bourat. A hrdinovi nezbude než se rozhodnout, jestli má dost odvahy na to, aby strhl svou masku a postavil se čelem minulosti, před níž tak dlouho utíkal…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Unlikely Heroics of Sam Holloway , 2019


více info...

Přidat komentář

hlina
19.02.2023 4 z 5

Podle obálky jsem čekala něco úplně jiného. Rozjezd byl pomalejší, ale pak mě to vtáhlo.
Je to milé a dojemné čtení, místy vtipné, ale čím dál více smutné. Myslím, že je to jedna z těch knížek, u které je velmi důležité, zda ji člověk poslouchá (či čte) ve dvaceti a nebo v padesáti. S životními zkušenostmi budete příběh vnímat s větším nadhledem a budete ochotni přehlédnout některá klišé.

jaroiva
11.09.2022 5 z 5

Na audioknihu jsem narazila jen díky slevě. Podle obálky, a vlastně i anotace, jsem nabyla dojmu, že půjde o lehké humorné dílko k oddechovému poslechu. Nemohla jsem se víc mýlit.
Příběh mě dost zasáhnul. Byl mnohem hlubší, než jsem čekala a mnohem víc k zamyšlení.
Sáhla jsem po této četbě proto, abych zahnala chmury po předčasném úmrtí jednoho z nejsrdečnějších lidí z mého okolí. Tak to moc neklaplo. Ale s určitým smířením mi kniha přesto pomohla.
Místy jsem se pousmála, místy si i pobrečela.
Za tu naději, kterou ve mně kniha vyvolala, nestrhnu ani hvězdičku za nadužívání product placementu (Spar, Tesco, Marks&Spencer...)
Mohu jedině doporučit, třeba zrovna jako audioknihu.


Kifa
05.02.2022 5 z 5

Tak já vám nevím, kniha Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye je trošku jako život. Veselé momenty se střídají s těmi smutnými a postupem času těch smutných přibývá. Každý jsme z velké části odrazem své minulosti, která formuje naši budoucnost a nikdy nejde úplně odpárat. Každý si neseme nějaké to svoje malé, či větší trauma, které občas vyplave na povrch a stěžuje nám život. Každý hledáme v životě své místo, své štěstí a většina i svou druhou polovičku, se kterou by se o to štěstí mohla podělit. A někteří z nás se bojí udělat krok, aby to štěstí, tu naději, neztratili dřív než to získají. Sam možná je trošku posera, ale já ho chápu. Taky mě často napadne co říct, jaký krok udělat, ale nejde to a pak už je pozdě. Možná i proto jsem si Sama oblíbil a skoro celou dobu jsem mu přál, ať to pro něj dobře dopadne. Zároveň forma, jakou je kniha psaná je taková lehká, moc dobře čitelná, takže se od první do poslední kapitoly prakticky nejde odtrhnout.
Moc příjemné překvapení. A ještě si dovolím něco, co by nikdo z nás neměl zapomenout
"Nech minulost, aby budoucnost formovala, ne definovala"

toni-az
16.02.2021 5 z 5

Neměl jsem na knihu v podstatě žádná očekávání, z popisu jsem měl pocit, že to bude nějaké parodické veselé čtení. Jako párkrát jsem se zasmál, to ne že ne. Ale na druhou stranu je to spíše propracované psychologické drama a v druhé polovině jsem chvílemi měl depku jako z knížky nikdy dřív.

Musím přiznat, že jsem byl celkem překvapen, zejména tím, že jsem vůbec netušil, co přijde dál. Pro mě jedna z nejoriginálnějších knížek posledních let.

blackoutzuzi
14.05.2020 5 z 5

Celá kniha na mě působila neuvěřitelně klidně, nepřekypovala životními moudry a okatým záměrem zapůsobit za každou cenu na čtenářovy city. Zároveň z ní ale vyzařovala laskavost, naděje a také smutek.
Pokud si toužíte přečíst krásný příběh o síle přátelství, osudové lásce a čelení svému osudu, je tahle kniha pro vás to pravé :)

Ales.BD
27.01.2020 4 z 5

Špica. Sympatické, svižné, pochopitelné, dojemné, zábavné. Výborná audiokniha v podání Jana Meduny.

flanky
11.01.2020 4 z 5

Celkově to nebylo špatné, ale rozhodně to není Backman - to je potřeba říci na úvod. Příběh se dal napsat lépe (viz Backman) i hůře. Příběh se někdy vleče (hlavně na začátku), někdy je to zase uspěchané. Některé příběhové linky jsou pouze nakousnuté, některé se ke škodě neřeší - je to zkrátka něco, co nijak nenadchne, ale pokud nejste negativně zaměření, tak ani neurazí.

soupik2012
20.12.2019 5 z 5

Sam si po nocích hraje na superhrdinu, ale protože nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi, tak jeho snažení velice často končí dost nehrdinsky. Teprve když pochopíme skutečný důvod proč se tak divně chová, můžeme naplno docenit originalitu tohoto románu. Sam je jinak obyčejný mladý kluk, který si moc neumí poradit se svým životem. Naštěstí potká Sáru, která je také zvláštní a tak se může Sam změnit. Ale nebude to mít snadné. Byla jsem opravdu mile překvapená románem o netradičním se vyrovnávání s nelehkým lidským osudem. Tuto audioknihu čte velice dobře pan Jan Meduna.

meluzena
19.12.2019 1 z 5

Moderní mainstreamový blábol.

