Nelituju

Nelituju https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476832/bmid_nelituju-pZB-476832.png 4 90 31

Romantický příběh o lásce, strachu, přátelství i naději. Pro každého, kdo miluje zimu, snowboarding a příběhy, které chytí za srdce. Se snowboardem to Mia uměla pomalu dřív, než vůbec začala chodit, a na svahu je jako doma. Její druhou vášní jsou knihy. Má jich tolik, že by je při nejlepší vůli nedokázala přečíst za celý život. A že jí moc času nezbývá… Svízelné životní situace jí kromě koníčků pomáhá překlenout její kamarád Leo. Jediný člověk, kterého Mia pustila pod svou neprodyšnou slupku. Pak se ale objeví Sebastian. Neomalený, povrchní, sprostý… s těma nejkrásnějšíma očima, jaké kdy viděla! K tomu, že je tak uzavřená, má své důvody. Osud ji totiž postavil před těžkou zkoušku, v níž nemůže vyhrát. Kvůli Sebastianovi se ale Mia začne zamotávat do svých pravidel i citů. Poslechne srdce, nebo dá na rozum? Pomůže jí Sebastian zbořit těžce vystavěné hradby a naučí ji znovu žít a milovat?... celý text

Přidat komentář

Cteme_s_Terkou
07.03.2024 5 z 5

Vítám vás u dnešní recenze.
Tentokrát se podíváme na druhou knihu této autorky, @mama.knihomolka, s názvem Nelituju.
Já bych tímto chtěla Lence moc poděkovat za důvěru, přátelský přístup a hlavně za její trpělivost.
Tato kniha vyšla Lence jako první a to přes Pointu. Na rozdíl od Tam, kde nejsi, jež je onou knihou, kterou jsem autorce již recenzovala a která vyšla v nakladatelství jako takovém.

Protože jsem tuto knihu četla jako druhou, přestože ji autorka vydala jako první viděla jsem na ní mouchy, které v druhé knize nebyly. Takže, rozhodně musím pochválit autorčin posun v psaní, který je neskutečný.
Dále nemůžu zapomenout ani na samotné téma. Jestli jste si někdo mysleli, že autor musí začít na nějaké romanťárně, než se pustí do tematu, které Lenka otvírá ve své druhé knize, tak ne, nemusí. Troufám si dokonce říct, že mě tato kniha právě tím, co se v ní nakonec objevilo vzala ještě o něco víc.
Musím ale vytknout knížce jakousi neucelenost. V podstatě v ní skáčeme z jedné situace na druhou a i-když je nejspíše hlavním cílem vykreslení jednotlivých setkání, nevadilo by mi, kdybychom se dějem probírali postupně a nebyli na dovolené, pak najednou na oslavě a tak dále. Ale i přes tuto drobnou pro mě chybku se dá v pohodě přenést a příběh je pochopitelný a báječný. A to jak již zmiňovaným „problémem“, tak i božím kamarádem Leem, jehož necitlivost pro styl a kombinaci barev si prostě zamilujete.
Kniha za mě nesla spoustu poučení a i-když by se na ní za mě dalo pár věcí vylepšit, dala mi opravdu hodně a doufám, že Lenka ještě něco napíše.

Doporučila bych tuto knihu?
Ano, rozhodně ano.
A komu?
Všem, kteří mají rádi tvorbu českých autorů, milovníkům příběhů, které vyvolávají emoce, všem, kteří mají rádi výrazné postavy, kterým nechybí humor a naposled těm, kteří mají rádi krátké knížky a těm, kteří si z knihy rádi něco berou.

