Nebe a Peklo: Válečný deník německého parašutisty

Nebe a Peklo: Válečný deník německého parašutisty https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17078/bmid_nebe-a-peklo-valecny-denik-nemeckeh-CWx-17078.jpg 4 14 2

V osobní výpovědi o dramatu 2. světové války sledujeme osudy autora od r. 1933, kdy Pöppel vstoupil do Hitlerjugend a pak prodělal dobrovolný výcvik ve výsadkovém pluku. S elitní jednotkou se účastnil i nacistického napadení Polska. První boj okusil 10. 5. 1940, kdy německá letadla napadla Holandsko. Autor dramaticky líčí velké bitvy, jichž se sám účastnil: např. přepadení norského Narviku, boje na Krétě i na východní frontě. Byl svědkem smrti svých spolubojovníků r. 1943 na Sicílii a v jižní Itálii i rok nato v Normandii při spojenecké invazi do Evropy. Válečný deník se uzavírá r. 1945, kdy Pöpel skončil v bojích na Rýně jako britský válečný zajatec. Pöppelovy názory prošly za ta léta zásadní změnou: z chlapce dychtícího po vojenské slávě, ochotného zabíjet, zůstal vyčerpaný a demoralizovaný 24letý veterán. Brzy přijal celou pravdu o nacismu, přestože za něj nasazoval svůj život.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Knižní klub , Baronet
Originální název:

Heaven and hell , 1988


více info...

Přidat komentář

francouz
20.10.2018 5 z 5

Je to pěkný pohled na výcvik a nasazení zejména v prvních letech války, kdy se naplno začalo využívat paradesantní jednotky, ať už k narušení v týlu nepřítele nebo jako hlavní údernou sílu.
Tady sledujeme osud německého výsadkáře, který prošel přes většinu bojišť Evropy, a zejména v prvních roce války, kdy výsadkáři slavili jeden úspěch za druhým a vidíme jak se utužuje kamarádství mezi spolubojovníky, at´je to v Poslku, Holandsku nebo v Norsku a pak zejména při tuhých bojích na Krétě, která je dávána za příklad, perfektně provedené výsadkové operace.
Velmi zajímavá knížka, která samozřejmě ukazuje i utrpení civilistů, vystavěných neustálemu bombardování a nasazení ve výrobě pro armádu.
Pro mě ukázala, jak vojáci skoro do poslední chvíle věřili, že nesmějí přestat bojovat až po jejich vystřízlivění v zajetí a návratu domů.

mysteriouslukas
06.08.2017 5 z 5

Pěkná kniha, jsem potěšen, že i z "druhé" strany (Německo) jsem částečně zjistil jak to viděli vojáci této strany. Některé pasáže se mi zdávaly zbytečně dlouhé, ale i tak je druhá světová válka celkem dobře popsaná. Doporučuji přečít, je celkem dobré čtení.


Štítky knihy

vojenští parašutisté výsadkáři výsadkové operace Bitva o Krétu (1941)

Autorovy knížky

Martin Pöppel
německá, 1920
2001  86%Nebe a Peklo: Válečný deník německého parašutisty

Kniha Nebe a Peklo: Válečný deník německého parašutisty je v

Přečtených24x
Knihotéce43x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x