Nenásytný

Nenásytný https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455705/bmid_nenasytny-jiC-455705.jpg 3 15 6

Klinická psychologička a jediná Trumpova neter Mary L. Trumpová ponúka doteraz nevídaný a dôveryhodný obraz o Donaldovi J. Trumpovi a toxickej rodine, ktorá ho stvorila. Jej cieľom je objasniť temnú históriu svojej rodiny, aby vysvetlila, ako sa z jej strýka stal človek, ktorý vážne ohrozuje verejné zdravie, ekonomickú bezpečnosť a sociálnu štruktúru celého sveta. Mary Trumpová strávila veľkú časť detstva vo veľkom luxusnom dome starých rodičov v srdci štvrte Queens v New Yorku, kde vyrastal aj Donald so svojimi štyrmi súrodencami. Autorka pútavo vysvetľuje, ako konkrétne udalosti a fungovanie v jej rodine, napríklad nezdravý vzťah medzi Fredom Trumpom seniorom a jeho najstaršími synmi Fredom juniorom a Donaldom, stvorili človeka s poruchou osobnosti, korý získal moc a dostal sa až do Oválnej pracovne.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man , 2020


více info...

Přidat komentář

Simstr
31.01.2022 1 z 5

Bulvár a nic jiného, neztrácejte s tímto odpadem čas. Nic nového se nedozvíte. Za všechno špatné jejího otce může jeho bratr (kdo jiný než Donald) a jeho otec (Fred).

Martina192
28.01.2021 2 z 5

Žádné šokující odhalení se nekonalo, nic zásadního jsem se nedozvěděla. Přijde mi to taková "drbárna". Kniha nesplnila mé očekávání a ani mě nerozesmála. Paní psycholožka podle mě nedodala čtenáři postřehy, které by si ten všímavý nemohl domyslet mezi řádky.


maryzka
20.11.2020 4 z 5

Nad touto knihou jsem se docela bavila. Jenom škoda, že tam nejsou fotografie. Pro tohoto člověka jsem měla pouze tří slova z psychologického hlediska(narcis, sebestřední, pitomec), ale existuje pro poslední slovo i jiné výrazy. Ale konečně o něm napsal někdo i horší stránky, než jeho bývalá manželka Ivana Trumpová( Jak vychovat Trumpa). Ale jinak jsem se neubránila srovnání s výchovou dynastie Kennedyových. Někdy jsem se docela neubránila srovnání. Společného mají výchovu rodičů ( rodiče je vychovali k ctižádosti, tvrdosti), ale rodina Kennedyová v třetí generaci vstoupila do vyšších vrstev. Byli odlišní léty. Ale knihu doporučuji i když nyní po volbách možná po tomto prezidentovi neštěkne ani pes

Elsinor024
16.11.2020 2 z 5

Už jsem o DT četla knihu novináře Boba Woodwarda. To byla, myslím, větší síla a mnohem lépe napsané, než rodinné vyprávění Trumpovy neteře.
Jak je asi jasné, tahle široká rodina není vzorem laskavosti, empatie a porozumění. Vychází ze strohého německého podhoubí, které vplulo do divokého (polo)mafiánského prostředí v Americe počátkem 20. století.
Všichni se k sobě chovají chladně, bez emocí, dvě nejmladší z pěti dětí (jedno z nich je Donald) dokonce dlouhou dobu vyrůstají bez fungující matky. Jejich fyzické potřeby jsou zajištěny, ostatní jako by neexistovaly.
Zaujala mě rodinná historka, kdy se nejstarší syn Freddy zeptá u večeře, jak se mimina dostanou mamince do bříška. Jeho otec a babička ztuhnou, vstanou a beze slova odejdou od nesnědeného jídla. Chlapec je zmatený a nikdo mu nevysvětlí, co řekl tak strašného.
To, že otec nakonec ze všech svých dětí upřednostňoval jediné, protože bylo ten správný dravec a jak Trump nejstarší rád říkal "zabiják", nepřekvapí. V podstatě ve svém synovi podporoval jeho horší vlastnosti na úkor jiných. Nejstarší syn Freddy doplatil na to, že modelu svého otce neodpovídal a neměl dost síly si stát za svým názorem, jak chce prožít život. Jeho odchodu nikdo z rodičů a sourozenců nijak zvlášť nelitoval... Co s ním, slabochem.
Je jasné, že Donald Trump má všechny myslitelné negativní vlastnosti, ale tahle kniha ho alespoň u mě trochu polidštila.
Autorka (povoláním psycholožka) se zuby nehty snaží být objektivní. Na konci ale její nenávist ke strýci, který ji podle všeho připravil o milionové dědictví, přeci jen vypluje na povrch. To když tvrdí, že DT by s velkou chutí klečel na krku George Floyda místo policisty.

