Nedělní chvilka fejsbukové poezie

Nedělní chvilka fejsbukové poezie https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401026/bmid_nedelni-chvilka-fejsbukove-poezie-zbv-401026.jpg 4 3 5

Kniha básní Aleny Müllerové přináší verše v té nejlepší české gellnerovsko-hausmannovské tradici: vyzrálé, dokonale rýmované, vtipné, břitké, často sarkastické, ale občas i s podtónem smutku. Přestože jde o básnickou prvotinu - autorku známe zejména z jejího působení v České televizi a z jejích knih prozaických -, jde o jednu z nejpřesvědčivějších knih české poezie poslední doby. Vedle básní, jež tvoří většinu knihy, vypráví autorka v závěru knihy v drobných skečích řadu vtipných příhod ze svého cestování taxíkem. Ani v těchto scénkách nezapře svůj smysl pro ostrý pohled, vtip, nadhled a sarkasmus.... celý text

Přidat komentář

Monika_P
26.06.2019

Brala jsem tu knížku do ruky s drobnou nedůvěrou, je taková nenápadná. Ale úplně mě dostala. I když jsou třeba některé básničky staršího data, jsou tak neuvěřitelně aktuální. V každé jde o něco, co člověk zná a když si přečte Alenčin pohled, tak má chuť o té věci přemýšlet ještě z dalších úhlů. Přesně to, co od poezie očekávám. A navíc je tam spousta hravosti a vtipu. Zkrátka bezva čtení, doporučuji a děkuji!

lucy8484
24.04.2019

Chtělo by se napsat, jako bych ty verše psala já, ale s takovou lehkostí bych to nezvládla. Ale ty pocity znám moc dobře. Svižné dílko k zamyšlení i pobavení.


Elsinor024
02.03.2019 4 z 5

Básně paní Mullerové mě bavily. Dáma v nejlepších letech, u které je znát, že už má něco odžito a může si dovolit přijít někdy s dávkou ironie a nadhledu, jindy smutně a kousavě, má odvahu být v klidu trochu noblesně dekadentní, ale vždycky píše s velkou fantazií a nikdy pateticky. Určitě se někdy pustím do jejích knih.

Stonky sténají ostošest,
měsíc mi leží na plíci,
na nebi vříská jedna z hvězd,
ne nepodobná opici.

Kočky se mrouskají na střechách,
užívají si jarní sex,
noc, co má oči krhavé
mrskne mě krutě do pánve,
usmaží ze mě hemenex.

Je pozdní večer, první máj,
tma se lepí jak kofola,
čas lásky skončí ajn, cvaj, draj,
můj milý nejde, nevolá.

túč
24.02.2019 5 z 5

Moje oblíbená autorka nyní vydala i poezii - doporučuji - imprese, zachycené okamžiky, pocity, odžité situace, psáno něžně, vtipně s velkou fantazií, přesto přesně a nepateticky a ještě k tomu krásně česky. A zážitky s taxikáři k tomu navíc - jako pěna velkoměsta.

Jarkatimka
10.02.2019 4 z 5

Pro mě je to především vhled do ženské duše, do duše ženy, která si prošla trápením a přesto se snaží vidět okolní svět s vtipem i nadhledem, bavit se při jízdě taxíkem, vidět drobné detaily života. Vnímat odlišnosti z nadhledu a i přes sarkasmus je z tvorby cítit laskavost. No a přiznejte se, kdy jste si naposledy přečetli sbírku básní? A kdy koupili? Rozhodně doporučuji.

Autorovy další knížky

Alena Müllerová
česká, 1962
2016  64%Muž ve střídavé péči
2005  54%Odporný svět
2009  60%Albertov 16:00
2018  87%Nedělní chvilka fejsbukové poezie
2023  90%Divoké básničky