Knihomolka97
08.01.2024 3 z 5

Kniha, která v sobě skrývá víc, než se na první pohled zdá. Čekala jsem fajn romantickou jednohubku, u které si odpočinu a ono ne!
V průběhu jsem začala tušit, že tam něco nehraje, ale i tak mě to semlelo a slzy tekly proudem.
Hlavní hrdinku Miu jsem na jednu stranu chápala, její pravidla i hranice, jenže upřímnost v pravou chvíli by jistě neuškodila.
Sebastian i Leo mi přirostli k srdci. Každý jinak. A je proto škoda, že je příběh tak kraťoučký! Zasloužil by si rozepsat více, jít více do hloubky, víc poznat postavy a déle s nimi vše prožívat..
Za sebe hodnotím 3,5*/5*


Damonka12
01.01.2024 3 z 5

Kniha je rozhodně skvěle napsaná, ale pro mě byla něčím, na co jsem nebyla připravená a co jsem nechtěla číst. Zároveň mi taky moc nesedla hlavní hrdinka, to ale vyvážil hlavní hrdina, který byl naopak skvělý.

petulkapeta
04.12.2023 4 z 5

,,Snažila jsem se, avšak srdci poručit nelze."
Ano příběh pěkný, sice jsem podle obalky čekala spíše ya,ale spis jsem byla zklamana,že se nekonal happyend..

JarunkaBerunka
16.11.2023 5 z 5

Krásný příběh

Mon.CouCou
07.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Lenky Sadíkové jsem si taky všimla až tady na sociálních sítí. Upřímně, jsem strašně nadšena, když narazím na takového srdcaře a jako osobnost mi hrozně sedla. A tak jsem nezaváhala a ponořila se do její knihy Nelituju.
Ne, anotaci jsem nečetla a o to větším překvapením pro mě tato kniha byla. A lidi, toto byla jízda!

Mia je vášnivá snowboardistka a knihomolka. V tomto čase příjemná kombinace. "Naladím se na přicházející zimu," řekla jsem si... má naprosto božího kamaráda Lea, jinak je navenek docela uzavřená osobnost. Než ovšem potkává Sebastiana.
První komplikace zvládají bravurně a já se zamilovala do linky "kamarád na sex". Trošku mě to vrátilo do mládí a jen jsem čekala, kdy přijde první zlom. Kdo se zamiloval první? A proč druhá strana řekla ne?
Bože, dál mě příběh emočně rozsekal a tento zvrat jsem nečekala ani já-a to jsem královna předvídavosti. No dobře, přeháním, ale narovinu-že je život svině a přichystá do osudové lásky takovou ťafku... to bych nepřála ani největšímu nepříteli.
Láska je však silnější a cesta do srdce se přece dá přes Amorův šíp dostat.
A tak se připravme na silný boj. Ale jako fakt silný boj! Nebudu lhát. Řvala jsem jak malá holka a když se cesty spojily... řvala jsem ještě víc a musela autorce vynadat.

Jo. Prej přesně tyto emoce chtěla ve čtenáři vyvolat.
Lenka píše svižně, avšak češtinářsky bohatě, a moje chuťové pohárky se dokonale nabažily. Že mohl být příběh delší? Ne, tady ne-potřeboval ve mně ještě chvíli rezonovat. A jak jsem se dozvěděla, ono nějakého pokračování velké paní spisovatelce už múza našeptala

Já nemůžu jinak, než příběh doporučit. Opravdu jsem si ho hodně užila a je strašná škoda, že se nedostal k více - hlavně tedy čtenářkám. Od autorky si přečtu všechno, co napsala a ještě napíše!

Pitbullka
05.11.2023 4 z 5

Příběh, který začíná nenápadně, ale pak vás rozseká. Čekala jsem úplně něco jiného, ale moc se knížka líbila. Na začátku jsem teda trošku bojovala a hlavní hrdinkou.