Možná si autorka, dcera zavrženého nejstaršího syna, neuvědomuje, že ji samotnou dysfunkční rodina Trumpových mohla také dost poznamenat.
Nicméně bylo docela zajímavé do téhle (ne)mocné rodiny prostřednictvím jednoho člena nahlédnout.

krži
13.11.2020 3 z 5

,,Americký bestseller, kterého se údajně prodalo milión kusů hned první v prvním dni prodeji.”

Kdo neví, je to kniha, kterou napsala neteř Donalda Trumpa. Podle anotace měla popisovat znepokojivý portrét jejího strýce - vyprávění, jak její rodina z Donalda vytvořila monstrum. Podle mě to tak úplně nedopadlo... Celá kniha paradoxně vypráví hlavně o jejím dědečkovi, který byl sice výborným obchodníkem, ale o to více mizerným otcem a to jak zejména pro jejího tatínka, tak pro každé ze svých dětí, takže i pro Donalda. Dále navazuje na to, jakou obrovskou chybu dědeček udělal, že vsadil právě na mladšího Donalda - tím monstrum stvořil, a jejímu tatínkovi nedal nikdy pořádnou šanci a to opakovaně, až mi to místy v tomhle kontextu nepřišlo úplně objektivní. Vypráví hlavně příběhy z dětství a dospívání, kdy se Donald choval jako nevychovanec a křupan - to o něm už ale asi každý moc dobře ví. Proč je ale Donald tím psychopatem, za kterého ho mám (a ne jen já), jsem se úplně nedozvěděl - ono je asi poměrně jednoduché říct: ,,Mohou za to rodiče”, jak svým způsobem tvrdí autorka, ale není úplně fér, myslet si, že tohle je ten jediný důvod... Je na druhou stranu super, že nám Mary umožnila nahlédnout do zákulisí celé rodiny - je děsivý, jak taková rodina funguje... Za to velký potlesk.

Sečteno a podtrženo: 3/5 a to jen proto, že snad tahle kniha přidala pár hlasů pro Bidena a že jsem jí četl právě v době prezidentských voleb v USA

KudrnatáHolka
12.11.2020 3 z 5

Tak trochu symbolicky dočteno v den, kdy již bylo jasné, že Donald Trump hlavou USA podruhé nebude.
Od knihy jsem asi čekala více faktů či trochu jinou formu, nakonec se, dle mého, jedná o spíše sociologický exkurz do prostředí, ve kterém Donald Trump vyrůstal, s velkým důrazem na postavu jeho strašího bratra (otce autorky) a vztahu jejich otce k nim a k jejich sourozencům. Takže, chtíc nechtíc, se mi celou dobu hlavou honila myšlenka, možná trochu otřepaná, že za všechno můžou rodiče.
Uznávám také, že pro mnohé čtenáře nebudou asi některé příhody v knize uvedené žádnou novinkou. Pro mě byly - občas mi nad jednáním rodiny zůstával rozum stát a občas jsem se cítila dost frustrovaná.
Přes počáteční nedůvěru, kterou ve mě vzbudil autorčin styl psaní v úvodu, jsem si nakonec vlastně zvykla a nebyl-li to trhák, bylo to aspoň hodně zajímavé počtení.