Nepodmíněný základní příjem

Nepodmíněný základní příjem https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255678/mid_nepodmineny-zakladni-prijem-255678.png 3 4 3

Myšlenka nepodmíněného základního příjmu je významnou ideou, jejíž zavedení do praxe by mohlo pozitivně změnit život mnoha lidem. Není proto divu, že vyvolává velké diskuse, a to nejen mezi jejími zastánci a odpůrci, ale také mezi jednotlivými zastánci. Zastánci si totiž chtějí ujasnit klady a důležitost základního příjmu pro mnoho skupin osob. Této diskusi přispívá také tato publikace, jejímž cílem je zprostředkovat inspirativní debatu o nepodmíněném základním příjmu českému čtenáři.... celý text

Přidat komentář

NGC6715
01.07.2021 3 z 5

Odpůrce nepodmíněného příjmu to nepřesvědčí. Nicméně i kdyby nepodmíněný příjem z určitých důvodů nefungoval, jeho řešení mnoha dalších problémů může být inspirací. Minimálně si při čtení uvědomíte, kde také jsou v kapitalismu další problémy.

KapitánSmrt
26.10.2020 3 z 5

Stručný úvod do tématu základního nepodmíněného příjmu.

Reakce na komentář Dvorika. Nemyslím, že by zavedení nepodmíněného příjmu muselo vést ke zvýšení cen zboží či služeb (ceny práce ano). V zemích na západ mají platy trojnásobné, neznamená to automaticky, že všechny ceny zboží či služeb jsou také třikrát vyšší. Třeba nájmy, potraviny, elektronika jsou na tom cenově stejně či podobně jako u nás. Zároveň by celkové příjmy obyvatel nemusely být vyšší právě jen o základní příjem. Někteří lidé by ze špatně placených prací odešli. Ti z dobře placených by přešli na hůře placené, ale zato smysluplné... Težko říct, jak by to v praxi vše vypadalo.

Část od Zuzany Uhde mi přišla také problematická, ale z jiných důvodů. Je dobře, že se poukazuje na nehonorovanou práci např. žen v domácnosti. Nepodmíněný příjem by takovým ženám mohl dopomoci k jisté míře emancipace. Na druhou stranu mi to zavání komodifikací a komercializací domácích prací, jako je péče o členy rodiny, vaření, výchova dětí apod. Dle mého jde o práce, které se nedělají s požadavkem na platové ohodnocení, ale kvůli našemu zájmu o druhé, kvůli tomu, že o naše příbuzné chceme pečovat, máme je rádi, záleží nám na nich. Ne abychom za to dostali zaplaceno. Ale chápu, že za tento idealismus člověk nájem nezaplatí.


Dvorik
15.01.2019 3 z 5

Myšlenka o NZP je jistě zajímavá, ale pouze v teorii. Nikdo si neuvědomuji, že po zavedení NZP by se zvedla radikálně cena práce, následoval by růst cen a částka NZP by byla opět k ničemu jako dnešní životní minimum (tedy by se vše vrátilo do původních kolejí).

Zajímavé části jsou: Diskuze (Hrubec) a poslední část o celosvětovém významu (Parijs).
Část od Zuzany Uhde jsou jen blbosti od feministky, která by nejraději dostávala peníze od státu za to, že si doma sama uklízí.