Maggie90
07.12.2022 2 z 5

PŘÍBĚH, KTERÝ BY SI ZASLOUŽIL VÍC STRÁNEK
Pro téma v knize 140 stránek nestačí! Kdyby autorka celý příběh víc rozepsala, určitě by patřil mezi příběhy, do kterých bych se zamilovala.
Líbilo se mi prostředí, celková atmosféra, postavy byly sympatické, i když jsem někdy nechápala jejich chování, konec vyvolal spoustu emocí. Styl psaní byl příjemný, i když mě rušilo pár krkolomných formulací. Ale bylo to moc krátké, všechno se dělo moc rychle, chyběly popisy prostředí - kazilo to dojem ze čtení.
Nelituju za sebe doporučit nemůžu. Na další tvorbu autorky jsem ale zvědavá, dám jí určitě šanci.

veverrka11
18.11.2022 4 z 5

Nelituju byla jedna z prvních knížek, které jsem podpořila na Pointě. Při učení se na státnice jsem hledala nenáročnou knihu a sáhla právě po ní.
Mia miluje knížky a snowboard. Změní se její pohled na svět potě, co se seznámí se Sebastianem?
Knížka je velmi útlá a za mě by mohla být mnohem, mnohem delší. Na druhou stranu, právě její tloušťka hrála velkou roli při výběru knihy ke čtení. Děj se odehrává po dobu cca roku, ale pouze jako scény z různých období, což je ale odděleno.
Miino chování jsem velkou část knížky nechápala, což tak také bylo autorkou (alespoň doufám) zamýšleno. V jednom rozhodnutí s ní ale zásadně nesouhlasím a strašně u mě s ním klesla. Na druhou stranu, Sebastiana jsem si až na úvodní dvě scény zamilovala, stejně jako Lea. Myslím, že nutně potřebuju takového kamaráda.
Konec knížky mě emočně úplně rozsekal a nesedět se mnou někdo zrovna v kupé, tak řvu jako želva a knížka obloukem letí z okna. Chápu, že ne všechny příběhy končí sluníčkově, ale tohle? Život je tak strašně nefér!
Knížku moc doporučuji. Všem, kteří milují hory a snowboard, těm, co mají rádi erotičtější nádech (ano je tam vícero takových momentů) i těm, kteří si jen chtějí připomenout, že na světě jsou i tací, kteří jsou na tom hůře než oni.

TerryDee
11.09.2022 2 z 5

Abych se přiznala, tak nevím, jak mám knihu hodnotit. Chápu poselství knížky a dávám za to palec nahoru.

S čím jsem měla problém, tak byla hlavní hrdinka Mia, která mi vůbec nesedla a nechápala jsem některé kroky, které podnikla. Nicméně to je můj úhel pohledu a věřím, že se najdou tací, kteří mi budou oponovat tím, že její chování chápou a rozumí jí.

A přesně tohle je to kouzlo knih, protože na každého působí jinak a každý z toho má jiný prožitek. ️

18LenkA12
09.05.2022 5 z 5

Krásná oddechová četba od české autorky. Příběh tří lidí, které spojuje přátelství a láska k jedné z hlavních postav. Celý příběh jsem prožívala s hlavní hrdinkou Miou, která má ráda knihy a jízdu na snowboardu. Přála jsem si aby vše skončilo šťastně, bohužel vše skončilo jinak. U dočítáni epilogu už jsem brečela jak želva, jelikož celý příběh byl emotivní. Knihu můžu doporučit.

Ralemo
25.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Není to ideální knížka před spaním, ten konec byl citově velice náročný, slzy mi tekly proudem.
Každopádně nádherný a smutný příběh mladé Mii, která se bohužel musela vypořádat s těžkou nemocí a svůj boj prohrála. Ale bylo to její přání a měla kolem sebe své milované, Leo byl nejlepší kamarád, kterého si každý může přát a Seb byl miláček od prvního pohledu, jeho bolest na konci byla strašná, každopádně toleroval Miino přání.
Osobně mám radši knihy se šťastným koncem, každopádně i toto je častá realita. Určitě doporučuji.

klara.franta
19.04.2022 4 z 5

Pěkný příběh s ne úplně šťastným koncem. Kniha mohla být klidně delší, rozšířena o rozhovory hrdinů a informacemi o nich. Nicméně i tak byl příběh čtivý.
Důvod odtažitého chování hrdinky, byl vysvětlen podrobněji až v pozdější části knihy, což hodnotím jako pozitivum, čtenář sice tuší, že se něco děje, ale neví přesně co a chce se to dozvědět. Ten důvod není překvapivý, otázkou - zda je pochopitelný pro někoho, kdo konkrétní situaci nezažil.

