Nejdražší Josephine

Nejdražší Josephine https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491506/bmid_nejdrazsi-josephine-db8-491506.jpeg 4 70 21

2021: Smrt otce, krize dospívání, odklad studia na vysoké. Tak vypadá nejhorší rok v životě Josie De Clareové a žádné množství čaje a čokolády to nezachrání. Překvapivé dědictví v podobě venkovského sídla, o jehož existenci neměla potuchy, ji dovede k rozhodnutí opustit Londýn a vyčistit si hlavu. Zatímco prozkoumává panství, narazí na dvě stě let staré dopisy z pera neznámého pisatele, které jsou adresovány dívce jménem Josephine. Záhy objeví rukopis románu, jehož hlavní hrdinkou je bezpochyby ona… 1821: Spisovatel Elias Roch miluje ženu, která mu není souzena. Narodil se jako levoboček a společnost ho nikdy nepřijala. Proto hledá únik ve fantazii, kde se svojí svéráznou hrdinkou zažívá příběhy plné skandálů, zrady a lásky. Elias věří, že dívka je jeho spřízněnou duší, a tak jí píše dopisy, ve kterých popisuje těžkosti a útrapy svého života… Když se fikce proplete s realitou, Josie a Elias musí učinit rozhodnutí: Jak žít, jestliže láska nepočká? Rozděleni dvěma staletími bojují s časem, aby ve svém příběhu našli jeden druhého.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Dearest Josephine , 2021


více info...

Přidat komentář

Butterfly340
04.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Tahle kniha je zajista originální svou formou. Jednak se tu vyskytují emaily, sms zprávy, dopisy a "román". V tomhle se autorka opravdu vyřádila.

Začátek mě dost bavil, začetla jsem se prakticky ihned. Postupem času má pozornost ale ochabovala. Přišlo mi, že se řeší pořád to samé a v knize se nic nového neděje.
Satisfakci mi nepřinesl ani konec a rozuzlení. Představovala jsem si něco "víc".
Celý příběh se vlastně snaží o vibe romantismu a starých časů. Ten konec ale odpovídá spíš moderním young adult. Ne, nejsem s ním spokojená.

SPOILER

Poselství knihy je v podstatě to, že nemáš mít hlavu příliš v oblacích a brát, co je. Což u některých věcí chápu, ale láska by měla být opravdu láska. Možná jsem romantička, ale chodit s někým (nebo si ho nedejbože vzít) proto, že je hodnej, je blbost. Láska je přece víc než jen tohle!
Elias si vezme Lorelai, protože se hezky chová k personálu a protože se mu líbí, jak maluje. Takže sňatek z rozumu, nic víc.
To stejné vlastně udělá i Josie, když se dá dohromady s Oliverem. Sice ji nepřitahuje a cítí k němu jen přátelství, ale chová se k ní hezky, tak why not.
S tímhle nesympatizuji. Když už to nemohlo dopadnout romanticky, tak bych radši brala nějaký tragický konec příznačný pro tu dobu.

KONEC SPOILERU

Asi bych hodnotila líp, kdybych knihu četla jako mladší.
Bohužel Nejdražší Josephine je vydáváno za literaturu pro dospělé, přestože je to čisté young adult a je to ideální pro čtenářky 13+. Takže na tohle trochu pozor. Řekla bych, že je to takový pokus o Pýchu a předsudek pro děti.

baru_lienka
09.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Moc se mi líbilo propojení dnešního uspěchaného světa smsek a mailů s ručně psanými dopisy. Přiznávám se, že Eliasovy dopisy mě z počátku vůbec neoslovily, jenže pak jsem se přistihla, že mu strašně držím palce, aby měl jeho příběh šťastný konec. Jestli ten konec opravdu byl šťastný je na zvážení čtenáře... ale právě takové konce dělají z knih uvěřitelné příběhy a ne jen slaďáky pro snílky.


Hobitka
11.07.2023 5 z 5

Nádherný příběh. Krásně jemný a citlivý, a přitom vzbuzující tolik emocí...
Při čtení jsem se do téhle knížky zamilovala. Hned od začátku mě bavila svou formou. Ta forma mě zaujala, ale opravdu mě chytila právě citlivost textu. Díky nim jsem výtisk Nejdražší Josephine nepoložila zpátky na polici, ale odnesla si jej z knihkupecví s sebou. A jsem za to nesmírně ráda. :)
Ta jemná citlivost, která je patrná už v první kapitole, je totiž protkaná celou knihou. Rozuzlení všech jejích příběhů jsou překrásná. Dokázala mě překvapit, dost možná jenom proto, že jsem se konec nesnažila dopředu odhadnout a domyslet, ale prostě jsem se k němu nechala dovést. A nic bych na nich neměnila. :)
Myslím, že se k téhle knížce ještě vrátím, a budu si ji chtít znovu celou přečíst. Nechat se pohladit její přítomností, a hledat v ní ty drobečky, které mi na poprvé unikly.
Jsem šťastná, tak nějak poklidně... Děkuju :)

Szilvia1
07.07.2023 5 z 5

Knížka byla napsaná trošku vzláštní formou(emaily,sms-ky,dopisy a román),ale bylo to pěkné čtení a ještě k tomu napínavé.Byla to pěkná knížka,líbila se mi.

