Neposkvrněné početí

Neposkvrněné početí https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11342/bmid_neposkvrnene-poceti-yiL-11342.jpg 4 62 62

Padesátá léta 20. století... Železná opona nepropouštěla jediný paprsek slunce. Jestliže člověk zrovna dospíval, měl smůlu. Pedagogové socialismu nedokázali nebo nemohli na mnohé palčivé otázky mládí odpovědět. O intimních vztazích mezi mužem a ženou se všeobecně mlčelo. Církev sex tabuizovala, fotografie nahého těla se považovala za pornografii, šíření aktů bylo přímo trestný čin. Jana si z kola osudu nevytáhla šťastný los. Narodila se svobodné matce, kterou zajímají jen kariéra a muži. Dospívající dívka nemůže počítat s její láskou, vstřícností ani účastí a ve zranitelném období náctiletých nemá nikoho, komu by se mohla svěřit či poprosit ho o radu. A tak v mylném domnění, že vše zvládne sama, a v panické hrůze, aby nebyla veřejně pranýřovaná a vystavená posměchu i pohrdání spolužáků, zatají, že byla při jednom večerním návratu domů v místním lesíku znásilněna. Ještě dříve než stačí ze svého těla a mysli smýt otřesný zážitek, dopadne na ni další rána - vše nasvědčuje tomu, že je těhotná. Jana zprvu tápe, pak odmítá uvěřit a její odhodlání řešit věci sama jde tak daleko, že o své zoufalé situaci mlčí. Ještě víc se uzavírá do sebe a doufá, že jí život nabídne přijatelné východisko. Nemá žádné zkušenosti, pohybuje se v bludném kruhu, bez matčiny pomoci a v chladném prostředí nepochopení je zoufalá a neví jak dál. Nelaskavý osud tedy pracuje za ni... Dívka porodí předčasně před očima nic netušící šokované matky, jež náhle bere vše do svých rukou a mění rodinné neštěstí v tragédii..... celý text

Přidat komentář

Radka1911
03.01.2020 5 z 5

Knížka jejíž děj se odehrává v padesátých letech minulého století, se mi líbila. Tuto dobu jsem osobně nezažila a mám určité pochybnosti a výhrady k postavě matky hlavní hrdinky, nicméně příběh je velice pěkně napsaný a čtivý.

Janaves
29.08.2019 5 z 5

Kniha se četla skvěle. Strašné si představit, čím si hlavní hrdinka musela projít. Její matka byla strašná,viděla jen sama sebe. Jany mi bylo moc líto...


Guepp
08.06.2019 3 z 5

Zarážející je i to, že se s dětmi tak málo probíral sexuální život a že si hlavní autorka myslela, že jí "prasklo střevo", když na kalhotkách uviděla krev. A mlčení o tomto tématu v mnohých přetrvává doteď. Bavit se o tomto tématu se svými potomky (samozřejmě úměrně jejich věku), je jedna ze základních rodičovských povinností.

Čekala jsem, že přijde nějaké šokující odhalení, kdo vlastně Pepánek je. Jinak se mi líbilo, že se z matky stala skutečně matka aspoň v těch "momentech ohrožení". A možná by byl i zajímavý nějaký dovětek k jejímu životu - pro pochopení jejich reakcí.

Kniha Ikarův let ke slunci mě zatím zaujala od autorky nejvíce.

Damato
20.08.2018 3 z 5

Proboha, co tohle bylo za mámu? Naprosto souhlasím s komentářem Ramondia1, taková matka by v té době neexistovala a soud by dal dceru do dětského domova- tenkrát ty sociálky totiž nebyly jen na to vyplácet dávky, tenkrát se jezdilo do sociálně slabších rodin - a nehlášeně ( pracovala jsem tam a i byla u jednoho takového odvozu, kdy opilá matka vzala dítěti bačkůrky s tím, ať se stát postará o nové). Prostě tohle by se stát nemohlo. Jediné co by tenkrát šlo- u straníků zakamuflovat nějaký problém jiným - ale to už by byl jiný příběh.

Kája95
20.04.2017 2 z 5

I když jsem knihu přečetla jedním dechem, nezaujala mne. Jde spíš o snadnější čtení než o napinavost příběhu. V patnácti by mne kniha určíte oslovila. Napsána je zajimavě a pro mladší určíte fajn čtení

Leniiis
06.07.2016 4 z 5

Za ten konec odebírám jednu hvězdičku, jinak pěkný čtení.

LucieAlexandra
14.06.2016 5 z 5

Mam rada tenhle druh knih a tuhle jsem precetla behem par hodin. Je zajimavy i rozdil mezi tehdejsi a dnesni dobou

Bea-trix
29.08.2015 odpad!