Sam je (cituji) "ukňouraný ubožák, který nedokázal nikdy říct nahlas, co si doopravdy myslel". Vlastně byl looser od mala, nikdy se nedokázal věcem postavit čelem a před realitou utíkal do světa komiksů. A pak přišla Událost, která by spolehlivě rozhodila i velmi vyrovnaného jedince, jenže Sam se s ní "vyrovnal" tak, že ji zametl pod koberec a dělal že neexistuje; útěchu nalezl v Přízrakovi. Jenže svět není komiks, on není Batman a věci se (mu) nedějou podle předem napsaného scénáře.
Číst to bylo asi stejně zábavné jako číst o dětech, co nepochopily, že realita se liší od počítačové hry a že skočit ze střechy v reálu znamená v lepším případě pár zlomenin.

Pokud je vám pod 20, možná si toho ani nevšimnete, ale máte-li na tachometru už něco natočeno, asi budete bolestněji vnímat divně "seriálově" znějící dialogy resp. neschopnost dialog vést ("Jseš v pohodě?" "Jo, promiň, neměl jsem to říkat. Radši už půjdu."); těžko se vám bude fandit prototypu dnešního zženštělého mladíka-maminkáče a drsné dívky-Xeny, kteří si lžou do kapsy a logicky i sobě navzájem. A možná na vás pane smutek, když si uvědomíte, že tohle se někomu může líbit... (a to nemluvím o klišé typu báječná křesťanská farářka a ubohých 50 dětí-uprchlíků ze Sýrie). Samotný závěr knihy už ani nepřekvapí, protože není uvěřitelný z hlediska fyziky ani psychologie.

Suma sumárum, knížka by měla mít nálepku jako cigarety, neb může vážně narušit psychické zdraví :-) a ten, kdo ji v propagaci přirovnal k Ovemu, by se měl Fredriku Backmanovi omluvit, protože tyhle dvě knížky spolu nemají společného vůbec nic. Je mi líto.

Pett
27.08.2019 4 z 5

Musím kápnout božskou, že Sam je roztomilouš... a už jen za to, jak statečňákově se pere se svým osudem mu nemůžu přiřknout jen tři hvězdy... chápejte... on je totiž všechno, jen ne průměrný... ALE... přeci jen mi občas jeho dobrodružství drásalo záložku... nějak mi totiž nešlo se naladit na jeho superhrdinské já... bylo mnohdy moc přitažené za pláštěnku... i když nakonec jsem stejně přistihla svojí srdeční chlopeň, jak tomu klukovi úplně nestydatě fandí... takže vlastně cajk ;)

Melanka
20.08.2019 4 z 5

Roztomilé. V životě to tak nechodí, ale proč o tom nečíst.

xmilek
03.08.2019 5 z 5

Je tu jeden "obyčejný" mladý muž Sam, kterého postihla velká osobní tragédie. Potom je tu ještě Přízrak - superhrdina, který se nebojí ničeho. Někdy sice jeho pomoc nedopadne úplně dle jeho představ, ale to se stává. Únik ze svého bolestného života k hrdinovi mu pomáhá. Do doby, než potká Sáru. Co když ji řekne o Přízraku a ona ho opustí? Smutný a přece kouzelný příběh.

encyklopedie
23.06.2019

poslouchal jsem....bavil jsem se v poloze pozemního pozorovatele letecké dopravy..... tenhle maskovaný pajdrlák mě připoutal ke sluchátkům na pár hodin....až jsem doposlouchal
dám slabých 101%

Toffee
18.06.2019 4 z 5

Dojemná, ale ne sladkobolná knížka, která mě příjemně překvapila. Z prvních kapitol jsem byla trochu rozpačitá, Samova hra na superhrdinu mi připadala směšná a zároveň šílená ne vždy vydařeným napodobováním komiksového světa. Jenže brzy přišlo pochopení a lítost nad Samovou zoufalou snahou sám se vyrovnat s bolestí, zaplnit prázdnotu konáním dobra, ochranou druhých, když nemůže zachránit sebe. Nešlo nedržet mu palce, aby překonal svou "závislost" na tajném životě s maskou, ve kterém si připadá opravdovější a šťastnější. Komu jinému by už člověk měl přát opravdový a normální šťastný život, než tomuhle dobrému a statečnému Samovi. A samozřejmě jsem se i trochu vyděšeně smála některým jeho neskutečným superhrdinským kouskům.

