Negalyod

Negalyod https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475471/bmid_negalyod-q30-475471.jpg 4 29 11

Svět protínaný obřím potrubím a obydlený dinosaury, létající města… a všudypřítomná „síť“, která ovládá všechno a všechny. Mladý pouštní pastýř, kterému vybijí celé stádo, odejde do města hledat pomstu… jenže vzpoura a revoluce vás vždy nedovedou tam, kam jste se dostat chtěli. Postapokalyptická sci-fi, ve které někdo vidí splynutí Dinotopie s Mad Maxem a jiný zase úchvatnou výtvarnou poctu Moebiovi, přináší uzavřený příběh, který si užije každý milovník sci-fi.... celý text

Přidat komentář

Jezinkabezinka
11.07.2023 4 z 5

Námět dobrý, ale děj mi přišel takový neukončený. Jakoby už chyběli síly na pár dalších stran.

Denny456
02.02.2022 4 z 5

Další komiks, kde je důležitější kresba než děj. I když i ten tentorkát ušel, ale rozhodně nebyl tím důležitým. Kresby jsou vážně povedené a dinosauři jsou úžasní.


Nevimm
15.01.2022 5 z 5

Už jen za ty dinosaury musím dát 5/5 :)

GoodGames
12.01.2022 4 z 5

Negalyod: Božský had je v prvom rade komiks pre všetkých fanúšikov veľkolepej detailnej kresby. Krásne prírodné scenérie, monumentálne stavby, perfektne nakreslené dinosaury. To všetko je pastvou pre oči a u mňa je to jeden z najlepšie kreslených komiksov, aké som vôbec kedy čítal. So scenárom je to už o niečo horšie hlavne kvôli tomu, že nedá čitateľovi požadované odpovede a je tak trochu zbierkou klišé. Pútavý je však dostatočne a ja som bol celkovo kvalitou komiksu milo prekvapený.

Rawen616
12.01.2022 4 z 5

Vizuálně úchvatné a vyloženě stojí za to mít tuhle knihu doma byť jen vystavenou v poličce a ukazovat ji přátelům. Barvy, zpracování i odlehčená kresba a velkolepé ilustrace přes celou dvoustránku. Potud vše dobré. Bohužel příběhově je to už výrazně slabší. Jedno klišé za druhým. Zlověstná totalitní společnost bydlící v superměstech na obloze a pod nimi pustiny s živořící chudinou, drancování přírody, hnutí odboje, hrdina který se k němu přidá a potká tam i lásku atd. To celé se autor rozhodl alespoň ozvláštnit několika nápady, kdy to ale trochu působí jako takový dort od pejska a kočičky. Inteligentní dinosauři, sociální sítě, stíhačky sestrojené ze svázaných bambusů, kamiony co vozí "bouřku" ve stylu Mad maxe a ještě celkový kulturní styl postav připomínající něco mezi kovboji a jihoamerickými pastevci. Na druhou stranu, originalitu tomuhle vizuálu rozhodně upřít nelze a čtivost a spád taky ne. Tři, ale se sklonem ke čtyřem.

Svatoslav
14.11.2021 5 z 5

Chátrající společnost, vysychající planeta a dinosauři brázdící kaňony planety Země. Aspekty příběhu tak lákavé, a přesto mrazivé vzhledem k přihlédnutí k současným klimatickým změnám. Negalyod je debut, který by neměl zapadnout prachem (v tomto případě pískem), ale měl by být sladkým dezertem na jednom posezení. Dezertem, který díky precizní práci nakladatelství Argo nadchne oko a pohladí duši fanoušků velkých příběhů. Příběhů o hledání ztracené pravdy a zrodu hrdiny. Perriot na stránkách komiksu otevřel vrátka do fascinujícího světa, který by si zasloužil navštívit více než jednou. A jaký lepší průvodce k tomu může být, než tichý pastýř a věrný Pachycephalosaurus.

Norri
06.11.2021 5 z 5

Vůbec jsem nevěděl, co od toho mám čekat. O to víc mě to bavilo. Takové uspořádání světa, jako zde, jsme už ve sci-fi viděli snad tisíckrát. Bohatí bydlí ve svých hi-tech městech na obloze, případně na oběžné dráze země a chudina živoří na vydrancovaném povrchu země. Zatím se to téma ale neomrzelo. Tady je to navíc okořeněné dinosaury. Všechno je lepší, když se tam přidají dinosauři. Taky jsou zde proudové stíhačky svázané z bambusů a poháněné “štěpným” motorem. No prostě velmi neobvyklý koktejl, který mi velmi chutnal.