Ellis03
15.01.2023 5 z 5

Ze začátku jsem moc nevěděla co od knihy očekávat. Ale někde ve třetině jsem se zacetla a nemohla se odtrhnout. Bylo to vážně moc hezké a ctive. zpracování bylo naprosto originální. Autorka senzačně dokázala formou E-mailu zasvetit do toho, co se odehrává v současnosti a brilantně to propojit s minulosti. Vlastně to jsou tři romantické příběhy, které ale něco spojuje. Za mě to bylo skvěle a jako celek se mi to moc líbilo.

Michalka98
29.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Nádherná, něžná romantika. Autorka vytvořila opravdu unikátní příběh - celou dobu přemýšlíte, jak to skončí. Potkají se Elias a Josephine? Bude jejich osudová láska naplněna? Konec je překvapivý, hořkosladký, ale naprosto úchvatný a geniální. Hvězdičku strhávám pouze za kapitoly ze současnosti, ve kterých Josephine komunikuje se svou kamarádkou - ty mě moc neoslovily. Jinak vřele doporučuji.

strana394
21.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Nejdražší Josephine je skvěle napsaná kniha, která láká nejen svým námětem ale i zvolenou formou. Kniha obsahovala nádherné vyjadřování o lásce, moudrosti a spoustu citátů. Prostředí britského venkova jsem si moc užívala. Zároveň se na začátku knížky nachází mapka se všemi místy, které v městečku hlavní hrdinka navštěvuje.

Autorce se povedlo skvěle vystihnout jednotlivé charaktery. Josie se v životě tak trochu plácá a občas si neuvědomuje věci, které má přímo před očima. Elias je dokonalý gentleman, který se snaží ctít své postavení, s jistou slepotou ve vztahu ke svému okolí se nicméně potýká také.

Musím říct že občas se mi pletly informace z románu a ze skutečnosti. Bylo mi až líto, jaký konec autorka pro Eliase vymyslela, tak to prostě skončit nemělo..

Fantasy prvek se v tomto příběhu bohužel neobjeví. A je to ohromná škoda, s ním by knížka podle mě byla ještě lepší. Ale i přes to to byl krásný romantický příběh plný skvělých myšlenek.

Hodnocení: 4,5/5

pip11
12.10.2022 3 z 5

Celá kniha je ve formě dopisů, sms a emailů. Hlavní hrdinka čte dopisy dvěstě let staré, ale jako by byly adresované jí, jménem počínaje až po další podrobnosti. Je to hezký a poklidný příběh, který mi ovšem přišel vhodný spíše pro -náctileté.

Liduka
25.08.2022 5 z 5

Nádherná kniha. Jen to přeskakování mě občas mátlo a také ta záměna jmen v románu a ve skutečnosti. Byl v tom trochu zmatek. Každopádně, když to všechno zapadlo do sebe, tak jsem byla úplně ohromená a knihu mohu jenom doporučit k přečtení.

Besa
15.07.2022 5 z 5

(SPOILER) SPOILER SPOILER SPOILER Ja by som to momentálne bez spoilerov ani okomentovať nevedela, to bola taká pekná kniha, úplne som sa v nej zamotala... Ja som si vážne myslela, že sa stretnú, všetko tomu nasvedčovalo, aj ten obraz čo našla namaľovaný, aj som mala taký pocit, že sa to stane. Uprostred čítania som otvorila túto stránku a pozerala som, či nie je táto kniha zaradená do sci-fi a hľadala som štítky ale nič. Napriek tomu som si vôbec nepripúšťala iný koniec, než k akému to podľa mňa smerovalo. Tá láska k Eliasovi mi prišla ako keď sa zaľúbite do knižného hrdinu, až na to, že v rámci knihy bol Elias skutočný, len z minulosti. Nie somveľmi na knihy o láske, teda vôbec nie som na knihy o láske ale táto ma dokonale zmiatla. Kniha preskakuje v 3 rôznych rovinách - realita Josie, realita Eliasa a fikcia - román o Eliasovi od Eliasa alebo aby som bola presná, veď keď už spoilerujem, nech to stojí za to, od Eliasa a jeho následovníka. Dojímali ma tie listy. Boli písané takým tým starým zdvorilým jazykom, z čias keď boli chlapi z vyššej spoločnosti kultivovaní a vzdelaní gentlemani, čo v kontraste s smskami od Josieneho exfrajera úplne kričí, lebo Rashad bol debil sebecký. Kto by nesníval radšej o úžasnom Eliasovi, len sa presčasovať o 200 rokov späť. Úplne ma tá kniha zblbla.

