Dcéra bohyne mesiaca

Dcéra bohyne mesiaca https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500458/bmid_dcera-bohyne-mesiaca-wk0-500458.jpg 4 50 20

Strhujúci romantický fantasy román inšpirovaný legendou o čínskej bohyni mesiaca, Čchang-e, v ktorom sa hlavná hrdinka v snahe zachrániť svoju matku postaví zoči-voči najmocnejšiemu nesmrteľnému cisárovi v kráľovstve, a vydá sa na nebezpečnú cestu. Sing-jin vyrastala na mesiaci a je zvyknutá na osamelý život. Netuší, že ju tam ukrývajú pred mocným nebeským cisárom, ktorý odsúdil jej mamu na život vo vyhnanstve za to, že ukradla elixír nesmrteľnosti. Keď sa však u Sing-jin prejavia magické schopnosti a jej existencia je odhalená, musí opustiť nielen svoj domov, ale aj mamu. Sama, vystrašená a bezmocná prichádza do Nebeského kráľovstva, krajiny zázrakov a tajomstiev. Zatají svoju pravú identitu a využije príležitosť učiť sa po boku korunného princa, pri ktorom sa zdokonaľuje v lukostreľbe a mágii, aj keď medzi ňou a mladým cárovičom vzplanie vzájomná vášeň. Aby zachránila svoju mamu, Sing-jin sa vydáva na nebezpečné dobrodružstvo, bojuje s legendárnymi tvormi a krutými nepriateľmi na Zemi aj nebeskej oblohe. No keď príde zrada a kráľovstvo ohrozí zakázaná mágia, musí sa vzoprieť nemilosrdnému nebeskému cisárovi, aby si splnila svoj sen – uzavrie nebezpečnú dohodu, ktorá rozhodne, či stratí všetko, čo milovala, alebo uvrhne kráľovstvo do chaosu. Dcéra bohyne mesiaca predstavuje okúzľujúcu dvojdielnu romantickú sériu, v ktorej sa snúbi staroveká čínska mytológia s podmanivým svetom nesmrteľnosti a mágie, stratou a obetou – kde láska súperí so cťou, sny prinášajú sklamanie a kde napokon víťazí nádej.... celý text

Fantasy Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Daughter of the Moon Goddess , 2022


více info...

Přidat komentář

rozaaalie_
17.03.2024 4 z 5

Celá kniha se nese ve velmi nadpřirozeném až mystickém dojmu. Pro autorku jsou typické detailní a květnaté popisy přírody a především myšlenek hlavní hrdinky Xingyin, které tenhle pohádkový podtón krásně podtrhávají. Přestože Sue Lynn Tan používá poetický jazyk, ve větné skladbě se ztrácet nebudete a slova vám naopak pomůžou skvěle dokreslit atmosféru a prostředí, které doslova hraje všemi barvami duhy. Příběh byl originální a jedinečný, při každé zmínce o tamějším světě jsem toužila vědět víc a užívala si každou minutu, kterou jsem v něm skrze čtení strávila.

Také se mi moc líbilo netradiční prostředí, se kterým se ve fantasy světech příliš často nesetkávám. Děj se odehrává v oblacích, daleko nad nic netušícími hlavami obyčejných lidí a společně s Xingyin máme prostor prozkoumat všechny možné zákoutí nebeského kontinentu plného příšer, bohů a jiných nesmrtelných bytostí.

Xingyin se mi jako protagonistka moc líbila především proto, že nikdy nic nedostala zadarmo. V tomto ohledu nebyla jako klasická YA hrdinka, ale měla své mouchy, nedokonalosti a v průběhu na sobě musela dost tvrdě pracovat.
Co se zápletky týče, přestože mě hlavní dějový zvrat příliš nepřekvapil, byla jsem za něj takovým zvláštním způsobem ráda, jelikož nabídl osvěžující změnu od klišé předvídatelnosti, která v tomto žánru často holduje.

