Neohrožená

Neohrožená https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525214/bmid_neohrozena-653bdb889b1f0.jpg 4 8 2

Hedy Lamarrová – žena rozpolcená mezi oslnivým Hollywoodem a vynálezeckým duchem Vídeň, 1937. Mladé herečce Hedwig se velkolepým způsobem podaří utéct od tyranského manžela. V Americe se z ní pod jménem Hedy Lamarrová stane přes noc hvězda a díky její kráse také ikona Hollywoodu. Muži jí leží u nohou – avšak o to, co říká, se téměř nikdo nezajímá. Po natáčení se Hedy věnuje své velké vášni: vynalézání. Aby přispěla k porážce Hitlera, vyvinula novou technologii, která později posloužila jako základ pro Bluetooth a wi-fi. Nápad krásné ženy však nikdo nebere vážně a na dlouhá léta tak upadá v zapomnění V pozdních třicátých a raných čtyřicátých letech v celých Spojených státech jistě nebyl nikdo, kdo by neznal krásnou Hedy Lamarrovou. Málokdo ale tušil, že hollywoodská diva ve volných chvílích vynalézá systém, který o mnoho let později změní moderní svět.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Die Verwegene , 2022


více info...

Přidat komentář

iceVS
23.03.2024 5 z 5

Moc příjemné čtení o krátkém životním úseku jedné výjimečné ženy.

Mabie
04.02.2024 5 z 5

Ve 40. letech minulého století jí říkali "žena, o které sní 50 milionů mužů", "královna elegance" nebo "nejkrásnější žena na světě". Posloužila jako model pro Catwoman nebo Sněhurku od Walta Disneye. Byla překrásná. A současně nesmírně chytrá, protože díky ní máme mobilní telefony - to ona položila základy Bluetooth a Wi-Fi.
Kniha líčí její osudy od roku 1933, kdy utekla z Evropy jako Hedwig Kieslerová a přijela do Hollywoodu jako Hedy Lamarr. Stala se z ní velká hvězda své generace.
Na první pohled nepravděpodobný, přesto velmi silný příběh jsem zhltla za jedno odpoledne. Kniha na rozdíl od reality končí pozitivně. Hedy ve skutečnosti (ačkoliv před smrtí získala uznání za svůj vynález) zemřela osamocená.

"Mozek lidí je zajímavější než jejich vzhled".


Autorovy knížky

Charlotte Leonard
německá, 1964
2024  88%Neohrožená

Kniha Neohrožená je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst56x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x