Nebij mě, můj milovaný synu

Nebij mě, můj milovaný synu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111458/nebij-me-muj-milovany-synu-111458.jpg 4 13 4

Autorka ve své neobyčejné knize líčí svůj každodenní „zápas“ se svým těžce mentálně postiženým synem. Narodil se jí jako autista s velice agresivními sklony. Nemluví, neuvažuje, a čím je starší, tím častěji svou matku fyzicky napadá. Jeho pěsti a kopance jsou stále tvrdší a nikdo nikdy neví, v jakém okamžiku se rozhodne udeřit. V návalu náhlého vzteku demoluje nábytek a vlastně vše, co mu přijde pod ruku. Ve svých dvaceti letech již má daleko větší sílu, než jeho matka, která od rána do noci trne, kdy a čím na ni opět zaútočí. Ona ho však přesto miluje a nedokáže si představit, že ho zavřou na doživotí do ústavu. A navíc, žádné zařízení takhle agresivního jedince stejně nechce přijmout. Autorka v roli matky se ocitá v začarovaném kruhu, každé ráno se probouzí s ohromným strachem a s hrůzou očekává, co se ten den stane a zda se svému synovi ještě ubrání. Po celém těle má modřiny a stopy po krvavých útocích. Žije v neustálém stresu a nemůže již ani jíst, za poslední týdny zhubla deset kilo a je psychicky i fyzicky na úplném dně. Její životní cíle, které kdysi měla, se zúžily na jediný - ubránit se svému synovi a nedopustit, aby po jeho dalším tvrdém útoku, se z něj stal sirotek...... celý text

Přidat komentář

Zorka
18.02.2020 4 z 5

U takové knihy člověk nemůže v žádném případě posuzovat literární hodnotu. Ta je totiž vedlejší. Důležité je poselství - a to tu bylo předáno naprosto zřetelně. Péče o těžké případy lidi s PAS je až alarmujícím způsobem nedostatečná, a to nejen u nás. V této souvislosti velmi doporučuji film Výjimeční jako důkaz, že umístit agresivní autisty do nějakého zařízení je problém například i ve Francii. Respekt před lidmi, kteří se takového úkolu zhostí. A obrovskou sílu rodičům, kteří se o podobné děti starají doma, přestože mnohdy je to nucená volba.

sporran
16.11.2019 4 z 5

Opravdu velmi silná kniha o životě matky s autistickým synem. Celou knihou se prolíná beznaděj matky a marné čekání na jakoukoli pomoc. Autorka popisuje i úskalí sociálního a zdravotního systému, který není na péči o agresivní klienty s PAS připravený. Právě díky zveřejňování této problematiky se začíná v této oblasti situace po velmi malých krůčcích zlepšovat. I díky tomu je i konec této knihy z reálného života v rámci možností dobrý. A toto vše dává naději do budoucna pro lidi s PAS a jejich blízkým.


dee.n
02.09.2017 4 z 5

Kniha mne rozhodně pohltila. Bylo to zajímavé a také šokující a smutné čtení. O nešťastné mamince, které se narodily postižené děti, ale přesto pro ně chtěla vždy jen to nejlepší. Jistě je to žena, která si zaslouží obdiv. A jsem ráda, že se někde můžeme skutečně dočíst, jak v naší zemičcce člověk neustále naráží na problémy s úřady a nejrůznějšími institucemi. Je skvělé, že tento počin vzniknul.

kackaj
17.03.2013 5 z 5

Kniha zvlášť pro ty, co mají doma stejně "postižené" dítě...je velmi zajímavé přečíst si příběh jiné rodiny, kde bojují se stejným neštěstím jako vy, nevěště hlavu, nejste v tom sami!!!!

Štítky knihy

autismus domácí násilí duševní poruchy, duševní nemoci

Autorovy knížky

2011  89%Nebij mě, můj milovaný synu