Neboť jsem nemocná láskou

Neboť jsem nemocná láskou https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53681/nebot-jsem-nemocna-l-53681.gif 4 7 3

Hildegarda von Bingen (1098–1179), známá postava středověké mystiky, ale i významná kulturní osobnost, autorka řady hudebních děl, dodnes přitahuje kulturní historiky. Neproslavila se jen odvážnou obrazností svých vidění, svou hudbou a svými kázáními, ale byla i jednou z prvních žen, které se dokázaly v raném středověku prosadit a naplnit svůj talent a poslání. Hildergarda von Bingen tvrdila, že vize, které měla od dětství, vnímá v naprosto bdělém stavu jako poselství „živoucího světa“. Autorka s věcným odstupem tlumočí, jak obratně dokázala Hildegarda využívat jak svého vizionářství, tak i svých chorob k dosažení vlastních cílů. Zeširoka se zabývá historickým církevním kontextem, aby ozřejmila situaci, v níž se Hildegarda pohybovala. Přitom zůstává na pevné, až přísně sekulární půdě a z této pozice vše co nejvěcněji komentuje. Kniha Barbary Beuysové vykresluje strhující a dlouhý život mystičky, kazatelky i neobyčejně cílevědomé ženy v dramatických časech raného středověku.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Denn ich bin krank vor Liebe , 2001


více info...

Přidat komentář

Vojslava
24.08.2014 4 z 5

Sociologický přístup je z díla hodně zřejmý, nicméně snaha o kritičnost přístupu a široký historický pohled musím ocenit - na dovolenou to byla velmi zajímavá četba.

miklaras
02.11.2013 3 z 5

Životopis Hildegardy z Bingenu, který se nečte zrovn snadno. Na druhou stranu je dobré přečíst si knihu, která šířeji zahrnuje oblasti, o jejichž historii moc nevíme.


bleska
20.08.2013 2 z 5

Jsem z této knihy trochu rozpačitá. Čekala jsem informace o Hildegardě z Bingenu. Takových konkrétních informací je tam poskrovnu. Chápu, že je těžké zjistit něco konkrétnějšího o člověku, který žil ve středověku... ale stejně. Kniha je pojatá hodně zeširoka, značná část se zabývá dobovými reáliemi, tím, co hýbalo společností ve které se Hildegarda pohybovala. Co hýbalo církví. Také je tam dost informací o různých církevních činitelích....
Asi největší přínos kniha pro mě měla v tom smyslu, že lidé jsou stejní skrze všechna staletí... Víra-nevíra, stále se hádají, perou a žerou... potom člověk není až tak moc znechucený tím, co se děje v církvi i dnes, protože to ani jinak v lidské společnosti nejde.

Štítky knihy

křesťanství světice řeholní, klášterní život svatá Hildegarda z Bingenu, 1098-1179

Autorovy knížky

Barbara Beuys
německá, 1943
2005  71%Neboť jsem nemocná láskou