Nepodstatné záležitosti

Nepodstatné záležitosti https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378343/bmid_nepodstatne-zalezitosti-4Wa-378343.jpg 4 30 8

Co mají společného životy Elsiny Maroneové, miliardářky s krátkou zkušeností jezdce Formule 1, nenapodobitelně se vlnící v bocích, a Salvatora Varrialeho přezdívaného (nepřáteli) vážka, bosse Camorry ukrytého (přáteli) v jednom casertském sklepě? A život Peppina Valletty, romantického zpěváka z piano baru, který se obětuje pro svého postiženého syna, s životem Lindy Giugiù, téměř neporazitelné u pokerového stolu? A co život Aristida Perrelly, podobajícího se nelítostné a nespoutané přírodní síle, Donny Emmy, proradné příležitostné vrátné v jednom luxusním paláci s panoramatickým výhledem na Neapol, Girolama Santagaty, „římského advokáta a mezinárodního misantropa“, Enzy Condéové, vědkyně celosvětového věhlasu, Marka Valleho, mlčenlivého Boloňana a Settimia Valoriho, „neúnavného obhájce sebe samého a znepokojivě banálního muže“? Společné mají právě to, že to jsou životy. A jako každý život jsou směsicí všeho, co nám připadá rozhodující a přitom takové není, řídkých okamžiků štěstí a přemíry bolesti, zdánlivé jednotvárnosti přerušované záblesky světla, nenadálými vnuknutími a tisíci aspekty, které jsou možná nepodstatné, ale to neznamená, že podružné. Na základě podobizen fotografa Jacopa Benassiho si Paolo Sorrentino představuje životy zvěčněných osob, aniž by znal jejich jména a údaje o nich.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

Gli aspetti irrilevanti , 2016


více info...

Přidat komentář

Per-quiee
09.09.2021 5 z 5

Náhodný úlovek u Dobrovského a musím uznat, že skvělý. Přečtená je kniha velmi rychle. Jedná se o samostatné povídky o každém z lidí na fotografiích. Ne všechny příběhy byly stejně zajímavé, ale některé jsem si velmi užila a obdivuji, že na pár stránkách lze postavu tak dobře popsat. Určitě si nechám v knihovně a založím si své oblíbené.

AnettO
04.06.2021 2 z 5

Asi jsem nebyla úplně ta pravá cílová skupina této knihy. Dávám 2 hvězdy, a to za: nápad a spádovost. Rozhodně je to originální kousek, to se musí nechat. Každopádně...co se týče samotných příběhů, byly by i poutavé, ALE. V každém příběhu se objevují prakticky totožné vlastnosti postav a vlastně tak nějak i podobný děj. Buď se jedná o bohatou povrchní osobnost, vyžívající se v sexu a penězích a stýskající si po zlatých starých časech. Případně se jedná o ztracenou existenci, jejíž život "postrádá smysl", ale přesto tíhne k sexu, penězům, případně jakékoliv formě útěku od přítomného okamžiku. Za mě byly zkrátka povídky na jedno brdo a naprosto souhlasím s hodnocením kolegyně Madluska níže. Naopak úplně tak nesouhlasím s názorem, že kniha je o obyčejných lidech...pokud se tedy za obyčejné nepovažují i výstřední existence, o kterých je víceméně každá povídka. Musela jsem se hodně nutit, abych četla dál, a nakonec jsem knihu stejně nedočetla.


tomsokar
12.02.2021 4 z 5

Všechno od Sorrentina je skvělé. Filmy i knihy. Už nápad napsat povídky podle fotografií neznámých lidí mne nadchl a psaní samotné pak člověka strhne. Škoda, že se knize nedostalo lepší propagace, určitě by si našla hodně čtenářů.

Madluska
04.11.2020 2 z 5

Další knížka, o kterou jsem někde náhodou zavadila, chtěla si ji přečíst a pak zjistila, že prostě nebyla určená mně. Asi mi nesedl formát povídek, dost možná mi nesedly osudy lidí k jejich fotografiím, určitě mi postavy nepřirostly k srdci a ta oceňovaná orginilaita P. Sorrentiniho mi taky někde proklouzla mezi prsty. Bohužel, navzdory svižnému stylu a překvapivým twistům, mi většina povídek připadala vlastně stále stejná, jen v jiných kulisách, s jinými rekvizitami. Oceňuji tedy smysl pro detail a absurditu, ale to je asi taky všechno. Možná kdybych byla Italka... (Ne, ani tak ne.)

druzickaster
16.11.2019 5 z 5

Knihu jsem pořídil v outletu na "Hlaváku" a dobře jsem udělal. S knihou musí srdce každého voyeura zaplesat, ale je vhodná i pro obyčejné lidi, protože je právě o obyčejných lidech. Autor si úkol navíc krapet ztížil tím, že všechny příběhy jsou fabulací a smyšlenkami. Mimochodem autorovi závidím jeho bujnou fantazii. Prima jí potom číst ve vlaku a pokukovat po spolucestujících a představovat si zase jejich životy, rozhodně se nudit nebudete a knihu můžu s klidným srdcem doporučit.

Dunkelhell
16.09.2019 5 z 5

Sorrentiniho fabulace nezná mezí. Fiktivní životopisy neznámých lidí, napsané na základě toho, jak na autora působí jejich fotografie. Něco podobného jste ještě určitě nečetli. Výjimečná knížka od výjimečného autora a světově uznávaného filmového režiséra. Doporučuji! Plný počet hvězd.

Y.F.N.
25.06.2019 5 z 5

Tohle je prostě velká nádhera. Úžasná formá, typická pro Sorrentinovy filmy převedená na papír. Tolik osobitých postav, které prožívají strasti i radosti. Bolest vepsaná do pár vět, a přesto to jsou jen nepodstatné záležitosti. Přesně tak, na světě je přes sedm miliard lidí, kteří právě dnes žijí své nepodstatné záležitosti. A znamená to něco? Ne, vůbec nic.

Enehy
02.03.2019 4 z 5

"Kdo říká, že život musí být užitečný!" Tím by se daly shrnout příběhy komických figurek a tragických hrdinů Sorrentinovo povídek. Stručné, jasné, psané v přítomném čase vyvolávají dojem, že sledujete jeden film za druhým, ale v hodně zrychleném módu. Chce si to jednou za čas udělat pauzu, abyste v tom roji zážitků a myšlenek dokázali vše vnímat.

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy další knížky

Paolo Sorrentino
italská, 1970
2019  82%Všichni mají pravdu
2018  86%Nepodstatné záležitosti
2015  67%Mládí
2021  79%Tony Pagoda a jeho přátelé