Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší

Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428077/bmid_nejlepsi-je-kdyz-dobre-je-lepsi-nez-MnT-428077.jpg 3 5 4

Výrazně čtivý román Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší má tři základní linie, ve kterých se prolíná současnost s minulostí: První se týká událostmi nabitého aktuálního několikadenního výletu čtyř sedmdesátiletých přátel, druhou linii představují reminiscence jejich dřívějších, většinou společných příhod a jejich rozdílné interpretace. Třetí linie příběhu se váže na osobní vzpomínky a zamyšlení vypravěče. Román je plný jiskřivých dialogů i situací, ve kterých se protagonisté, stejně jako kdysi za mlada, s různou intenzitou dohadují a štengrují. Všechno dokreslují interakce při nahodilých setkání s neznámými lidmi i řada vtipných glos a postřehů nad světem v polohách od čistokrevného veselí přes jisté groteskno až k různým existenciálním úvahám a glosám.... celý text

Přidat komentář

kirkpatrick
21.01.2021 3 z 5

Rádo by taškařice; sice jsem se občas zasmál nad filozofujícími řečmi partičky čtyř postarších kamarádů, kteří na svém výletě probírají své zážitky a příhody u piva případně u něčeho ostřejšího.

Kamiczech
07.12.2020 2 z 5

Čekala jsem trošku víc. Za mne nenadchne, ale neurazí


čef
24.06.2020 4 z 5

Nenechte se mýlit veselou obálkou – o žádnou řachandu se nejedná. Spíše se zamyslete nad názvem – naznačuje leccos o myšlenkové hloubce textu. Příběh samotný sice za moc nestojí, kamarádi vyjedou, konzumují, vzpomínají, vtipně, pohotově a duchaplně konverzují a hlavně filozofují – i na tu Schrödingerovu kočku také dojde. Textem hodným pábitele Hrabala si však vtipně a navýsost inteligentně zrekapitulujeme spisovatelův život a jeho více než přijatelné, sympatické a bohužel pesimisticky dědkovské názory mj. na EU, připrchlíky, Palestince, gender a tak vůbec. „Doplácíš na svou nezměrnou inteligenci setrvalým smutkem z vědomí, kam to všechno spěje? Neváhej a dopřej si blahodinní…“ této knihy, dodávám já.

NAVII
08.01.2020

Knížku jsem si s chutí přečetl.Je vtipná,zábavná,na mnoha místech jsem se zasmál, ale mnohdy také zamyslel nad až filozofickými myšlenkami. Já osobně se nedivím úvahám autora V.Koubence.Po přečtení jeho prvotiny,knize bajek O oslech,lidech a jiných zvířatech,mě jeho náhled do životních situací postav románu Nejlepší je když...nepřekvapuje.

Autorovy knížky

2019  52%Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší