Nebe patří nám

Nebe patří nám https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456098/bmid_nebe-patri-nam-4yZ-456098.jpg 5 59 10

Bonnie a Clyde v uneseném letadle. Willie Roger Holder a Catherine Marii Kerkowová donutili posádku přeletět Atlantik a přistát i s výkupným v Alžírsku, aby později byli oslavováni francouzskými intelektuály v čele s Jean-Paul Sartrem. Čin frustrovaného veterána z vietnamské války a jeho krásné přítelkyně nebyl ojedinělý, mezi lety 1961 a 1973 bychom ve Spojených státech napočítali více než sto padesát únosů. Reportér Brendan I. Koerner poskládal mozaiku těch nejtypičtějších i nejbizarnějších. Nezůstává ale jen u mistrných popisů různých motivací únosců a jejich proměnlivé úspěšnosti. Sleduje také to, jak zásadně se proměnila letecká doprava. Nastoupit do letadla dnes automaticky znamená řadu bezpečnostních kontrol, přísná pravidla pro příruční zavazadla a zdlouhavé čekání. Nic z toho v šedesátých letech nebylo běžné. Zejména na americké půdě, kde jsou vzdálenosti velké, to byl rychlý – i když drahý – dopravní prostředek, kde bylo možné si koupit letenku na poslední chvíli a přiběhnout na letiště půl hodiny před odletem. Letecké společnosti nechtěly ohrozit své zákazníky ani posádku a vyhověly únoscům ve všem – od výše výkupného po dopravu do zvolené destinace. I tady Koerner zdařile popisuje, jak se střetly ekonomické a bezpečnostní zájmy. Agenti FBI měli na celou věc jiný názor než aerolinky, ale trvalo dlouho, než s nimi kapitáni letadel začali spolupracovat. Kniha Nebe patří nám je v neposlední řadě průvodcem po tehdejší geopolitické situaci i náladách v americké společnosti šedesátých a sedmdesátých let: Kam unesená letadla mířila? Proč Francie nechtěla vydat Holdera a Kerkowovou? A jaká byla motivace únosců?... celý text

Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

The Skies Belong to Us: Love and Terror in the Golden Age of Hijacking , 2013


více info...

Přidat komentář

Disease
28.07.2023 4 z 5

Kniha která je kromě ústředního tématu zajímavá hlavně politickým pozadím v té době.

verculka
06.03.2023 5 z 5

Naprosto boží kniha. Nejde se od ní odpoutat. V dnešní době se ani nechce věřit, že letištní kontroly neexistovali a mohli jste do letadla rovnou z ulice.


papada
20.12.2022 4 z 5

"Víte, jak velká fronta by vznikla u přepážky v Miami, kdyby se všichni museli podrobit policejní prohlídce?"

S touhle knížkou se vrátíte do dob, kdy neexistovaly žádné bezpečnostní kontroly na letištích, kdy člověk mohl nerušeně projít z ulice až do letadla (dokonce bez palubní vstupenky) a kdy k únosům letadel docházelo každý týden. Ve světle dnešních bezpečnostních opatření to zní neuvěřitelně.

Je zajímavé sledovat, jak američtí občané jeden čas brali únosy jako nějaké zpestření jejich letu. Aby pak bombardovali úřad pro letectví dopisy, ve kterých popisovali způsoby, jak únoscům zavařit. Třeba tím, že by se na poli na jižní Floridě postavil model letiště José Martí, díky kterému by si únosci mysleli, že se ocitli v Havaně, velmi oblíbené destinaci únosců. Nejvtipnější je, že úřad pro letectví o tomto nápadu vážně uvažoval, ale kvůli jeho nákladné realizaci od něj upustil. Rentgeny a detektory kovů byly zavrhnuty, protože "Lidi by to vyděsilo k smrti. Navíc by si stěžovali na narušování soukromí.".

Četla jsem sice výraznější absyntovky, takže pětihvězdičkové hodnocení ode mě tahle nedostane, ale čtyři hvězdičky udělím ráda. Zajímavá a čtivá kniha to je.

baru_lienka
21.12.2021 5 z 5

Kolik má tahle kniha stránek? 376. A proč se na to ptám? Protože asi 50 stran z knihy tvoří odkazy na různé články, reportáže, rozhovory a jiné záznamy. Autor dokáže bravurně vyprávět příběh únosců letadel. Až tak dobře, že jsem si říkala, jak jen je to možné, že všechno ví do takového detailu. A ukázalo se, že skoro ke každé větě existuje zdroj informací. Dokážete si to představit, kolik dní, měsíců a možná i let práce to chtělo?
Se zatajeným dechem jsem četla příběh Holdera a Kerkowové. Celé to zní jako báječné dobrodružství: únos letadla, život v Alžírsku a pak v úchvatné Paříži, kde potkávali slavné osobnosti a sami se slavnými stali.

