Nejistota a odhodlání

Nejistota a odhodlání https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145402/nejistota-a-odhodlani-Fi3-145402.jpg 5 2 2

Meditace vydané v originále r. 1937 vycházejí jako první do češtiny přeložená Wustova práce. Vlivný filosof (1884–1940), naposledy profesor na universitě v Münsteru, v nich tematizuje svár životní nejistoty a lidské potřeby pevného zakotvení. Ve svých rozborech této situace zastává názor, „že vyvýšení lidského Já nelze dosáhnout jinak než stupňováním jeho ohrožení“ a poukazuje na většinou skrytý rozměr „bezpečí člověka v nezajištěnosti“, který spočívá v zapuzení neklidu sobectví a ve zklidněném „odhodlání k moudrosti“.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Ungewissheit und Wagnis , 1937


více info...

Přidat komentář

Mimir
22.04.2018 4 z 5

Okrem iných, je dnešným problémom aj fakt, že pribúda učených a ubúda múdrych. Aký rozdiel je medzi nimi dokonale zodpovedá autor: "...učenosť smeruje do šírky, múdrosť do hĺbky. Múdry má zrak pre bytostné hĺbky života." A ďalej dodáva: "...človek sýty vedomosťami je domnelým poznaním pyšný a stráca bázeň pred nekonečnosťou pravdy. Pretože každé poznanie, ktoré sme dosiahli, ukazuje nad seba do nekonečnosti."

Francesca
20.09.2014

"Bezpochyby má své právo a svůj hluboký smysl především jistota života. A lze pokládat za samozřejmé, že o ni člověk usiluje a proti nejistotě života se hledí chránit. Avšak život sám, přiblížíme-li se víc k jeho podstatě, je patrně v tajném svazku spíš s nejistotou než s jistotou, a to ne snad proto, jak se člověk pod dojmem denního života tak rád domnívá, že by mu z nějakého vrozeného nepřátelství jeho štěstí nedopřával, nýbrž možná právě proto, že vlastně teprve nejistota vede k onomu zvláštnímu způsobu zajištěnosti, která člověka vyzdvihuje jakožto člověka nad sebe sama a tím ho teprve pozvedá úplně k sobě."


Autorovy knížky

Peter Wust
německá, 1884 - 1940
1970  90%Nejistota a odhodlání