Nebožská komédia

Nebožská komédia https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462138/bmid_nebozska-komedia-jzt-462138.jpg 4 8 2

Krasiński preslávil sa ako 21-ročný básnik geniálnou Nebožskou komédiou, veľkolepou víziou prelomu dvoch svetov, boja dvoch svetonáhľadov, čím na začiatku 19. storočia výstižne umelecky zdôraznil napätú atmosféru, keď revolúcia nasledovala za revolúciou a premieňala tvárnosť ľudského spolunažívania a premieňala aj ideovú, nielen sociálnu základňu spoločnosti. Hrdina Henrich je premožený drsným náporom protivníkov, ktorí bojujú o nový sociálny poriadok sveta; a zmárni sa skôr, ako by mohli na ňom vykonať akt pomsty. Nad jeho pádom do priepasti stanú víťazi ako nad prízrakom svojho vlastného osudu, lebo nevedia, či svoje víťazstvo budú vedieť upevniť i spravodlivou a pevnou vládou a či i proti nim zakrátko nevystúpi nový protivník, ktorý novým presvedčením práve tak porazí ich, ako oni porazili šľachtica Henricha. Krasiński v tomto zápase znázornil smelú perspektívu generačného nástupu i úpadku ľudských spoločností. Riešenie podstatných otázok nehľadal v dočasnom víťazstve množstva nad jednotlivcom, ani vo víťazstve mocnejšieho nad slabším, ale vo víťazstve absolútneho ducha, v myšlienkach večne pravdivých a večne spravujúcich ľudské osudy. Nebožská komédia patrí medzi vrcholné diela europského romantizmu a mala svoje účinky aj v slovenskom prostredí, v pokolení štúrovskom. Básnický preklad Andreja Žarnova osvojil slovenskému obzoru perspektívy tohto diela, aby sme poznali, do akých výšok rástly predošlé pokolenia.... celý text

Přidat komentář

sika444
21.04.2021 4 z 5

Napsat dobré drama není snadné. Krasiński se pokusil o drama - plakát, v němž se spolu sváří dvě nesourodé části: privátní a společenská, aniž je toto spojení ústrojně vysvětlené dějem. Obraz monumentálního zápasu o svobodu, který trochu překvapivě ústí do epilogu vše zpochybňujícího, má svou sílu. Je skvělé, že Poláci mají takovou klasiku. Náš Klicpera a Tyl jsou možná dramatičtější, ale myšlenkově velikosti Krasińského nedosahují.

Kopta
05.06.2020 3 z 5

Poláci burcující k revoluci a ke změně. Burcují k tomu dramatem a dílem, které se čte všeljak, ale lehce úplně tolik ne. Poselství a snaha jeho předání je lehce někde jinde mimo mě. To je bohužel celé.


Autorovy další knížky

Zygmunt Krasiński
polská, 1812 - 1859
1983  78%Komedie ne božská
1936  60%U poľských básnikov: Preklady
1910  70%Letní noc
1905  0%Irydion
1918  0%Modlitby

Kniha Nebožská komédia je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x