Neandertálec otvára dvere do neznáma

Neandertálec otvára dvere do neznáma https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420750/bmid_neandertalec-otvara-dvere-do-neznam-pdP-420750.jpg 4 50 14

Cliff Hubbard je obrovská nula. Doslova a do písmena. Pochádza z biednych pomerov, s rodičmi žije v obytnom prívese, v škole ho prezývajú Neandertálec, pretože meria takmer dva metre a váži stodvadsaťpäť kíl, a od bratovej samovraždy to ide s jeho životom dolu vodou. Cliff z celej duše nenávidí najväčšieho machra v škole Árona Zimmermana. Áron je pekný, obľúbený a hráva futbal. Táto školská hviezda však utrpí ťažký úraz a po návrate z nemocnie tvrdí, že mal zážitok na prahu smrti. Kým bol v bezvedomí, ukázal sa mu Boh a dal mu zoznam úloh, ktoré treba splniť, aby sa ich stredná škola stala príjemnejším miestom. Absurdné tvrdenie Áron korunuje ďalším, ešte absurdnejším: Boh mu vraj povedal, že s plnením zoznamu mu pomôže jedine Neandertálec. Cliff na svoje vlastné prekvapenie súhlasí a spoločne s Áronom sa pustia do plnenia jednotlivých úloh. Na zozname majú pomstychtivého angličtinára, tajomného školského hekera, kontroverzný klub, miestnych dílerov drog a násilníka šikanujúceho spolužiakov. Prvý raz od bratovej smrti sa Cliff necíti odstrčený, no náprava pomerov v škole nie je taká ľahká, ako si s Áronom predstavovali. Najmä keď Cliff zistí, že ich misia sa nepredstaviteľným spôsobom týka jeho vlastnej rodiny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

Neanderthal Opens the Door to the Universe , 2018


více info...

Rainbowdreamer
Rainbowdreamer
29.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Napadají mě slova jako originální, zajímavé, neobvyklé, ale hlavně "všechno je jinak". Je pozoruhodné, že naprostá většina postav se ukáže být v průběhu děje někým úplně jiným, než jsou na začátku představeni (co se týče jejich charakterů, povah, názorů...), a musím podotknout, že ty změny jsou vesměs k lepšímu. Rozjezd byl dost pomalý a rozpačitý, během první třetiny jsem se i rozmýšlel, zda knihu neodložit (povahové rysy hlavního hrdiny mě na začátku fakt dost iritovaly), ale jsem moc rád, že jsem tak neudělal. Příběh se pak odvíjel čím dál zajímavěji, děj byl poutavější a v závěrečné části obsahoval i hlubší myšlenky, nad kterými jsem se rád zamyslel. O přátelství, lásce, obětování, nutnosti postavit se zlu, o smyslu života. Je to příběh o naději, i když od začátku poznamenaný tragickou událostí, se kterou se musí hlavní aktéři nějak vyrovnat. A ještě důležitá poznámka - ten avízovaný Boží seznam tam sice je, ale smysl příběhu je úplně někde jinde. Opravdu neobvykle vystavěná gay romance dvou kluků, která nemá dobrý konec (skončila před začátkem děje), a v níž hlavní hrdina je "jen" vypravěčem.

