Není místa pro malé sny

Není místa pro malé sny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377972/mid_neni-mista-pro-male-sny-DNv-377972.jpg 5 8 4

Příběh o odvaze, představivosti a formování moderního Izraele. Šimon Peres byl jedním ze zakladatelů izraelského státu a v letech 2007 až 2014 i jeho prezident. Kniha přináší dlouho očekávaný zasvěcený pohled na klíčové momenty izraelské historie z pozice člověka, který byl nejen jejich svědkem, ale mnohdy i jejich přímým účastníkem či iniciátorem. S otevřeností danou vědomím, že jde o jeho zřejmě poslední dílo, popisuje Peres zásadní období a rozhodující okamžiky ve vývoji izraelského státu. Předkládá také svůj názor na to, jakými vlastnostmi by se měl vyznačovat skutečný státník.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Aligier
Originální název:

No Room for Small Dreams : Courage, Imagination and the Making of Modern Israel , 2017


více info...

Přidat komentář

Felidae
13.03.2024 5 z 5

"Realismus v Izraeli znamená převedení nemožného ve skutečnost" Šimon Peres

jezo31
22.01.2019 4 z 5

Peres úplne jednoduchým spôsobom vyjadruje a popisuje svoj prínos k štátu Izrael a zároveň sprevádza čitateľa svojim životom. Niektoré časti knihy a autorove postoje však vyznievajú takmer prorocky či na druhej strane apologeticky a preto, ako všetky memoáre, je potrebné ho čítať s istým nadhľadom. V každom prípade, knihu dokonale odzrkadľuje jej názov a je to asi najpútavejšie napísaný memoár aký som zatiaľ čítal.


mosem
03.12.2018 5 z 5

Každé knihkupectví dnes nabízí desítky, možná stovky životopisů. Životopisy významných osobností, které mohou oslovit a inspirovat, jsou zpracovány poctivě, čtivě a inspirativně na straně jedné. Na straně druhé životopisy, které mají blíže k bulváru než k literatuře, a ze kterých na nás vykukuji hvězdičky, pro které je vydání životopisu prvním významnějším počinem jejich kariéry. Autobiografie Šimona Perese má blíže k té kategorii první, byť není biografií klasickou. Není to seznam dat a událostí, ale je výčet nejvýznamnějších momentů jeho života, na kterých autor sám objasňuje své myšlenkové procesy rozhodování, podstatu a úskalí vedení, filozofii rizika a odpovědnosti. Kromě toho kniha obsahuje informace o počátečních problémech vzniku státu Izrael, informace o spolupráci s tehdejším Československem, ale i Francií, Peresovo působení v Americe. Popisuje dobu, kdy Peres i přes své mládí dostal příležitost působit ve významných pozicích a ukazuje, že "kindermanagement" není jen výdobytkem dnešní doby. Je to kniha která by neměla ujít pozornosti milovníků životopisů, ale také těch, kteří chtějí čtivým způsobem získat informace o vzniku Izraele. A ač to u životopisů není obvyklé, měli by jí věnovat pozornost i všichni, k jejichž náplni práce patří vedení lidí a rozhodování, které může mít i vážné důsledky. Byť se může zdát, že pod zdánlivě jednoduchými větami není prezentováno nic nového, opak je pravdou.....jen je třeba podstoupit námahu a pod slupkou popisu objevit jádro, které lze využít.

Keram.mareK
31.05.2018 5 z 5

Jedním dechem.
Skvělá autobiografie velkého státníka a zároveň zajímavý pohled na vývoj moderního Izraele, jelikož Peres zčásti psal jeho dějiny.
Zčásti smutná kapitola o mírovém procesu, jinak v podstatě velmi pozitivně psáno.
Inspirativní kniha, inspirativní člověk.

Štítky knihy

Izrael prezidenti izraelská literatura

Autorovy knížky

Šimon Peres
izraelská, 1923 - 2016
2018  93%Není místa pro malé sny

Kniha Není místa pro malé sny je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x