_Knihomolka_
04.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Moc krásná knížka, ze které na člověka dýchá láska a historie. Jsem z ní opravdu nadšená, protože se na ní autorka pořádně vyřádila. Vyjádřila v ní hlavně svou nevšední kreativní stránku - příběh byl totiž rozdělen do čtyř forem dění. Ze začátku se setkáváme s emailem, kde si Josephine píše se svou nejlepší kamarádkou, pak se zprávami určené její matce i kamarádu Oliverovi a s dopisy a románem, které napsal v 19. století Elias, adresované Josephine. To vše se po celou dobu střídalo a knížku to ozvláštnilo a jaksi odlehčilo. S každou kapitolou navíc jsem byla zvědavější, jak příběh nakonec skončí. Kdyby se nějakým způsobem opravdu Josephine setkala s Eliasem, hodnotila bych ji asi lépe. Ale i tak jsem byla ráda, že se dala dohromady s Oliverem, který mě také dost přirostl k srdci.

* Někomu příběh připomínal Kroniky prachu, jinému zase historické romány od Austenové. Já bych ho však připodobnila k Větrné hůrce :).

zsykorova
06.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Moje srdce plesá. Tohle bylo tak dokonalý! Nejdřív mě lehce zmátl styl, jakým je knížka napsaná, ale postupně jsem si zvykla a nakonec mi to i vyhovovalo.
Bylo to nádherné čtení, které mi připomínalo Pýchu a předsudek nebo seriál Bridgertonovi. Elias Roch je oficiálně umístěn na můj seznam knižních manželů. To, jak vyznával lásku Josephine a jakým způsobem psal ty dopisy, bylo prostě úžasné. Bavila mě Josie, Faith i Oliver. Jsem hrozně ráda, že Josie a Elias dosáhli šťastného konce. Mám slzy v očích, konec mě dojal. Tahle knížka za přečtení určitě stojí!

ElessaRiverbow
05.05.2022 4 z 5

Musím přiznat, na knize mě zaujala hlavně nádherná obálka, díky které jsem se do štafety přihlásila. Čekala jsem nějaký miloučký příběh na styl Drahokamů, a proto jsem byla překvapená a i trochu zklamaná, když se žádné cestování časem nekonalo. Přesto to však byl úžasný a kouzelný příběh, který mě pohltil od první stránky. Líbilo se mi, jak byla kniha napsaná. Přesto však jsem byla místy zmatená, protože se mi pletly informace z dopisů a románu. Josephine jsem si zamilovala hned na začátku. Elias a Oliver byli taky hodně sympatičtí. Konec mě rozbrečel, i když všechno dopadlo dobře.

JajaCZ
20.04.2022 4 z 5

Až sa dočítate do úplného konca, ostanete možno, ako ja, sklamaní :) Ale to je naša chyba očakávať určité smerovanie príbehu, ktoré sa nenaplní. Príbeh ma bavil, bol zaujímavý, i keď budil dojem, že si autorka ukrojila tak veľký kúsok, ktorý všelijako otáča a nevie si ho napratať do pusy. Nečakajte knihu plnú akcie, naopak. Je to kniha, ktorej príbeh sa pomaly prevaľuje ako hmla nad, toľko spomínanými, vresovišťami. Vôbec by som ju neprirovnávala ku Kronikam prachu. Nemá s nimi spoločné nič.

Knihomollla
11.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Co k této knize napsat... Nádherná obálka spolu s anotací člověku udělá mylnou domněnku., která se během čtení pomalu rozpadá na tisíce malinkatých střípků. Myslela jsem si, že se SPOILER! Elias s Josephine opravdu potkají, nebo že mu Josephine alespoň odepíše a oni si začnou dopisovat napříč časem. SPOILER!
Avšak realita je jiná a magická linka je skoro nulová a pro všechny případy na konci i ta troška nevysvětlená a pohřbená hluboko do země.
Když bych tu ale měly ty dobré, ať tu jen nekritizuji, ale taky něco vychválím. Líbila se přátelská linka mezi Faith a Josephine. Kniha byla taky čtivá, i když mě nebavily (a častokrát jsem přeskakovala) části Eliasova románu, kdy jsem měla pocit, že se autorka snaží napodobit Jane Austen, avšak moc se jí to nepovedlo. Jinak bylo zajímavé jak vše bylo psáno pomocí korespondence a e-mailů. Za mě takové příjemné osvěžení od všedního románového psaní.