Hlavní hrdina, pastevec dinosaurů jménem Jarri, je mužem mnoha schopností a je snadné si jej oblíbit. Scénář z něj možná dělá až příliš schopnou osobu, ale ve výsledku to tolik nevadí. Řízením osudu se Jarri dostane mezi rebely, kteří bojují proti systému, který ze země vysává veškerou vodu a mění ji v poušť. To je asi tak všechno, co se k tomu dá říct, aniž bych vyzradil příliš a připravil vás o překvapení. Komiks neodpoví na všechny otázky, které vás během čtení nutně napadnou, ale kupodivu mi to tady moc nevadilo. Ten svět je tak zajímavý a akce tak zábavná, že snaha o vysvětlení by mohla celkový dojem z komiksu zničit.

Co se týká výtvarné stránky, tak ta je skvělá. Na první stránce jsem si nebyl jistý, jestli se mi ta kresba líbí. Na druhé stránce jsem už ale věděl, že se mi líbí moc. Je planá detailů, plná davových scén se spoustu lidí, je v ní hodně velkolepých záběrů na krajinu i dynamických akčních scén. Hrozně moc tomu pomohly i syté barvy. Design některých postav mi připomínal Moebia.

jarynek
25.10.2021 3 z 5

Vizuelně super komiks. Ať už část pouštního světa s dinosaury, tak i městská, jsou nakresleny s invencí a je pastva pro oči. Především pak celostránkové kresby. Inspirace Moebiem je vidět skrz celou knihu, ale na druhou stranu to určitě nneí nějaké kompírování jeho stylu. Tak, jak autor projevuje invenci při kresbě, tak jakoby by mu chyběla při tvorbě uceleného děje. nebo možná tam invence je, ale chybí drajv všechny ty nápady pojmout. V ději bylo hodně nedokončených věcí, hodně málo uvěřitelných náhod kolem hlavního hrdiny a hodně otazníků proč se něco, proč se mnozí chovají tak, jak se chovají a proč svět funguje tak, jak funguje.

kitja
23.10.2021 3 z 5

“Negalyod - Božský had” je překrásně nakreslenej, ale průměrnej a jednoduchej postapokalyptickej sci-fi příběh.

Odehrává se ve světě, kde žijou dinosauři a jakási mocenská síť ovládá vše kolem, včetně přídělů vody, počasí, nebo toho, co si mají lidé myslet.

Ten svět je vystavěnej pěkně, stejně jako tlak na ty nejobyčejnější lidi, nebo důvod, proč se hlavní hrdina vzepře systému. Karty jsou rozdaný dobře, srozumitelně a smysluplně.

Ale bohužel se celý příběh vyvíjí lineárně a jednoduše a přímočaře. Jak nádherně to Vincent Perriot nakreslil a připravil základní kulisy, tak by potřeboval parťáka, kterej by příběhu dal fakt příběh a ne jen něco jako pohled do tohoto podtapokalyptického světa.

Takže jsem si o to víc vychutnával ty nádherný ilustrace, v první třetině se i trochu nudil a pak sice rád, ale se spoustou výhrad dočetl komiks, kterej trochu připomíná Dinoptii, trochu dětskej animák Rango.

Fuckenbrau
13.10.2021 4 z 5

Tak tohle mě bavilo. Zas tak moc jsem od toho nečekal. A dostal jsem fantasy scifárnu, ač nic okatě nevykrádající, tak příjemně evukující krásné světy Moebiovi, tak vlastně i Incalí.
Plusem je opravdu úžasná kresba, kde si autor vyhrál s neskutečným množstvím detailů. A vlastně na to, kolik to má stránek, tak mě bavila i jednoduchost příběhu.

trudoš
02.10.2021 4 z 5

Napadlo vás někdy, jak by vypadala Dinotopie, kdyby se jí ujala ruka Moebiova? Na to vám odpoví francouzský komiksový umělec Vincent Perriot prostřednictvím komiksu Negalyod.
První, čím příběh zaujme, je bezbřehá fantazie s jakou autor kombinuje neobvyklé motivy, počínaje ochočenými dinosaury a konče mrakodrapy obrácenými vzhůru nohama. S logikou si tady jednoduše na své nepřijdete, přesto tvůrčí nápady fungují naprosto precizně, přičemž jejich osobitému kouzlu se jen těžko odolává. Zdrojem inspirace jsou přitom často zapomenuté či přehlížené kultury, díky čemuž modely strojů či budov působí o to uhrančivěji.
Krapet horší je to pouze s dějem. Vincent Perriot si extra nepotrpí na textové vysvětlování a tak spoustu informací si čtenář musí odvodit z obrázků beze slov. Pomalu také graduje nápaditá zápletka plná tajemství a překvapení, ovšem jakmile přijde ke slovu bouřlivé crescendo, přišly mi některé nitky příběhu buď neuzavřené, nebo zcela opomenuté. Nezbývá než doufat v pokračování.