Autorka také nabízí „klasiku“ ve formě elementární magie (oheň, voda, země, vzduch), avšak pomocí zajímavých a originálních prvků jí dokázala vdechnout zcela nový rozměr. V knize kromě romantiky nechybí samozřejmě ani politikaření, bojové a akční scény, zajímavé zpracování mytologie a pořádná dávka napětí.

Dceru měsíční bohyně tedy všemi deseti doporučuji nejen fanouškům propracovaných fantasy skvostů jako Železná vdova, Magie zalitá jedem či Šest rudých jestřábů, ale také všem ostatním, kteří s asijskou mytologií teprve začínají. Tenhle příběh stojí za to!

Knihu jsem obdržela v rámci spolupráce pro Magazín Dobré knihy.

Mojepočteníčko
20.02.2024 4 z 5

Občas si přečtete knížku a očekávání, která jste měli, se úplně nenaplní. Jenže pak se dostanete k poděkování autora/ky a začnete na celý příběh nahlížet jinak. Láskyplněji. Protože s láskou byl napsán :) Vidíte tu obálku? Překrásná, že :) ?

Hlavní hrdinkou příběhu je Sing-jin, dcera Měsíční bohyně, která údajně neprávem zcizila a vypila lektvar nesmrtelnosti. Za tento skutek byla uvězněna císařským párem na Měsíci.

O Sing-jin však do jisté doby nikdo nic neví. V okamžiku, kdy dceři bezprostředně začne hrozit nebezpečí, ji její matka posílá pryč. A ona se nečekaně rychle musí postavit na vlastni nohy...

Když jsem byla malá, věřila jsem, že se dá vyšplhat na duhu. A že to zvoní, když se po ní člověk klouže dolů :)

Takže ano - mrak jako dopravní prostředek mě tady rozhodně nadchnul :)!

Draci...TŘI draci, kteří v příběhu hráli svou roli. Mocní a překrásní - WOW :)!

Romantická linka - chemie mezi hlavními hrdiny byla nepopíratelná. Měla jiskru a nebyla zbytečně přeslazená. Pro mě :)

Magie, čáry, kouzla, nadpřirozeno :)

Sem tam se objevily nějaké nesrovnalosti (Sakra, jak tohle dokazala :) ?!!), příběh by mooožná mohl být o nějakou tu stránku kratší (kvůli dynamice) a moc mě nebavily časté vnitřní monology hrdinky (byla jsem slabá - teď už nejsem, podřizovala jsem se - už nebudu, mám své sny, svá přání a za těmi si půjdu, i když...)

Zkrátka magická pohádka, kterou na odlehčení můžu určitě doporučit :)!


Selket
17.02.2024 4 z 5

Musím říct, že tahle pohádková fantasy si mě rozhodně držela při sobě. Skvělou atmosférou, poutavým příběhem, kdy jsem hlavní hrdince nepřestávala fandit i zajímavým květnatým jazykem. Co mi vadilo, bylo nípání se v každém aspektu povahy (jak té hrdinčině - kdy nám bylo neustále a neustále připomínáno, jak strašně hodná ta slečna je, jak nemůže udělat to a to, protože její čest - ano, myslím, že jsme to pochopili hned napoprvé... Tak té ostatních postav), i v každém detailu rozhovoru, který mohl skončit už o tři odstavce dřív a nic by se na jeho konci nezměnilo. Prostě by textu vůbec nevadilo proškrtání. U mě ve výsledku 3,5 hvězdy a když budu mít možnost, začtu se i do dalšího dílu - vyhledávat jej ale asi nebudu.

Annabelle
13.02.2024 5 z 5

Po Šesti rudých jeřábech se, díky Ocelotu, vydáváme opět do prostředí asijské mytologie. Tentokrát se seznámíme s pověstí o Čchang-e neboli o měsíční bohyni, která vypila elixír věcného života. Tento elixír byl ovšem odměnou pro jejího manžela a ona u mnohých za svou krádež upadla v nemilost. Autorka Sue Lynn Tan si pověst lehce upravila a začala vyprávět příběh Xingyin – dcery měsíční bohyně, kterou její matka léta chránila a tajila její existenci před Nebeským císařem.

Autorka píše opravdu čtivě a především také velmi a to opravdu velmi detailně a propracovaně, což čtenáři plně umožní nasát atmosféru prostředí, pochopit složitost vztahů mezi postavami a především se vžít do pocitů hlavní hrdinky, která mi v mnohem připomínala mou oblíbenou Mulan.

Téměř jako v každém Young Adult na čtenáře čeká také špetka romantiky, milostný trojúhelník, který je ale spíše vedlejší záležitostí, nechybí ani intriky, magie, draci, rozmanité světy a proradní démoni toužící se zmocnit Nebeského trůnu. Dcera měsíční bohyně se mi opravdu moc líbila, především díky své originalitě a příběhu o dívce, která musí překonat mnohé, aby zachránila své nejbližší. Dcera měsíční bohyně je vskutku velmi povedené a především originální fantasy, které čtenáři tohoto žánru nesmí minout. Už teď se těším na další díl a prosím Více asijských fantasy!

zazvorka
22.11.2023 5 z 5

Krásný pohádkový příběh. Moc jsem si čtení užila. A silně závidím schopnost cestovat na mraku, ach, taková praktická věc!
Slovensky už vyšel druhý díl, doufám, že se také brzy dočkáme.

cestina_s_linus
02.11.2023 5 z 5

Myslela jsem si, že Šest rudých jeřábů jiná kniha netrumfne, ale to jsem nevěděla o této knize!

Tento kousek si zaslouží, abych děj nevyspoilerovala, tak zkusím popsat, co se mi na knize líbilo (stručně a výstižně):
1) svým způsobem jde o retelling inspirovaný legendou o čínské bohyni měsíce Chang'e
2) musím ocenit práci překladatelky - lépe to už nemohlo dopadnout
3) kniha má tři části - všechny mají své tempo a čtenář se nenudí
4) zamilovala jsem se do milostného trojúhelníku (a to dost lidí ví, že si na tyto věci v knihách nepotrpím), ale já jsem #teamLiwei
5) autorka si nádherně vyhrála s čínskou mytologií a fantasy prvky - hned bych do toho světa utekla
6) musím vyzdvihnout postavy Nebeského císaře a Císařovny - mám pocit, že Liwei musí být adoptovaný

Knihu doporučuji všemi deseti! Milovníci asijské kultury a fantasy budou nadšeni!

jitka_dankova
24.10.2023 5 z 5

První díl okouzlující asijské duologie od malajské autorky. Knihu jsem musela číst ve slovenštině, neboť nakladatelství Ocelot záměrně, podle a dost ošklivě ignoruje čtenáře s elektronickými čtečkami a knihy schválně elektronicky nevydává a ani nekupuje práva na el. licence. Ale dost k mému rozhořčení z vydavatelů a zpět k této kouzelné knize. Příběh je inspirován starou čínskou legendou a já jsem byla fascinovaná světem, který autorka na základě té jednoduché inspirace vytvořila. Vše se odehrává v nebeské říši pro nesmrtelníky, kteří mohou využívat magii. Cestuje se tam vtipně na obláčcích a měsíc se rozžíná za pomoci lamp, ale jinak inspirace čínskými legendami končí a vytvořený svět je reálně prokreslený, včetně složité politiky, magických příšer i doutnajících problémů. První část série se nesla v duchu objevování nového světa, nových přátel, první lásky i vlastních schopností. Xingyin (Singjin ve slovenské verzi) je drzá a dokáže se prát a rvát o to, co v životě chce, i když jí všichni akorát hází klacky pod nohy. Její povaha se mi líbila a bavilo mne sledovat její myšlenky (kniha je psána z jejího pohledu), které od naivních směřovaly stále k dospělejším. Příběh se odehrává v průběhu několika let a od rozverné, jakoby dětské první části, se v hlavně v druhém díle duologie přesune k tíživým rozhodnutím, dochází i k tragické smrti některých vedlejších postav a celý příběh získá jinou rovinu, na to se připravte. Mne první díl rozveselil a nadchl a druhý rozesmutnil a dostal do určité melancholie a nutil mne nad spoustou věcí přemýšlet. Nelituji ani jedné stránky čtení této duologie, kniha je podle mne opravdu kvalitní. Můžete v ní očekávat spoustu dobrodružství, putování a v jedné chvíli se objeví i draci.

Romantická linka a milostný trojúhelník mi nesedl, ale nějak jsem se tím nakonec smířila a zkusila hlavní postavu pochopit.

alexsmangabook
21.10.2023 5 z 5

Z IG profilu:
Kniha, která se umístila na horní příčky mých oblíbených knih. O tomto příběhu by se tady mělo mluvit více! Ano, vydám tady recenze, ale chce to ještě víc.
Tato kniha si to vážně zaslouží

V první řadě se musím omluvit za to, že tato recenze možná bude lehce zmatená. Smazala jsem si poznámky ke knize v telefonu a nejsem si jistá, zda něco nevynechám.

Na první dobrou mě rozhodně okouzlil styl psaní.
Takový krásný, pohádkový styl jsem nečetla ještě nikde.
V knížce máme nádherná slovní spojení, autorčiny popisy jsou úplně unikátní a krásné.
Autorka píše tak lehce až jemně, že vám to vážně celé přijde jako pohádka.

Pohádka to ale není, jelikož se v příběhu setkáváme i s krutostí, zrazenou láskou, velkou lží a hlavně tady máme i boje na život a na smrt. Neříkám, že je kniha extra surová to určitě ne. Autorka totiž nepopisuje tak moc děje, ale spíše emoce, co se v dané chvíli v hrdinech odehrávají

Zvláštní péči také věnuje popisům míst, krajiny, vždy si tam dokáže vymyslet pár vět, které si hned zamilujete.

Psala jsem o popisech, ale autorka umí psát i citáty a myšlenky! Příklady budete mít v dalším příspěvku!

Tempo knihy se neslo v tom stejném duchu, nazvala bych to - Jemný vánek, což se nám hodí i k tématu v knize.
Stránek máme tedy dost, ale já se nenudila u žádné. Ano, byly tam pomalejší části, ale ani ty mi nevadily. Já si tady prostě užívala každou stranu.

Díky anotaci jsme se dozvěděli, že matka naší hlavní hrdinky byla vyhoštěna do paláce a má zákaz se vrátit zpět mezi ostatní.
Její matkou je Měsíční bohyně, která nemá úplně dobré vztahy s těmi nejvyššími v tomto světe. Mimochodem legenda o Měsíční bohyni existuje, autorka se inspirovala čínskou mytologii, kde se vyskytuje Měsíčné bohyně Change. (Příběh je podobný tomu, co máme v knize, takže si to nevyspoilerujte).

Co se týče světa v knize. Nejvíce mě určitě bavila ta legenda, putování naší hrdinky a postupné odkrývání pravdy.
Její cesta dávala smysl, někdy byla sice předvídatelná, ale tady to jelo tak hezky, že je vám to jedno.

V tomto světe máme samozřejmě magii, neříkám, že mě mega ohromila, ale líbilo se mi autorčino zpracování. Měla tam vymyšlené i limitující body. Šlo o lehkou magii, která vás tam určitě neštve.

S postavami jsem neměla nejmenší problém. Naše hlavni hrdinka byla průbojná, odvážná, ale citlivá a milující. Hrozně se mi líbilo to, že v knize můžeme sledovat její proměnu ze zoufalé služky na oddanou bojovnici. Velké plus bylo také v tom, že se hrdinka věnovala i boji z blízka, lukostřelbě a nevyužívala jen magii. Její charakter mi jednoduše sedl

Naše hlavní mužská postava. miluju! Hrdina s velkým H, tato postava má sice spoustu chyb, ale i přes to mu vše odpustíte a právem. On se totiž svým chybám dokáže postavit, když na to přijde. Mezi hrdiny byla neskutečná chemie, taková ta správná hřejivá.

V tomto příběhu se docela nečekaně objevil milostný trojúhelník. Vložil se tam ale tak přirozeně, že to ničemu nevadilo.

Konec knihy byl podle mých představ, aleeee další díl mám kde?! V angličtině už samozřejmě je a já doufám, že se dočkáme i zde
Tuto sérii doporučuji všemi deseti a pokud máte rádi draky, máte je i tady!

Jediným problémem u knihy jsem měla s jmény, musela jsem si zvykat a často se vracet. To je mé jediné minus, co tady mám, jiné totiž nenajdete

Áňa 998
06.10.2023 4 z 5

@nakladatelstviocelot přichází v poslední době s jednou peckou za druhou. Jako právě s novinkou Dcera měsíční bohyně. Protože se mi líbila Železná vdova, dala jsem se i do téhle nádhery, která má takřka pět set stran. Toho jsem se malinko bála, ale...
.
Brzy se ukázalo, že zbytečně. Nádherná obálka totiž není jediné, co kniha nabízí. Nabízí i krásný příběh, plný asijské kultury, bojovnosti, odhodlání, lásky a dobývání svého místa.
.
Hlavní postavou je dívka Xingyin, která vyrůstá v utajení. Její matka žije ve vězení a o její dceři nikdo neví. Xingyin ale najde cestu ven. Chce zachránit svou matku, ale je to pěkně nebezpečná cesta s nejistým cílem...
.
Jediné, co mi trochu vadilo, tak to byla zase ta jména. Ale naštěstí jich tu není tolik, takže jsem se vcelku hravě našla.
.
Kniha je rozdělena na tři části, ve kterých Xingyin řeší různé překážky na své cestě. Nejvíce se mi asi líbila ta poslední, kdy jsme se vrátili ke skutečnému důvodu toho, proč se naše hlavní postava vydala na cesty.
.
Kniha je akční, čtivá, a taky si něco odnesete. Navíc, po přečtení jsem se dozvěděla, že příběh je inspirován starou legendou.
.
Autorka vykouzlila nádherný svět, do kterého nebylo snadné se dostat, ale když se mi to povedlo, nemohla jsem přestat. Můžu říct, že se mi kniha líbila i o trochu více než Železná vdova, takže pokud Vás ta nadchla, Dcera měsíční bohyně Vás nezklame!

Peťula96
11.09.2023 5 z 5

Dcera měsíční bohyně je příběh, který byl inspirován starou čínskou legendou, což mu dodalo své kouzlo. Vypravěčkou příběhu je sama Sing-jin, neskutečně cílevědomá a dobrosrdečná dívka. Není to taková ta typická hlavní hrdinka, která najednou objeví své nadpřirozené vlastnosti, které umí okamžitě používat a zachrání pomocí nich svět. Sing-jin nemá nic zadarmo a na svém zdokonalování neskutečně dře. Magický systém je tu vykreslen velmi zajímavě a neskutečně mě bavil. Stejně tak romantická linka, ve které se nám objevuje můj oblíbený milostný trojúhelník. Nechybí tu napětí, zvraty, intriky ani nadpřirozené bytosti. Kniha se mi četla prakticky sama, za což mohla jak sama hlavní hrdinka, tak neuvěřitelně čtivý styl, kterým je napsána. Už teď se těším, až vyjde druhý díl a zjistím, jak to celé dopadne. No a ta krásná obálka? To prostě chcete mít ve své knihovničce.