Suma sumárum, kniha špatná nebyla, ale že bych z ní byla nějak moc nadšená, se taky říci nedá. Možná kdybych neměla očekávání a domněnky o čem kniha mohla býti, bylo by to lepší. Za mě byla chyba též v anotaci, z které jsem děj a pointu knihy pochopila trošku jinak, než jaká pak ve skutečnosti byla. Ještě jsem jen chtěla poděkovat překladatelce, že jméno Josephine nechala tak jak je a nepřeložila ho do češtiny jako Josefína. Bohužel tuším, že v jiných případech by se to klidně stát mohlo.

Knize dávám zlatý střed a to 2,5/5

Renike
09.04.2022 5 z 5

Tak pro mě to bylo něco úžasného, nikdy jsem nečetla takovou knihu, která obsahovala 4 formy psani: emaily, smsky, dopisy, román, a i tak vytvořil celek, a děj ubíhal plynule ke krásnému závěru. Kniha obsahovala nádherné vyjadřování o lásce, moudrosti a spousta citátů. Nedokázala jsem si predstavit jak nakonec vše s minulostí a současnosti dopadne. Doporučuji přečíst - byl to dokonalý romantický příběh.

Mondaika
04.04.2022 2 z 5

(SPOILER) K mému čtecímu víkendu přibyla i tato kniha. Něják nevím jak to pojmout. Takový malý chaos. Začátek - emaily s kamarádkou jsem doufala, že už brzy skončí a snad to nebude celá kniha. Později to bylo i lepší... Část druhá - dopisy Eliase jsem měla nejradši z celé knihy i když občas fakt psal,kde co . A poslední třetí část byla taková tečka. Pořád jsem čekala, kdy se zeď prolomí a budou si psát, ale v polovině knihy stále nic. Celkem mi Eliase bylo líto. Smrt Artura tak tragicky jsem teda nechápala..., ale v té době... Běžná smrt. Jako 6 dní mrtvolu v domě na stole? Wtf...... Každopádně lásku Josephine najde v posledním dopise a zároveň prvním od Olivera... Hm Bylo to takové všelijaké... Škoda, že se nikdy nepotkali bylo by to zajímavější.. Lepší

jeny-v
25.03.2022 4 z 5

V popisu je vlastně vše podstatné napsáno, jenže se potřebuji podělit ještě o jiné dojmy. Už po přečtení několika stran jsem participovala v milostném příběhu ve stylu pana Darcyho, každopádně malebný překlad do češtiny v poetickém slohu, půvabná obálka a v neposlední řadě neobvykle ztvárněný příběh přesahující dvě století. Josie přijíždí po smrti otce na Cadwalladerké panství, které on chtěl zrekonstruovat. Zde nachází dvě stě let staré neodeslané dopisy od původního majitele Eliase Rocha. Tolik krásných slov i moudrosti je v Eliasových vyznáních a všechny začínají: Nejdražší Josephine…

Knihožroutka23
23.03.2022 4 z 5

Za mě tahle kniha byla úplně top stop. Je to i možná tím, že jsme si v poslední době dost oblíbila historické romány. A tak mě tato kniha totálně usvědčila, že dělám dobře, protože tohle byla opravdu pecka. Kniha krásně plyne a je napsána přenádhernym jazykem. V knize je spousta citátů, kvůli kterým podle mě změníte i pohled na celý svět kolem vás. Jestli máte rádi historické romány a nebo jen chcete u nějaké knihy vypnout prosím puste se do toho.

AlcaLou
16.03.2022 5 z 5

Tohle bylo tak jiné čtení, než jsem dosud četla, ale tak kouzelné, něžné a romantické. Plno lidí bude dle anotace očekávat asi něco trošku jiného (stejně tak já) a možná budou zklamaní. Já, ač mě to překvapilo, zklamaná nebyla. Tahle kniha si mě opravdu získala a velmi chválím autorčin nápad. Za mě velmi povedená romantika. Postavy mi byly všechny moc sympatické.

Autorovy knížky

Caroline George
americká, 1997
2022  76%Nejdražší Josephine

Kniha Nejdražší Josephine je v

Právě čtených3x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených10x
Knihotéce128x
Chystám se číst147x
Chci si koupit40x
dalších seznamech4x