Neklidný život obyčejné ženy: Johana Peřková

Neklidný život obyčejné ženy: Johana Peřková https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238357/bmid_neklidny-zivot-obycejne-zeny-johana-ge3-238357.png 4 11 3

Život Johany Peřkové (1703–1745), prosté ženy původem z jihočeského Suchdolu nad Lužnicí, se vyznačoval s doslova neklidným pohybem po jihočeském regionu, ale také v Polabí a jinde. Její život, jednání a konání nenaplňovala jen práce, či žebrota. Ale v míře nemenší také dlouhá série drobných krádeží, nejedno sexuální dobrodružství s řadou mužů. Je pozoruhodné, že její kriminální aktivity se vyskytly v několika vlnách. Žena se svými společníky dokonce vykradla několik kostelů, což bylo považováno za smrtelný hřích a těžký hrdelní zločin. Byla odsouzena dokonce k trestu smrti, dostala milost přímo od královny Marie Terezie. To vše dokumentováno soudními spisy, kde najdeme nejednu vlastní reflexi Peřkové na svůj úděl, rodinu, či na kriminální činy, kterých se dopustila. Ale nejen o nich... Podobný příběh prostého člověka nebyl v české historiografii doposud prezentován.... celý text

Přidat komentář

Hanina89
11.10.2022 4 z 5

Příběh je strašlivě zajímavý, jen je to nudně podané. Vzhledem k strhujícímu osudu Johanny je to trošku škoda. Ale dobré.

Mikino00
03.11.2015 3 z 5

Čechura zde překládá na první pohled zajímavý příběh, který však utopil v obrovském množství informací, údajů, jmen. Prvních sto stran je v podstatě hodnocením informací, které zpracoval z matrik a úředních záznamů, což je bohužel čtenářsky velmi nevstřícné. Závěry z této mikrohistorické sondy v kombinací se zajímavým příběhem v druhé části knihy vykreslují docela zajímavé závěry o obrazu života a myšlení venkovského lidu v 18. století a hlavně o jeho vztahu s vrchností, čímž rozbíjí poněkud stereotypní černobílé nazírání na tuto problematiku.


Lenka4
25.02.2015 4 z 5

Nahlédnutím do života našich předků v 18. století zjišťujeme, že jejich osudy byly barvitější, než bychom čekali a rozhodně neúpěli pod krutou vrchností, jak bývá tradováno. Příběh Johany je sice podán poněkud nepřehledně, obtížná je i orientace mezi jejími příbuznými a autor některá zjištění zbytečně opakuje, ale tyto nedostatky jsou vysoce nahrazeny zjištěnými dobovými reáliemi. Kniha přináší mnohé překvapivé informace o vzájemných vztazích mezi venkovskými obyvateli a vrchností, sociálních zvyklostech, či vykonávání práva. Velice poučné a zajímavé čtení!