Joges
18.06.2019 4 z 5

Rhys Thomas píše a přemýšlí podobně jako Fredrick Backman. V Neuvěřitelných hrdinstvích je přímočarý děj, proměna hlavního hrdiny, spousta ušlechtilých skutků a myšlenek i nečekané zvraty. Na druhou stranu se na mnoha stránkách knihy odehrává všední děj, kterým jsem se prokousával už mnohokrát a který většinou zažíváme sami. Také vleklá a tolik častá lovestory tentokrát s „báječnou“ Sárou až tolik neohromila. Ale nebudu škarohlíd. Například závěr je velmi povedený, takže nějaké čtyři hvězdy si kniha zaslouží.

milena8281
28.05.2019 4 z 5

Kniha se mi dostala do ruky čistě náhodou, až jsem si v první chvíli říkala, jestli ji vůbec budu číst. Přečetla. Nejdřív jsem si říkala, že ten kluk je ujetej. Pak mi ho v jednu chvíli bylo tak líto, až mě to rozbrečelo. A na konci už jsem mu fandila, protože si to prostě konečně zasloužil. A teď říkám: vůbec to nebylo špatné. A moc dobře se to četlo.

karel0684
20.04.2019 5 z 5

Tahle kniha patří k těm, které si mne vybraly samy. Nebo nějak podvědomě zasáhla ta hromada reklamy všude v metru, které jsem si všiml až potom... Ale ta obálka!
A obsah? Super!
A teď, jak knihu podrobněji ohodnotit, když tu jsou již 3 tak super hodnocení? Četla se super, postavy důvěryhodné a Sam je dokonalý.

Malýmedvěd
08.04.2019 4 z 5

Sam je "divnej", prostě společenský outsider, ale svým způsobem ho musíte mít rádi, asi pro to jeho velké a čisté dětské srdce. Fandíte mu, musíte, správňákům a superhrdinům se přece musí fandit, ale když on je takový ňouma. Pokazí skoro vše co může a přitom se tak snaží. To prostě vzbudí rodičovské city skoro v každém. A teď koukáte jak se vše hroutí, a když říkám vše, tak věřte, že Samovi se opravdu v jednu chvíli zhrotí skoro celý svět. No nakonec je z toho happyend a zbude ve vás úsměv a teplo z knihy a lidství. Chválím dialogy, ty jsou opravdu velmi dobré, propašovaných mouder je tak akorát, že to neotravuje a nakonec ta kniha díky nim není ani nijak plochá. Za mne Chvalitebná s hvězdičkou.

SBH
28.03.2019 5 z 5

Začnu boží obálkou, která mě přiměla si knihu koupit. A rozhodně nelituju. Nesouhlasím s tvrzením, že co člověka nezabije, to ho posílí. Sam se svým trápením bojoval statečně a sympatickým způsobem. Vzniklé potíže si sice vykoledoval, na druhou stranu bez nich by možná už nežil vůbec.
Takže - krásný jazyk, moudré myšlenky, silné emoce, propracované charaktery, zajímavý děj bez logických nesrovnalostí, uvěřitelné dialogy, zajímavé popisy. Dokonalá kniha.
Jediná závada - trochu jsem čekala, že do závěrečné skrumáže zasáhne i milá farářka z vánočního kostela.

Jizi
07.03.2019 5 z 5

Sam Holloway je šestadvacetiletý geek a nerd, který žije sám, chodí do nezáživné práce, miluje komiksy, pivo pije říznuté limonádou, má stejně podivné kamarády a jednou týdně žehlí látkové kapesníky.
Je to člověk, který si prošel peklem ztráty a nevyšel z jeho plamenů posílený tak, jak nám s oblibou romány nalhávají, vyšel z ní křehký, docela jako když vypálíte hlínu. Aby mohl znovu vstát, vystavěl kolem sebe hradbu uklidňujících stereotypů, o něž se mohl opřít a kterých se zuby nehty drží.
Tedy s výjimkou večerů, kdy se z něj stává superhrdina Přízrak, ochránce utlačovaných, strážce pořádku, sice astmatik a milovník čokotyček a cherry coly, ale i tak rozhodně bez bázně a hany, jenž se neváhá postavit spratkům házejícím šutry na projíždějící vlaky, nahánět zaběhnuté psy nebo navigovat ztracené polské řidiče náklaďáků. Pasáže s Přízrakem musí každý milovník komiksů zbožňovat, protože ty jsou prostě ryzí dokonalost.
A pak Sam potká Sáru. A Sára je zvláštní a krásná a Sam se jí líbí a ona se líbí Samovi. Jenže kam do nalinkovaného klidu všedních dní a nevšedních superhrdinských vzrušujících výprav nacpete lásku? A co kdyby vás opustila i ona? Co by se s vámi stalo pak? A budete ochotní to riskovat?

(Osobní dovětek nakonec: Same, Same, jsi má nejmilejší románová postava, jsem nesmírně vděčná, že jsme se mohli potkat.)

Štítky knihy

přátelství láska naděje psychologické romány smutek vyrovnání se s minulostí

Autorovy knížky

Rhys Thomas
britská
2019  83%Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye

Kniha Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených7x
Knihotéce26x
Chystám se číst49x
Chci si koupit12x