evismaior
evismaior
30.09.2023 4 z 5

80% - zpočátku to působilo trochu jako klišé - neohrabaný dvoumetrový Cliff ze sociálně slabé rodiny, kterému se ve škole všichni posmívají, je (doslova) řízením osudu donucen spolupracovat na "Božím" úkolu se svým oblíbeným, pohledným a fotbalově nadaným spolužákem Aaronem. Jejich seznam nezahrnuje právě snadné položky - zamezit šikaně ze strany jednoho spolužáka, dealerství drog toho druhého, zarazit náboženskou fanatičku, povzbudit jednoho učitele a konečně zastavit tajemnou hackerku HAL (a ano, tahle přezdívka není náhoda, protože o filmu 2001: Vesmírná Odyssea se bude mluvit hodně, jakož o spoustě jiných filmů, hudebních kapel a dalších částeček popkultury, kterými si mě autor získal). Pak se na Aarona a Cliffa nabalila docela zábavná sociální bublina od počítačových nerdů, přes Tegan - sestru onoho dealera a skrytou Cliffovu obdivovatelku - nebo třeba Noaha - bratra oné náboženské fanatičky a jediného otevřeného homosexuála na škole. A je tu také přízrak Cliffova bratra Shanea, který před časem spáchal sebevraždu a Cliff se s tím ještě nevyrovnal.
Líbil se mi autorův styl, neboť nezůstal u "Božího" seznamu, ale těch seznamů bylo v knize nepočítaně (důvody, proč je škola nanic, pro a proti, jestli Cliff miluje Tegan apod.) a mě tohle "strukturované" uvažování dost bavilo, protože dávalo příběhu svižnost a náboj. Bohužel to autor dalšími pasážemi, kdy se děj a dialogy docela vlekly, dokázal mnohdy až únavně natahovat, a tak jsem občas netrpělivě poposedávala a popoháněla očima text, aby už se příběh konečně pohnul. Každopádně to bylo příjemné počtení, mělo to pozitivní message a ráda dám autorovi ještě šanci, pokud zde od něj vyjdou další knížky.


TomTomis
TomTomis
16.08.2023 5 z 5

Tato kniha má svoje kouzlo. Kdo to nevzdá, bude odměněn zajímavými pobítkami k zamyšlení. Seznam, co aktéři plní, není o tom, zda se jim vše povede, ale že zjistí, že je stmeluje dohromady, že se díky tomu navzájem více poznávají. Hlavní postavy hledají svoje místo. Hlavní hrdina se smiřuje se sebevraždou svého bratra a nakonec tak nějak odhaluje jeho tajemství...

Přečti_si
Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Milá young adult knížka. Extrémně mě nechytila, ale zase to nebyl ani úplný propadák. Možná mi nesedl v tomto žánru hlavní hrdina muž, ale koneckonců to byl takový milý týpek. Outsider, který se shodou okolností dá dohromady s nejpopulárnějším klukem na škole a začnou poměry ve škole napravovat. Tak do půlky jsem se trochu nutila, ale pak to šlo samo. Žádné velké emoce.

SBH
SBH
10.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Možná nikdy jsem s komentářem ke knize neotálela tak dlouho jako tentokrát. Důvod je prostý – příběh mě silně zasáhl. Pořád o něm musím přemýšlet. A taky o názoru velké části společnosti na YA literaturu a její čtenáře (nedejbože ty více než dospělé) – ano, jedna známá spisovatelka se onehdy veřejně vyjádřila, že se jedná o osoby sníženého intelektu, které odmítají dospět.
Ani taková urážka nesníží mé hodnocení této knihy – je úžasná. A nejvíc ze všeho závažná, hluboká, pravdivá a chytrá.
Začnu popořadě. Obálka je zvláštní, ovšem po dočtení ji dokážu ocenit. Takže za mě dobrý.
Příběh mě chytil na prvním řádku a nepustil, čtečku jsem nedokázala odložit ani mezi kamarádkami nebo v práci (a tam fakticky nemám čas na nějaké čtení pod lavicí, nicméně stalo se). Zajímavá a vtipná zápletka, překvapivé řešení, do toho pátrání po tajemství, které zpočátku ani jako tajemství nevypadalo. Nakonec do sebe všechno zapadlo a mě už třetí den trápí důvod Shaneovy zbytečné smrti. BTW Esther bych zaškrtila a pověsila za uši do průvanu. Dokonce i Cliffova neutěšená rodinná situace doznala změny.
Postavy a vývoj charakterů za jedničku s mašlí. Cliffa jsem si zamilovala, pro Shanea pláču, Noah je zlatíčko, Aaron kámoš, Tegan správná rázná přítelkyně a tak bych mohla pokračovat donekonečna. S tím souvisí vtipné či úderné dialogy, které jsem si naprosto užívala.
O ději jsem se už zmiňovala, nemám nejmenší výhradu. A co musím taky pochválit, jsou trefné popisy okolí, které nezdržují, nicméně dokonale vtáhnou do prostředí. Jen si trochu nejsem jistá Cliffovým zjevem (celkem logicky). On sám se hodně shazuje, ovšem Tegan je z něj na větvi a dokonce i třeskutý heterosexuál Aaron jej označí za fešáka. Tak si představuju hodně mladinkého Kevina Jamese.
Ústředním tématem knihy jsou závažná témata šikany, náboženského fanatismu, přetvářky, stádního chování společnosti a krizi sebepřijetí. Když pomyslím na onu známou spisovatelku, samé povrchní a lehké životní otázky, že? Nechám té jedovatosti.
Seznam úkolů je ústřední červenou linií knihy, spustí všechny kritické body, přes nemalé překážky jej hrdinové plní a nakonec vyřeší všechny body s nemalou investicí vlastního úsilí a důvtipu. A právě ten nakonec změní úplně všechny. Jo a taky se mi líbily nerdovské hlášky a narážky na různá kultovní díla.
Na konec si dovolím jednu drobnou výtku – to za celý rok ona „šťastná“ mikina neskončila jedinkrát v pračce? A důležitou poznámku – v autorem stvořeném universu rozhodně Bůh existuje (a má lidi rád), protože kóma nekóma, jak by Aaron mohl byť podvědomě tušit, že HAL představuje řešení tolika palčivých otázek?
Jedna z nejlepších knih vůbec, vřele doporučuji.

