Nečekaný návrat Josephine Foxové

Nečekaný návrat Josephine Foxové https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479870/bmid_necekany-navrat-josephine-foxove-aZY-479870.png 4 34 11

Josephine Foxová se v rodném městečku neobjevila už dvacet let. Vyhnala ji odtud její vlastní rodina v čele s diktátorským dědečkem, která jí měla za zlé, že je nemanželským dítětem. Teď se ale do svého bývalého domova vrací, aby odhalila tajemství svého původu. Kdo vlastně byl její otec a proč o něm matka nikdy neřekla ani jediné slovo? Pro svůj návrat si ovšem nevybrala nejlepší dobu. Městečko se právě vzpamatovává z náletu, při němž zahynulo i několik místních… a jedna mladá dívka, kterou tu nikdo nezná. Ta se však nestala obětí náletu, ale byla zavražděna. Kromě pátrání po svém biologickém otci teď Josephine pomáhá vyřešit i záhadu dívčiny identity - a násilné smrti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Unexpected Return of Josephine Fox , 2019


více info...

Přidat komentář

Galadwen
14.02.2024 4 z 5

Knihu, kterou jsem si v knihovně vybrala jen podle zajímavé obálky, musím velmi pochválit. Námětově se trochu podobá románům C. J.Tudor, které jsem nedávno četla - zralá žena se po mnoha letech vrací do rodné obce, aby tam odhalila tajemství svého původu, a stíny minulosti si nese s sebou (jen chybí nadpřirozeno, což není na škodu, zato se hodně pracuje s atmosférou městečka v době krátce po skončení letecké bitvy o Británii). Ve srovnání s Tudor je ale bez diskuse lépe napsaná, uvěřitelnější a pro mne i napínavější, všechny dílky skládačky nakonec zapadnou. Forma trochu experimentální, části psané z pohledu Josephine v první, ostatní ve třetí osobě. Autorce nemám moc co vytknout, jen překlad potřeboval ještě jednu revizi (občas nejasné věty a poměrně dost překlepů, chybějících uvozovek apod.). Rozhodně doporučuji.

Pavčule
06.08.2023 5 z 5

Krásná obálka, velmi originálně pojatý příběh a hlavní hrdinka sympatická. Kniha se moc hezky četla, nemám co vytknout.


babicka_amalka
24.01.2023 4 z 5

velmi dobře se četlo - ani se člověk nenadál, a byl konec;
zajímavé téma, dobré zpracování, líbilo se mi to;

sáně_v_létě
23.12.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. I když se odehrává v období války, jedná se pouze o pozadí, nikoliv hlavní téma.

Basta1912
19.03.2022 3 z 5

Zaujala mě obálka i anotace, čekala jsem něco jako Záhady slečny Fišerové, ale tohle teda... hm... nic moc no, jedině smutně nechutné rozuzlení. Nelíbilo.

Knižní střípky
05.01.2022 3 z 5

Přiznám se bez mučení, že mě zaujala jako první obálka, ta je dokonalá. Ale naštěstí se pod ní skrývá zajímavý detektivní příběh, který nevyniká nějakou šílenou rychlostí, tak trochu mi připomíná staré poctivé anglické detektivky, kdy se jde na vše v klidu pomalu beze spěchu a pěkně poctivě. 2.světová válka zde tentokrát nehraje prima, ale je pouze kulisou. Já vždy moc ráda v knihách odhaluji stará tajemství a sleduji co se stane, když konečně začnou vyplouvat na povrch a tady jsem si to náležitě užila. Tuto recenzi píši zhruba s měsíčním odstupem od čtení a stále ve mně převládají pozitivní pocity, což je jasným důkazem toho, že to bylo zajímavé čtení.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Szilvia1
22.12.2021 5 z 5

Knížka byla pěkná,příběh napínavý.

Katania
25.11.2021 4 z 5

Pěkná kniha, znepokojivé téma. Líbilo se mi to a uvítala bych další díl.

bookcase
21.11.2021 4 z 5

Líbilo se mi, bylo to, jako by to společně psaly Kate Morton a Agatha Christie. Taky jsem občas tápala v těch propletených pasážích, ale jinak super.

Sigurd_Lesandi
05.11.2021 4 z 5

Nečekaný návrat Josephine Foxové mě upoutal hlavně svou obálkou a po přečtení anotace bylo jasné, že si ji nemůžu nechat ujít.
Připravte se, že v knize převládá spíše pomalejší tempo, či-li pokud vyžadujete hlavně akci, tak vám to nemusí sednout. Mně ale vůbec nevadilo. Je napsána velmi chytlavě, a i přes pomalé tempo se četla rychle a dobře. Autorka vám během pár stran dokáže předat dvojnásobné množství informací, co bych normálně očekával, a to zcela uspořádaně.
Josephine je skvělá hlavní hrdinka. Měla propracovanou osobnost, která si i napříč příběhem procházela vývojem. Bylo cítit, že už si své prožila, ale nic ji nedokázalo zlomit a stále si tvrdě šla za svým cílem.
Už z anotace je patrné, že tu máme hned 2 detektivní zápletky. Obě byly bezesporu zajímavé a jejich postupné vyjasňování mě bavilo, ale ocenil bych, kdyby byly více odděleny. Občas se až moc zamíchali do sebe, což sice autorka zvládla bodat tak, že to nepůsobilo zmateně, ale zápletky mohly, hlavně ta ohledně hledání otce Josephine, dostat více prostoru.
Nejvíce mě na čtení bavilo, jak autorka zvládla podat myšlení ospalého městečka. Josephine se vrátí po 20 letech s jiným příjmení, takže ji zprvu nikdo nepoznává, ale postupem času se několika lidem rozsvítí a rychle se vše rozkřikne. Jo si tak nemůže vyjít ani na procházku, aniž by byla pod salvou nedůvěřivých pohledů a všelijakým drbům. Rozuzlení bylo sice trošku pomalejší, což vzhledem k celkovému tempu knihy ani nevadilo, ale chyběl mi tam nějaký wow efekt. Bylo to napínavé, ale nic většího to ve mně nezanechalo, protože jsem to tak nějak čekal.
I přes pár menších chyb se za mě jedná o jednu z nejlepších knih za tento rok. Určitě můžu doporučit.

jeny-v
04.10.2021 4 z 5

Nevím, jak objektivně popsat pocit z této knihy, snad jsem očekávala úplně jiný děj i období. Docela mi trvalo, než jsem se začetla, vstřebala styl psaní, přiřadila všechny postavy a pochopila podstatu pochmurného příběhu, který vystihuje obálka. Jo Lesterová se vrací do Romsey po šestadvaceti letech a smrti své matky Nell. Chce zjistit svůj původ a znát pravdu o svém otci. „Co je to za tajemství? Jak zlé to může být, když jí dědeček neřekne jinak, než parchante.“ Setká se s přítelem z dětství, který je místním koronerem a ten ji zaměstná. Během svého vlastního pátrání začne pracovat ještě na případu neznámé mrtvé dívky nalezené v ruinách hostince. Bram Nash má z minulosti slabost pro Josy Foxovou a rád by jí pomohl…

Kniha Nečekaný návrat Josephine Foxové je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce88x
Chystám se číst62x
Chci si koupit8x