Lucyk01
11.04.2022 4 z 5

Nejdřív musím zpracovat první dojmy a emoce z přečtení tohoto, řekla bych, silného příběhu. Za mě je to určitě originální příběh s překvapivým a ne obyčejným koncem. Nevím, co můžu napsat, abych úplně nevyzradila pointu knížky a hlavně hlavní zápletku, kterou určitě jako čtenář nečekáte. Já jsem něco začínala tušit, že se stane až za polovinou knížky a to jsem ještě ani nevěděla přesně co.

Každopádně knížku si dávám do seznamu knih, u kterých jsem brečela. Nevím, jestli to bylo mým smutným a těžký období (poslední dobou) nebo ten příběh je opravdu tak Srdce řvoucí. Upřímně mě dojal.
Někdy mi hlavní postava nesedla v určitých situacích, ale chápala jsem, že to k Mie sedí a prostě taková je a i z malé části jsem vlastně chápala i to, co dělá. Ale na druhou stranu mi bylo líto Seba. Prostě ten konec je nepopsatelný.

Nicméně trvalo mi než jsem se do knížky začetla. Kniha mě dostala do čtecí knize a i vytáhla že čtecí krize. Nevím, jestli to je možné, ale je tam trošku nezáživná pasáž, která to může způsobit. Dávejte bacha!

Na závěr můžu říct, že knihu vřele doporučuji, na zimní měsíce se to náramně hodí
kdo nečetl, máte ještě čas než oficiálně přijdou teplé a slunné dny, kdy ta atmosféra nebude tak autentická.

Vjeerus
31.03.2022 3 z 5

Kdybych měla hodnotit pouze poslední třetinu knihy, tak to byla naprostá pecka, která rozláme srdce.
Bohužel první dvě třetiny jsem docela odtrpěla. Hodně nesympatická hrdinka, na mě až moc náhodných setkání která působila vycpávkově a zastřešeno rychle se vyvíjejícím ne-vztahem.
I přes to, co se člověk dozví na konci knihy, nepřišlo mi to dostatečně omluvitelné pro její činy vůči hlavnímu hrdinovi, které se spíš rovnali chování patnáctileté puberťačky. Naopak mě mrzelo, že jsme se o něm nedozvěděli trochu víc, protože komunikace mezi postavami byla téměř nulová (nepočítám poslední třetinu knihy).
Dále mě zarazil fakt, že se v knize vyskytují jednovaječná dvojčata rozdílného pohlaví, protože tohle je z genetického hlediska nemožné.
Sečteno a podtrženo, pro mě průměr, jelikož se kniha příjemně četla, odsýpala a prostě ten závěr a vůle hlavní hrdinky vyváží ty zbylé neduchy prvních dvou třetin.

alnahu
18.03.2022 3 z 5

Já shrnu děj knihy pouze krátce- v této útlé knížečce je toho obsahovně hodně.Za mě je kniha velice emotivní a hodně smutná.A jako autorčina prvotina ,je příběh dobře promyšlen a čtivě napsán ,doporučila bych ji ke čtení mladší generaci.

Karin94
25.02.2022 3 z 5

"Někteří lidé vstoupí do našeho života a zase odejdou. Někteří zůstanou jen chvíli a navždy změní náš život."

Na vznik tejto knihy som prispela aj ja, a dakujem, že som mala možnosť prečítať si ju.

Dej a samotný príbeh bol vymyslený fakt dobre, a veľmi sa mi páčilo, ako tam autorka zmiešala pocity so smútok, so šťastím, so strachom a pod. jednoducho som čakala niečo v zmysle, že to bude iba presladená romantická kniha, o dvoch mladých ľuďoch, čo síce aj je, ale nie je to len o tom, čo som našťastie veľmi milo prekvapená. Celkovo som neočakávala nič veľkolepé.