Sigurd_Lesandi
Sigurd_Lesandi
07.11.2021 3 z 5

Když jsem si knihu kupoval, čekal jsem milý pohodový příběh. Hned po prvních 10 stranách mně bylo jasné, že jsem se opravdu přepočítal.
Co se opravdu povedlo, je čtivost knihy, která mě u příběhu udržela po celou dobu.
Hned na začátku se ale objevil problém. U příběhu, který se točí kolem nějakého seznamu, jsem čekal, že právě seznamu bude věnována většina knížky, což se ale nestalo. Měl jsem spíše pocit, že čtu klasický středoškolský román, který je pouze o jakýsi seznam obohacen.
Plnění jednotlivých bodů seznamu byla další věc. Postavy mají splnit celkem 5 záležitostí a nemůžu si pomoct, ale mám prostě dojem, že ani jeden úkol nedokázali splnit. Ano, je pravda, že se jednotlivým úkolům věnovali, ale nikdy je nevyřešili sami o sobě. Dokazuje to i situace, kdy se během 1 stránky 3 body seznamu jen tak vyřešili a u zbylých 2 měli postavy také více štěstí jak nějakého rozumu.
Jednotlivé postavy za mě špatné nebyly. Určitý vztah jsem si k nim dokázal vytvořit a pár z nich jsem si opravdu oblíbil.
Celkově nelituji, že jsem si knihu přečetl, protože byla opravdu čtivá. Bohužel vůbec nedokázala naplnit potenciál, který měla. Hodnotím ji tedy jako průměr.

rysavas
rysavas
30.06.2021 5 z 5

Sakra.....taky máte někdy ten pocit, že v okamžik, kdy čtete nějakou knížku, že je o vás? Tak u téhle se mi to několikrát stalo.... Líbil se mi styl, jak byla knížka napsaná....jak se to všechno vyvíjelo....ty myšlenky.... poselství...postavy...dobře, některé postavy mi přišly trochu přes čáru...ale prostě to do toho příběhu sedlo ......protože tenhle příběh není klasika....je prostě trochu ujetý... na druhou stranu....jestli jste ujetí i vy...tak je ten příběh také třeba pro vás....nebo o vás....no.... asi tak ...

bookbypatrik
bookbypatrik
26.02.2021 3 z 5

3.5/5
Z této knihy jsem měl v průběhu čtení neskutečně smíšené pocity. Začátek byl na můj vkus příliš pomalý, ale postupně příběh začínal nabírat na obrátkách, a proto jsem si teď po dočtení jistý, že se mi kniha vlastně líbila.
Musel jsem si jen zvyknout na určitou zvláštnost titulu a také humor, který mě právě ze začátku nechával chladným, ale postupem času mi padl do noty.
Velké plus dávám také za řešení důležitých témat a zajímavé citáty, kterými byl Neandrtálec otevírá dveře do vesmíru obohacen. (Mimochodem, ten název je skvělý!)

