Nedokonaný čas

Nedokonaný čas https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393755/bmid_nedokonany-cas-Hol-393755.jpg 4 7 7

Tato sága rodiny Broků začíná pogromem, je tudíž příběhem několika „osiřelých“ generací, dějinným, myšlenkovým, také ovšem kriminálním dobrodružstvím potomků rabína, který ještě „rozmlouval s Bohem“. Odehrává se poté, co se „ nebe stáhlo z dohledu“ a „nastaly zlé časy“, kdy řešení nabízejí Freudova nauka, Leninovy spisy, Heideggerova filozofie, slibují je oba totalitní režimy 20. století. Bronislaw Wildstein (11. 6. 1952) je polský novinář a spisovatel. V dobách komunismu byl zapojen do disidentského hnutí, v roce 1980 se svojí ženou z Polska emigroval. Po pádu komunismu se vrátil do vlasti a stal se z něho novinář. V letech 2006 a 2007 byl ředitelem polské televize. V současné době je ředitelem Instytutu Pamieci Narodowej.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Czas niedokonany , 2011


více info...

Přidat komentář

kirkpatrick
17.02.2019 3 z 5

V anotaci se uvádí, že je to sága rodiny Broků. Hlavní linie příběhu v prvním díle se děje kolem manželské dvojice Brokových, kdy manželka Zuzana se pohybuje mezi disidenty a pomáhá jím v odbojné činnosti proti komunistické straně. Oproti tomu její manžel je novinářem pro týdeník Republika a svými kontakty nejednou zachrání Zuzanu z nepříjemných chvil, kdy byla chycena státní bezpečností. První část vlastně vypovídá o protikomunistické a disidentské činnosti v Polsku. V druhém díle se děj točí okolo jejich syna Adama. Popisuje jak vnímal své rodiče a atmosféru v komunistickém Polsku, následně potom radostné zážitky, kdy se komunistický režim hroutí v celé východní Evropě a kdy Polsko kráčí vstříc nové budoucnosti.
Zajímavý pohled na Polské dějiny v zajetí komunismu a státní bezpečnosti. Přesto příliš dlouhá kniha, některé pasáže mě nebavily, třeba o sovětských pogromech sepsaných v deníku.

Autorovy další knížky

2018  80%Nedokonaný čas
2010  0%Údolí nicoty