Ale je tu jedna vec, ktorú musím napísať sem a nemôžem si to jednoducho odpustiť. Veľmi mi vadilo, aký vzťah medzi sebou mala Mia so Sebastianom. V jednej kapitole sa iba spoznali a doslova neznášali, a o ďalšie 3 kapitoly ďalej bez vysvetlenia sa začnú bozkávať?! A aj sexuálne scénky boli akési prirýchle. Prišlo mi to veľmi detinské ako aj samotné postavy.

Čo sa týka postáv, tak v určitých veciach sympatickí boli a dobre sa mi to čítalo, pretože ja zbožňujem takéto romantické knihy o mladých ľuďoch. Len skôr ma tu iritovalo niečo iné, a to ich povaha. Povahu mali skoro všetci ako teenegeri miestami ako také deti a vôbec som nemala pocit, že čítam vlastne o dospelých ľuďoch, ktorým je len tak mimochodom viac než dvadsať. Títo mi prišli na môj vkus príliš detinskí. Najviac mi vadila povaha Mie s jej "chlapským" zmýšľanim a aká bola tajnostkarská voči všetkým. Sebastiána mi bolo potom úprimne ľúto. Každopádne keď som čítala anotáciu som si myslela, že budem čítať o dvoch šestnásťročných teenegerov. (Neviem, kde som to nabrala. ‍️)

Ale hlavne škoda je to, že to autorka nenapísala na viac strán a hlavné postavy viac nepredstavila, a medzi nimi nebolo viac spoznávania a vyvíjanie ich lásky. Takto to bolo doslova vypluté v tenkej knihe a je mi to úprimne ľúto, pretože autorka naozaj talent má a je to aj vidieť, čo sa týka výmyslu deja alebo samotného štýlu písania.

lucie4345
21.02.2022

Příběh Mii která žije svůj život pouze se svým kamarádem Leem, je to člověk, který s ní prožívá veškeré strasti života. Mia si nechce do svého života pustit žádné další osoby, má k tomu pádný důvod. Ovšem když se objeví Sebastian, všechny zdi, které Mia budovala, se třesou v základech.

Podpořila jsem vznik téhle knihy a s čistým svědomím ji budu dále doporučovat. Je útlá, její přečtení mi zabralo odpoledne, ale i kdyby byla dvakrát taková, nedokázala by jsem se odtrhnout. Není to jen romantický příběh, určitě zasáhne každého čtenáře. Je těžké o ní psát a nespoilerovat.Líbil se mi styl psaní autorky a věřím, že nebude mít problém s vydáním další knihy

terikus
20.02.2022 5 z 5

První půlka knihy byla oddechová, druhá půlka už byla o něčem jiném. Celý mi to bylo tak líto a na konci už jsem slzela. Dostalo mě to...

musivila
01.02.2022 4 z 5

Kniha je poměrně krátká, takže za večer přečteno. Ovšem čekala jsem, že se děj bude více motat kolem snowboardingu a zimního prostředí. Tak mi trochu mrzí, že tomu tak úplně nebylo. Děj mi v první polovině přišel takový jednodušší, jen spousta náhodných setkání, neuvěřitelně rychlé sblížení, pak samý sex ... ovšem čím se kniha blíží k závěru, převažuje vážnější dějová linka a ta už vás chytne za srdce. MMJ spolubydlící Leo neměl chybu, ten určitě knihu zpestřoval :) Sebastián byl také skvělý a zasloužil si ze strany Mii jednání na rovinu. Ale kdo ví, jak by se člověk zachoval v její situaci.
BTW obálka je moc hezká ️

„Láska je jako sněhová vločka. Když si myslíš, že ji pevně držíš, roztaje.“

Autorovy další knížky

Lenka Sadílková
česká, 1996
2021  80%Nelituju
2023  83%Tam, kde nejsi