Charmedka
10.09.2023 3 z 5

Celý ten svět působí neskutečně kouzelně, Měsíc, který matka Sing-Jin každý večer rozsvicí, Nefritový palác, kam se hlavní hrdinka při svém útěku dostane a začne trénovat, aby byla tou nejlepší lukostřelkyní a členem armády.

A to není vše, příběh je plný magie a velkou úlohu zde hrají draci, je to opravdu nádherně promyšlené a pohádkové. Akce střídá akci, je to napínavé, akční a samozřejmě nechybí romantická linka. Dokonce mě tu nerušil ani milostný trojúhelník, má tu svou roli a vývoj se mi moc líbil.

Kniha má obrovské plusy, vidíte, že jsem okouzlená a chválím, jen prostě pro mě i přes všechna ta pozitiva bylo obtížné se začíst. Začátek mě nedokázal tolik vtáhnout a až teprve v takové půlce jsem se chytla. Avšak pokračování se nemůžu dočkat a ráda si ho přečtu.

Local_Bunny
01.09.2023 4 z 5

4.5*
-
Dcera měsíční bohyně si vás opět získá svou boží atmosférou, která pramení z asijské mytologie. Já si ji díky této a podobným knihám velmi oblíbila. Autorky zde hodně zmiňují i různé příběhy a legendy, což je moje úplně nejoblíbenější část těchto knih. Co jim taky nemohu upřít je čtivost a skvěle napsané romantické linky.
Tento příběh je rozdělen do tří částí. Některé pro mě byly trošku pomalejší a přišlo mi, že se nic neděje, ale jsem hrozně ráda, že třeba na vztahy se zde vůbec nespěchá. Vidíme hezky seznámení hlavních hrdinů a jak si k sobě postupně hledají cestu. Hlavní hrdinka Sing-jin je neuvěřitelně sympatická, má svůj životní cíl a jde si pevně za ním. Její cesta mě bavila, jelikož není od začátku nepřemožitelná, naopak se musí se vším poprat a postupně se vypracovat. I když je zde můj neoblíbený milostný trojúhelník, byl podán nenásilně a já sama jsem kolikrát měla problém se rozhodnout, na či stranu se přikláním. Magický systém je skvělý, hrozně se mi líbilo, jak je vymyšlený a uzpůsobeny každé postavě 'na míru'. Co bych určitě uvítala, pak víc magických tvorů. Mluví se o nich spíš okrajově, než, že by byli přímo zapojení do děje.
Naopak musím ještě vyzdvihnout zápletku, která mě překvapila. Upřímně jsem si říkala, kam se bude kniha ubírat, ale tento směr jsem nečekala. Čtení jsem si užila, není nouze o zvraty a člověk si kolikrát říká, že už ho nic nemůže překvapit, dokud se autorka nevytasí s dalším esem. Pro mě osobně se jedná o milý a zajímavý příběh, který nemá nouze o intriky, obsahuje velmi sympatické postavy a já jsem hrozně ráda, že se u nás začínají čím dál více vyskytovat i příběhy z této mytologie. Zatím se mi nestalo, že bych sáhla po knize s asijskou tématikou, která by se mi nelíbila. Jsou pravda trošku pomalejší, ale autorky méně akční děj vynahrazují skvělým příběhem, krásným světem a roztomilou romantikou.
-
za knihu moc děkuji MegaKnihám

lucky_ideas
01.09.2023 4 z 5

Knihu ocení zejména milovníci kombinace romantiky a (asijského) fantasy, protože hlavní hrdinka Sing-jin má rovnou dva nápadníky, tudíž si přijdou na své čtenáři, kteří mají rádi milostné trojúhelníky.

Celý děj je protkaný akcí a promyšlenými událostmi, které nenarušuje nějaká "výplňková vata".
Na autorčin styl psaní jsem si chvíli musela zvykat, protože má svá specifika, ale nakonec jsem se na její styl dokázala v klidu naladit. Samotný svět svou formou a výstavbou moc líbil.

