Necudné rozhovory

Necudné rozhovory
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51010/bmid_necudne-rozhovory-SYz-51010.jpg 3 26 26

Šestnáste storočie, tzv. Cinquecento, je v talianskej literatúre tým, čím je v latinskej literatúre storočie Augustovo alebo vo francúzskej obdobie Ľudovíta XIV. Aj ono prevzalo meno štedrého podporovateľa písomníctva a nazýva sa storočím Leva X. Nesie sa v znamení rozkvetu svetskej literatúry so všetkými životnými prvkami humanistickej kultúry — obohacuje sa čoraz väčšmi kritickým duchom a zmyslom pre postihovanie dejinných súvislosti, ako aj skvelou formou. V tomto období vznikli aj slávne I Ragionamenti (Rozhovory) Pietra Aretina, klasika talianskej literatúry 16. storočia, básnika, satirika a dramatika, autora epigramov, pre ktoré ho nazvali „bič boží“. Najmä v pôvodnej, neupravenej podobe ide o rozhovory skutočne necudné, o dialógy žien pochybnej povesti, ktoré vyvreli v jeho pracovnej dielni ako horúca láva a ako celok sa rozliali vo fresku sýtych farieb, hýriacu bohato; živou, zvlnenou malebnosťou. Ako to, že Aretino vedel toľko toho povedať o živote a osudoch týchto žien? Nie je to jeho vlastná úzkosť, doznievanie spomienok na vlastný pôvod, na pestré a dobrodružné úsilie vymaniť sa z neistého položenia, obáv? Zabíjať trpkosť z nízkeho pôvodu, ukájať hlad po peniazoch, utrácať a vedieť požadovať a vytĺkať aj mlčaním pera zlato z bohatých vreciek — to bolo jeho umenie. Zlaté storočie nedovoľuje odpočívať, Aretino nechcel živoriť a bojoval o život zbraňou svojho umenia. To krásne storočie, ako rozpuklo v kvet, v tej chvíli spelo ku koncu. A Aretino, tak ako ho zobrazuje, akoby mu svietil vo veľkom tušení na zánik.... celý text

Literatura světová Povídky Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

I Ragionamenti , 1984


více info...

Přidat komentář

Leona333
03.04.2020 4 z 5

Kniha v tomto ohledu, není jen tak lehce lechtivá, jako třeba Dekameron, který napsal Giovanni Boccaccio, o téměř 200 let dříve. Anebo právě proto, je tato kniha více otevřenější, drsnější... Pro nic, by si tehdy autor Pietro Aretino, nevysloužil pověst erotického spisovatele a nebyla by jeho díla církví, zahrnuta do seznamu zakázaných knih.
Knihu s příběhy o nejstarším řemesle..., hodnotím bez puritánství kladně. ; ) Nakonec spousta dnešních autorů, píše o sexu víc šokujícím způsobem.

kob
12.08.2016 2 z 5

První kapitola docela drsná, druhá celkem zajímavá, ale pak už jsem se na čtení netěšila, což je pro mě důvod, abych knihu v polovině odložila. Básnické obraty oceňuji, ale později už trochu nudí.


Peleus
28.08.2015 4 z 5

Typické renesanční dílo. O některých věcech týkajících se lidské sexuality se mluví naprosto otevřeně, zatímco u jiných se užívá vznosných přirovnání a básnických obratů.

Podle mě nejde o nic pohoršujícího nebo šokujícího. Je nicméně zajímavé, jak otevřený vztah měli lidé v minulosti k tématu, které se dnes pro mládež verbálně tabuizuje ("Cože? První sexuální partner v 15?! Hrůza!"), avšak nikdo nebere v potaz naprostou informační dostupnost díky médiím, jež nejde příliš kontrolovat.

Lady Dracula
30.07.2015 4 z 5

Ač o netypickém tématu, básnické obraty, které se v díle objevují, povyšují tuto knihu někam výš.