Nepřizpůsobivost

Nepřizpůsobivost https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346822/mid_neprizpusobivost-fw2-346822.png 4 4 2

Román Nepřizpůsobivost v sobě spojuje žánr orwellovské dystopie a sociálně kritické prózy. Příběh lékaře Alberta Harta a mladé rebelky Blanky se odehrává ve fiktivní blízké budoucnosti. Oba hlavní hrdinové hledají nejenom cestu k sobě, ale především východisko z katastrofálního úpadku světa.

Přidat komentář

Márinka
25.03.2021 4 z 5

Za knihu Nepřizpůsobivost získal Michael Doubek v roce 2017 Cenu Unie českých spisovatelů. Mnoho před třemi lety napsaného má dnes reálné rysy. (!) V příběhu dochází k rozpadu společnosti, ztrácí se solidarita, lidské vazby, selektují se pacienti (!)… Naštěstí obsahuje tato dystopie v závěru i trochu naděje. Naději a zejména vzájemnou solidaritu potřebujeme i dnes.

Není to čtení na jedno odpoledne. Příběhy obsahují mnoho vnitřních myšlenek hrdinů, a proto čtenář se bude muset často zamýšlet. Je nad čím.

honajz
27.12.2017 2 z 5

Je mi to moc líto, ale kniha mne moc nechytila. V podstatě totiž rezignuje na vyprávění příběhu, resp. jsou zde určité úlomky a střípky různých příběhů, jenže jsou zasazeny do poměrně velké porce filozofických i životních úvah (ostatně se není co divit, když jedním z hlavních témat je rakovina), jež se časem trochu začínají opakovat (zvláště kritika současnosti a sociálních sítí - ne, že bych v mnohém nesouhlasil, ale ty poznámky na toto téma se objevovaly na můj vkus moc často). Úvodní příběh je rámován setkáním v postapo době, kde se doktor setkává s Paracelsem, ale přitom čeká na jednu dívku, „vnitřní“ příběh se vrací do nedaleké minulosti a popisuje, proč došlo k pádu civilizace. Ale jak říkám, vyprávění mne moc nechytilo, protože samotný příběh je v oněch úvahách příliš utopen a těžce se v něm pak orientuje.


Autorovy další knížky

Michael Doubek
česká, 1972
2009  80%Tvůj den, má noc
2017  70%Nepřizpůsobivost
2011  60%Letecká pohádka
2005  100%O sluneční panence a deštivém panáčkovi
2020  100%Křenovice ztracené a znovuobjevené

Kniha Nepřizpůsobivost je v

Přečtených3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x