Čtení jsem si užila, ale k celkovému wow dojmu mi něco chybělo, proto jsem v celkovém hodnocení ubrala jednu hvězdičku. Každopádně se těším na pokračování.

Dcera měsíční bohyně je neokoukaný YA retelling na motiv asijské mytologie, který mohu doporučit!

lena.o.knihach
29.08.2023 5 z 5

Už od prvních stran jsem věděla, že se mi do ruky dostal další skvost z nakladatelství Ocelot. Vše, co jsem od nich zatím četla, jsem hodnotila plným počtem hvězdiček a teď tomu nebude jinak.

Dcera měsíční bohyně je první díl dvoudílné série a mě na knihu nalákaly hlavně nadšené recenze ze zahraničí. Příběh nakonec ale zcela předčil má očekávání.

Sing-jin vyrůstá na Měsíci a nemá ani tušení, že ji její matka skrývá před Nebeským císařem. Když ji ale magie prozradí, je nucena utéct a konečně zažívá to pravé dobrodružství.
Prochází tvrdým výcvikem po boku císařova syna, bojuje s legendárními tvory, najde si přátele a také se poprvé zamiluje.

Milostný trojúhelník je zpracovaný skvěle. Já si oblíbila oba mužské hrdiny, takže se ani nedivím, že jim Sing-jin nedokázala odolat. I když já už mám vybráno, takže jsem zvědavá na pokračování.

I když mi čínská mytologie není moc blízká a o legendě o bohyni měsíce jsem doteď neslyšlela, vůbec nic to na zážitku ze čtení neubíralo. Naopak! Moc mě to zaujalo a sama jsem si o tom poté hledala nějaké informace.

Přestože má kniha 480 stran, já se ani na jedné nenudila. Je rozdělená na tři části a ve všech se toho spoustu děje. A hlavně, klobouk dolů za ten nádherně poetický styl vyprávění, který se jen tak nevidí!

Kikina182
20.08.2023 5 z 5

Kostra příběhu, který kniha předkládá, je stejná jako u mnoha jiných příběhů, díky čemuž jsem při čtení měla pocit známosti. Zároveň však kvůli tomu není příběh neoriginální. Naopak! To, co je na kostře navršeno, je totiž něco naprosto úžasného.

V první řadě musím zmínit mytologii, která je neuvěřitelně zajímavá, ale zároveň perfektně splývá s příběhem. Je to jeho pevná součást, takže to člověku nepřijde jako výklad, ale ty informace, které získá jsou skoro výkladové.

A děj je prostě úžasný! Plný dobrodružství, nebezpečí a nechybí ani romantická linka, ze které jsem obzvlášť nadšená. Chemie mezi hlavními hrdiny je skoro hmatatelná a ten jejich vztah na mě působil neuvěřitelně roztomile, i když dějově je všechno možné, jen ne roztomilý.

Za mě tedy velké doporučení. Tuhle knihu rozhodně stojí za to číst a já už se nemůžu dočkat pokračování.

Veve721
20.08.2023 5 z 5

Taky vám připadá, že se poslední dobou doslova roztrhnul pytel s asijskými fantasy peckami? Po úžasné Železné vdově a Šesti rudých jeřábech jsme se dočkali překladu dalšího podobně laděného příběhu a opět jde o dílko, které bychom rozhodně neměli minout!

Jsem nadšená! Sue Lynn Tan mě svým psaním doslova okouzlila, ať už jde o poetičnost jazyka, originální kulisy příběhu či barvitý děj, ve kterém není nouze o akci. Zároveň musím vyzvyhnout také propracované charaktery postav, které nejsou černobílé a mě moc bavilo je s každou stranou lépe poznávat. Sice tu opět máme klasické klišé romantického trojúhelníku, ale v tomto podání mi to nijak nepřekáželo. Dalším výrazným plusem je zapracování čínských legend, mýtických tvorů a reálií. Odkaz na legendu o čtyřech dracích ní vykouzlil úsměv na tváři, protože mi připomenul komiks o čarodějkách Witch, který jsem jako puberťačka milovala.

