Nebožtík si nepřál květy

Nebožtík si nepřál květy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52506/bmid_neboztik-si-nepral-kvety-c4H-52506.jpg 4 27 8

Nebožtík si nepřál květy je detektivní příběh z prostředí osloské inteligence a rejdařů. Na počátku příběhu stojí přirozeně vražda. Obětí je bohatý rejdař Sven Holm-Stevensen. Pátrání se ujímá jeho přítel z mládí Martin Bakke, čtyřiatřicetiletý učitel a vyprávěč příběhu, jemuž se oběť osudného večera chtěla s něčím svěřit. Předvídavý a mlčenlivý komisař Karel Jorgen Hall zůstává v pozadí a zasahuje, jen je-li to pro další vývoj příběhu nezbytně nutné. Je to detektivka téměř klasického anglického typu, s omezenou galerií postav navzájem spjatých minulostí, city, zájmy a malými či většími tajnostmi, které během vyšetřování svádějí na falešnou stopu, zdržují jeho průběh a nakonec poskytnou rozhodující indicie, potřebné k odhalení pachatele. Příběh má výstižnou charakteristiku osob a dobře se seznamuje s prostředím a životem norského hlavního města.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Avdøde ønsket ikke blomster , 1960


více info...

Přidat komentář

dagmar5477
18.01.2021 5 z 5

Velmi příjemná detektivka, která se četla sama.

jarunka54
20.04.2020 5 z 5

Dobře se četla.


Merlinit
28.07.2019 3 z 5

Standardní detektivní příběh. Dal se, jen škoda, že jsem vraha odhalila hned na začátku.

Opatov
05.10.2018 5 z 5

Klasicka logicka detektivka s prekvapivym koncem.

Clea6P
04.08.2018 4 z 5

Napínavé čtení. Jedna z mých oblíbených, z doby, kdy severských detektivek vycházelo jen poskrovnu.

Tiffany
08.03.2017 4 z 5

Jednohubka .., v klasickém provedení. Spíš psychologie postav , než krvelačný mord.... Příjemná změna.

Koka
22.01.2017 4 z 5

Jak se píše v úvodu českého vydání (1982), napsal přední norský literární kritik na konto této autorky tato slova: "Během dlouhé řady let bylo v Norsku vydáno asi 700 detektivních románů. Z toho asi 100 stojí za přečtení, více než 50 lze označit jako dobré, 20 z nich je vynikajících a několik lze zařadit mezi nejlepší na světě".
Po přečtení mnoha norských děl si myslím, že to první uvedené číslo se od těch dob už mnohokrát znásobilo, ale s těmi dalšími kvantitativními hodnotami to asi moc jiné ani nebude.

Příběh Nebožtík si nepřál květy je vysloveně komorní, poklidný a dnes stěží pochopitelný. Jaký autor by dnes mohl přesvědčivě napsat takováto slova vypravěče příběhu, jímž je blízký přítel všech obětí i podezřelých: " K.J. mě svým odhalením, jak snadno moji přátelé dokáží lhát, šokoval více, než jsem si uvědomoval. ... Před týdnem bych klidně odpřisáhl, že nikdo z nich není schopen sebemenší lži." A jaký čtenář by dnes takovému postoji uvěřil?
Je to drama vášně, záludnosti a pokrytectví - jevů, které v těch časech evidentně byly norské společnosti v podstatě cizí, a proto příběh vyznívá tak zajímavě.

Jessica007
03.10.2016 5 z 5

Tuto knížku jsem koupila, hned jak vyšla, jako dárek mojí babičce, která byla vášnivou čtenářkou detektivek. Tehdy mi to máma rozmlouvala kvůli tomu názvu, že je babička už stará a nehodí se jí dávat knížku s takovým názvem a že se jí to dotkne. Rozmluvit jsem si koupi ale nenechala, ony detektivky mívají různé názvy - a často neveselé či ponuré - a babička měla radost z každé detektivky, kterou ještě nečetla. A to u této byla záruka. Takže babičce jsem knížku dala, název se jí vůbec nedotkl a měla z dárku radost. Detektivka se jí moc líbila (mně se líbila i obálka, zaujala mě) a když si ji přečetla, tak jsem si knížku od babičky půjčila a přečetla a také se mi hodně líbila.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány norská literatura

Autorovy knížky

Gerd Nyquist
norská, 1913 - 1984
1982  79%Nebožtík si nepřál květy