mikika
mikika
04.02.2021 5 z 5

mám ráda knížky o neobvyklých přátelstvích, a tahle byla skvělá. vtipně napsaná o vážných tématech, takže z vás i ždíme emoce.

telileov
telileov
21.01.2021 2 z 5

No. Ze začátku se mi líbilo, že autor rozjel docela slušný bizár s originálním námětem.
No velmi rychle jsem nabyla dojmu, že čtu geekovskou verzi Mean Girls, kde Lindsay Lohan příbrala tři tuny. Jak příběhově, tak kvalitou, tak řadou postav.
Postavy se chovaly úplně nesmyslně a nerealisticky. K žádné z nich jsem si nevytvořila žádný vztah, vůbec jsem nerozuměla, proč dělají, co dělají. Stejně na tom byly i vztahy mezi nimi, které prostě nedávaly smysl.
Čtivostí to autor taky moc nezachránil. Nedá se říct, že by se to četlo vyloženě špatně, ale ani mě to nenutilo pokračovat ve čtení.
Dospívající ale asi může zaujmout.

anet8843
anet8843
20.01.2021 5 z 5

Poslední dobou jsem neměla šťastnou ruku na knihy a byla jsem spíše zklamaná. To vedlo k tomu, že jsem až do dnes v roce 2021 nečetla. Dnes ráno jsem začala číst tuto a právě jsem ji dočetla se slzami v očích. Tohle je... tohle je. Takhle si já prostě představuji perfektní knihu pro mládež. Čtivě, ale inteligentně napsanou. Realistickou, místy sladce optimistickou ale i drsně pesimistickou. Příběh, který nedělá s teenagerských čtenářů hlupáky, ale myslící individua. Příběh je krásný, se silným poselstvím a úžasnou wow pointou, která každému, kdo bojoval sám se sebou, musí dojít dříve než v poslední kapitole.
Tohle je prostě kvalita, mrzí mě, že tak moc přehlížená pro sentimentální sra*ky, kterými jsou mladí bombardováni.

JitulHa
JitulHa
10.01.2021 5 z 5

Už když jsem zahlédla anotaci k této knize, řekla jsem si, že by to mohl být super příběh... No, byl naprosto peckovní! Mám načteno celkem dost knih z YA žánru, ale tohle jsem tedy ještě nečetla! Autorovi se podařilo skloubit věci, které se zdají být nad naše chápání, k tomu přimíchat reálný život, kterému někdy nerozumíme o nic víc a vytvořit příběh. Takový ten, u kterého se vám na tváři objeví slzy od smíchu i zoufalství zároveň. Ve výsledku jde o moderní humor neztrácející vyprávění, postavené na problémech, které zprvu působí neškodně, možná malicherně, ale jen do té doby, než nás přemohou, zavřou za sebou dveře a my si uvědomíme, že jsme popíráním jejich existence, nadobro ztratili klíč k jejich řešení. Fantastická knížka, přečtěte ji.

clare01
clare01
09.01.2021 4 z 5

Jedna z must-read knih pro dospívající. Jsem si jistá, že před deseti lety bych ji milovala, teď z ní mám spíš takový nostalgický pocit. Obsahuje vše, co kniha tohoto typu obsahovat má - hledání smyslu života a místa ve světě, důležitost přátelství, první láska, sebevražda a vyrovnání se se smrtí, problematika LGBT+, drogové závislosti atd. Celou knihou zároveň prostupuje tématika hledání naděje a překonávání vlastních strachů a s tím se potýkáme všichni bez ohledu na věk. Přesto je kniha primárně určena mladší generaci, které ji moc a moc doporučuju!

Jirkass89
Jirkass89
04.01.2021 2 z 5

Další kniha, která se veze na populární vlně LGBT+ tematiky a bohužel ničím nevyčnívá, takže zapadne. Nápad se seznamem od Boha byl poměrně originální, udělat přátele z největšího outsidera střední školy a největší hvězdy už tolik ne. V půlce knihy se už dá tušit, kam celý příběh směřuje a jak vyvrcholí. Plusem je autorův styl psaní, kniha se četla lehce.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Preston Norton
americká, 1985
2019  80%Neandertálec otvára dvere do neznáma

Kniha Neandertálec otvára dvere do neznáma je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce79x
Chystám se číst45x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x