Tahle knížka mi nesedla, nemám ráda drama a tady to bylo ještě horší než ve všech dílech Ordinace v růžové zahradě dohromady! :(

Ramondia1
01.04.2014 2 z 5

Obsah knihy mě zaujal, rozhodla jsem se, ji přečíst a netvrdím, že se mi úplně nelíbila, ale výhrady mám. Nezažila jsem sice padesátá léta 20. století, ale přece jen budu o pár let starší a mít víc životních zkušeností, než většina komentujících. Takže nemůže nikoho překvapit, že některé momenty v knize mi vyznějí více než nepřesvědčivě. Například to, že v padesátých letech by svobodná matka, která střídá jako ponožky pochybné známosti na jednu noc a je každou chvíli opilá jak carský důstojník, byla i v tehdejší smutné době společensky odrovnaná a těžko by mohla budovat politickou i pracovní kariéru. Prototyp kované komunistky v padesátých letech vypadal úplně jinak, sice také směšně, ale jiným způsobem.
Za druhé: je pro mě nepředstavitelné a naivní, že patnáctiletá dívka porodí během vánočních prázdnin doma na koberci, za dramatických okolností, za asistence bláznivé matky, bez lékařské péče během i po porodu a druhý den vyskočí jako srnka a jde do sklepa pro uhlí, kde objeví zakrvácené nůžky, tam omdlí, začně krvácet, pak se probere a večer její máti přijde z práce a nic se neděje, nic se neřeší ... vždyť tohle je přece o zdraví, ne-li o život. Nakonec na Silvestra 15-ti letá holka zprovodí legálně drženou pistolí (v 50. letech !!!!!) ze světa chlapa, co jí způsobil všechno to neštěstí, spolu s maminkou ho zahrabou v kůlně a po tom všem nastoupí po novém roce do školy, jako by se nechumelilo?
Za třetí: nikdo se neshání po zmizelém chlapovi, manželovi a otci rodiny (přece ten den, kdy Janu znásilnil, oslavoval narození syna, ne?) Ve vší úctě, tohle mi připadá jako mix červené knihovny a amerického trhrilleru.
Jediné, co by tento příběh zachránilo, by bylo pokračování, kdy nový majitel domu, ze kterého se matka s dcerou odstěhují, aby začaly druhý život, najde v kůlně zakopané tělo muže a novorozeněte a rozjede se vyšetřování. A pak by možná mělo ten správný smysl, že ten příběh byl zakomponován do 50. let, protože by určitě byly tendence malér ututlat, protože jak prodávající, tak kupující domu, nosili v kapse červenou knížku.

ivkalia
28.10.2013 5 z 5

Doporučuji, fakt zajímavý text i příběh, ale nechtěla bych to prožít.

Mersilynn
15.08.2013 5 z 5

Hodně žlučí hýbající příběh..doslova (a že to paní autorka umí tak hezky popsat). Každou pátou stránku jsem měla chuť pořádně na tu mámu zařvat...
Skvěle zpracovaný příběh, otevřený konec vůbec nevadil, spíš naopak. Když vás nějaká kniha takhle pozvede ze židle, musí to být dobrá kniha :)

čohynka
25.04.2013 5 z 5

Super knížka, dobrý děj. Nevadilo mi, že to skončilo tak otevřeně, aspoň jsem nad knížkou chvilku dumala a domýšlela si své konce...

RADOST
21.11.2012 4 z 5

Kniha o možných důsledcích nevědomosti a nekomunikace. Autorka věrně vystihla myšlení dospívající dívky a život u nás před cca 50 lety.

monula101
15.11.2012 5 z 5

Knizka byla skvele precetla jsem to za 2dny jen to divne skoncilo cekala jsem jiny konec.

hojchna
25.09.2012 4 z 5

Tyhle konce.. ach jo, to je pomalu ještě na pokračování :)

dark.ma93
01.06.2012 5 z 5

Tak to dopadá, když se někdo nemá komu svěřit, nemá spřízněnou duši:( Přečetla jsem za dva dny a nelitovala. Autorka je moje oblíbená, ona umí skvěle psát! Neznám knihu tomuto podobnou. Soucítím s dívkou a obdivuji její sílu. Autorka její povahu uměla dokonale popsat.

minimonisek
19.07.2011 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Překvapivý závěr. Docela mě překvapila Janina neinformovanost, byla těhotná a ani o tom nevěděla. V Janině životě jde od jedně nešťastné události celý život z kopce. Všem tuto knihu doporučuji k přečtení, určitě nebudete zklamaní. Uvidíte, že knihu zhltnete během pár hodin.

Štítky knihy

50. léta 20. století znásilnění

Autorovy další knížky

Anna Hessová
česká, 1945 - 2015
2006  78%Neposkvrněné početí
2007  61%Panny a netvor
2004  76%Oidipův návrat
2009  83%Ikarův let ke slunci
2001  71%Psí pánbůh