Martinmmm
19.11.2021 5 z 5

Výborne napísaná absyntovka z obdobia, kedy únosy lietadiel prichádzali ako na páse..

Karcoolka2210
19.07.2021 5 z 5

Ako stále, ďalší skvelý Absynt. Pre mňa úplné nové informácie v tejto knihe ohľadom únosov lietatiel, ktoré mali svoj prím v šesdesiatych a sedemdesiatych rokoch. Objavil sa tu aj mystický D.B. Cooper (ktorým bol podľa všetkého Loki ;) . Skvele spracovaná knihá, s riadnou dávkou histórie v tejto oblasti a ja ju môžem len odporučiť.

Limonadovyjoe
18.06.2021 5 z 5

Skvělá kniha na dovolenou!

Mezi lety 1961 až 1972 došlo v USA k únosu 159 komerčních letů. Až na minimum případů, se většina únosů odehrála až v posledních letech, což znamenalo mnohdy jeden či více případů týdně, nebo dokonce denně.
Většina únosů měla ze začátku politický motiv, sympatizanti s režimem na Kubě, boj proti válce ve Vietnamu, rasistické motivy.. Se vznikající epidemií únosů se ale měnily i důvody... Získání slávy a uznání, výkupné, nebo třeba stesk po domácím kubánském jídle .
Postavení leteckých společností této epidemii také příliš nebránilo. Vyšlo je levněji když letadlo neplánovaně odletělo na kubu, než aby zaváděly opatření a obtěžovali všechny cestující kontrolami. Prostě jste letěli do Kalifornie a místo toho jste skončili s několika hodinovým zpožděním na Kubě. Vo co de, že jo.

Skvěle rešeršovaná kniha zmiňuje velké množství více či méně povedených únosů, mimo jiné i třeba případ D.B. Coopera a jeho miliónový poklad, který hledali Dan, Tom a Billy v komedii Nekecej a pádluj. :)
Popisuje ale také politické dění v USA, vztahy s Evropou, či práci FBI ve spolupráci s leteckými společnostmi i prezidentem Nixonem.
Jednomu případu se však věnuje důsledně a promítá se celou knihou. Cathy Kerkowová a Rodger Holder zvládli unést letadlo a jako jedni z mála i s výkupným doletět do Alžíru a časem si i žít mezi smetánkou v Paříži.
Holt divoký západ.

Hellboy
03.04.2021 5 z 5

11/2021 V první řadě nesmírně detailně zrešeršovaný a velmi poutavě sepsaný příběh jednoho konkrétního únosu, který ve své době ohromil celou Ameriku, a na jeho pozadí autor předkládá takřka úplně celou historii leteckých únosů v USA od šedesátých let do současnosti - velmi taktně se ovšem vyhýbá byť i jediné zmínce o 9/11. Obě části knihy jsou naprosto fascinující - na jedné straně příběh černošského vysloužilce z Vietnamu Rogera Holdera, který spolu se svou přítelkyní Catherine Kerkowovou v roce 1972 provedli jeden z "nejúspěšnějších" únosu všech dob, když unesli let 701 a požadovali mimojiné propuštění tehdy souzené Angely Davisové. Na druhé straně kniha popisuje celou historii toho fenoménu, který byl jednu dobu tak rozšířený, že k únosu letadla docházelo průměrně každý týden. Tato druhá část je obzvlášť zajímavá, protože ještě v šedesátých a sedmdesátých letech neexistovala vlastně vůbec žádná bezpečnostní opatření na letištích, takže propašovat na palubu jakoukoliv zbraň byla hračka, a je docela šokující číst, jak strašně dlouho to trvalo, než jsme se dostali do stavu, který už dnes považujeme za normální, tzn. než se všichni (stát, přepravci i cestující) shodli na tom, že únosům lze zabránit jedině mírným omezením svobody cestujících, tedy zavedením prohlídek všech pasažérů a jejich bagáže.

Raszkulce
12.01.2021 5 z 5

První kniha roku 2021 a velká spokojenost (tak jako se skoro každou absyntovkou). Knihu jsem dostala jako dárek a osobně mě tohle téma ani v nejmenším nezajímá a nevyhledávám ho. O to víc mě kniha překvapila a mnohé jsem se dozvěděla o tom, jak to bylo s osobní leteckou dopravou v počátcích. :)

Gooverka
06.01.2021 4 z 5

Klasicky skvěle odvedená práce v dalším reportážním románu z Absyntu. Autor nám přibližuje éru americké historie, kdy byly únosy letadel na denním pořádku. Líbilo se mi, že se knihou táhne jeden dost zajímavý případ únosu, který je po kapitolách doplňován dalšími epizodami jiných únosců, a také postoji americké veřejnosti k bezpečnosti létání. Dozvěděla jsem se mnoho nového, a hlavní příběh Holdera a Kerkowové mi spíše připomínal nějakou detektivku. Mám mezi absyntovkami sice jiné favority na pětihvězdičková hodnocení, ale tohle se jim hodně blížilo.