Přestože jde o autorčinu prvotinu a úvodní díl duologie, obsahem zastíní mnohá fantasy dílka. Najdete tu spoustu nečekaných zvratů, intrik, napětí, vášně, krutosti, magie, přátelství,... Prostě emotivní horská dráha s hrdinkou, která tvrdě dře, aby dosáhla svého cíle. Učí se používat magickou moc, rozpoznat jedovaté květiny a střílet z luku. Nachází nové přátele, ale nebojí se postavit i nebezpečným nepřátelům. Stará dobrá epická fantasy s nesplnitelnými úkoly pro odvážného hrdinu. A samozřejmě draci! Co víc byste ještě chtěli?

_Brunetka_
19.08.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,75*.

Přes menší počáteční boj s touhle kráskou jsme si k sobě nakonec i tak našly cestu. Na autorčin styl psaní jsem si musela zvyknout, ale po nějaké chvíli jsem se do příběhu dostala a získal si moji plnou pozornost. Líbí se mi námět, který zahrnuje jistou originalitu a je inspirován čínskou mytologií, což jsou pro mě zase nové končiny. Autorka se světa zhostila velmi dobře, měla ho krásně promyšlený. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila a bavilo mě sledovat v průběhu čtení její vývoj. Měla sice svoje mouchy, ale to jí dělalo skutečnější. Hlavní mužské postavy - Li-wej a Wen-č - měly také něco do sebe. Romantiky je tu poskrovnu, ale je nenucená a já bych řekla, že se jí více dočkáme v dalších dílech (tady spíš jde o ten fantasy prvek). Děj je nabitý akcí, zajímavými událostmi a asi nehrozí, že byste se nudili. Došlo i na jeden hodně velký zvrat, který mě šokoval a nebyla jsem schopná ho vstřebat. V příběhu hrají svoji roli i emoce, které mě nejednou dostihly a hezké myšlenky, které jsem si poctivě vyznačila. Po konci musím říct, že doufám, že u nás vyjde pokračování, protože bych si ho opravdu ráda přečetla. Dceru měsíční bohyně vám můžu doporučit všema deseti, pokud máte rádi retellingy a chcete zkusit zase něco jiného.

Ronnie Sparks
02.08.2023 4 z 5

První díl z dvojdílné fantasy série s kapkou romantiky a starověké čínské mytologie doplněna magií a nesmrtelností. Příběh se mi četl velice dobře a rychle. Byl poutavý, zajímavý a nechyběla mu akčnost a napětí. Jedná o Young adult, což znamená, že je příběh jednodušší. Krásný fantasy příběh, ubírám jednu hvězdu, jen díky tomu, že tam na mě bylo moc romantiky. Více v recenzi na blogu.

petgona
29.07.2023 4 z 5

Za mna fajn oddychovka. Jednoduche citanie, klasicka YA fantasy. Nic sa tam zbytocne netahalo, vsetko pekne plynulo bez nejakych siahodlhych uvah a vaty. Urcite odporucam, ak hladate nenarocne citanie.
A tato azijska mytologia je tiez prijemna, neokukana, plna farieb.

alishek
03.12.2022 5 z 5

Nádherný příběh, který rychle plyne a čte se skoro sám. Hlavní postavy jsou sympatické a velice se těším na pokračování.

Štítky knihy

mytologie

Autorovy další knížky

Sue Lynn Tan
malajská
2023  82%Dcera měsíční bohyně
2023  85%Srdce slnečnej bojovníčky

Kniha Dcéra bohyne mesiaca je v

Právě čtených3x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst105x
Chci si koupit58x
dalších seznamech7x