Navždy a den

Navždy a den https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441978/bmid_navzdy-a-den-lLH-441978.jpg 3 17 8

James Bond - agent 007 série

< 48. díl

Příběh o zrození legendy v drsném podsvětí francouzské Riviéry v roce 1950. Bond vyšetřuje vraždu předešlého agenta 007 a plní úkol určit, co stojí za náhlým poklesem drogových aktivit v korsickém podsvětí.

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Forever and a Day , 2018


více info...

Přidat komentář

Voliarty
08.01.2024 3 z 5

Modrý diamant bol za mňa skvelou knihou, ktorá mala všetko, čo by Bondovka mala mať. Preto som sa na „Navždy a den" aj tešil. A ostal som sklamaný.

Zápletka mi nesadla. Mal som pocit, že čítam kriminálku o obchode s drogami a nie Bondovku. Ale nebudem klamať, našlo sa tu pár dobrých momentov.

Anotácia pri Modrom diamante opisovala ,,bond-girl", ako ženu, s akou sa Bond ešte nestretol. Podľa mňa by toto označenie viac sedelo na ,,bond-girl" z tejto knihy. Nebudem konkrétnejší, ale podľa mňa sa jednalo o zaujímavú postavu, pri ktorej som si z počiatku nebol istý, na akej strane je. A to jej na tej zaujímavosti pridávalo.

Kritiku mám k antagonistom, ktorí proste zlyhávajú v tom zaradiť sa medzi elitu Bondovských zloduchov. Majú síce prvky, ktoré by im to umožnili, nohy im ale podkopáva málo priestoru. Viac o nich v spoileroch nižšie.

SPOILER: U Scipia som si najprv myslel, že bude malou prekážkou, ktorá poskytne stopu k hlavnému zloduchovi, nakoniec to bol ale on. Scipio má prvky, ktoré by z neho robili fajn Bond zloducha. Extrémne, takmer až karikaturovsky obézny, neustále v sprievode tlmočníka a krutý. Napriek tomu má málo priestoru, takže sa moc neprevedie a medzi výraznejšími Bodnovskými zloduchmi zapadne.
A druhý zloduch Irwin Wolfe nie je nijak výrazný. Nemá nič fyzicky výrazné, nemá nijakú úchylku, alebo niečo, čím by bočil z radu. Jedine jeho motív, ktorý z neho robí celkom sympatického záporáka. KONIEC SPOILERu.

„Navždy a den" je za mňa jedna z tých slabších Bondoviek. Nesadla mi téma o korzickom podsvetí, antagonisti sú nevýrazní a tak celkovo som z toho necítil tú „Bondovskosť". Nehovorím, že je to zlá kniha, len že je to slabá Bondovka. Aspoň za mňa.

SONP
15.06.2022 4 z 5

A mě se to hodně líbilo, možná proto, že jsem s Flemingovými bondovkami už dlouho na jedné vlně (první jsem četl ještě dříve, než jsem vůbec shlédl všechny filmové bondovky). První, s čím se musí čtenář smířit, je to, že literární Bond je výrazně jiný, než ten filmový (zvláště pokud jste fanoušci Pierce Brosnana). A Horowitz se právě do tohoto jiného Bonda skvěle tímto prequelem ještě před Casinem Royale trefil, Bond je tu ještě ne úplně zaběhlý zelenáč, který se svými zbrklými rozhodnutími dostává do prekérních situací, z nichž ho musí tahat jeho výrazně starší bondgirl. A zatím neřeší žádná spiknutí ohrožující svět, ale jenom výrobu a obchod s heroinem. Hlavní zápletka sice trochu kopíruje filmové Live and Let die, ale přesto obstojí. Nádavkem čtenář dostane další dávku ztraceného světa bílých mužů: casina, holky v šatech od Diora, rámusící auta, cigára a koktejly z vyzrálého chlastu. 80%!


lucakuca
10.08.2021 1 z 5

Jejda, další, co jsem nedočetla. :-( stala se mi taková věc. Kniha mi omylem spadla a záložku jsem jinam strčila. A já nepoznala, že jsem přeskočila 40 stránek. :-( To přece nejde?! A je to vlastně pro mě už jedno.
BOND 007 má bejt (podle) žhavič, borec, akčňák, vtipouš - prostě nadmuž. Tadydle není. Bond mě nudil. Stránky se mi posouvaly pouze vypadáváním záložky...

beanstk
24.01.2021 3 z 5

Výrazně slabší než skvělý Modrý diamant. Děj je nevyrovnaný, občas je řešení situací k pousmání. Skvělý je popis účinků heroinu na vědomí JB.

Boby17
17.07.2020 4 z 5

Příběh prvního nasazení Jamese Bonda byl čtivý a při popisu některých vypjatých scén jsem cítil tíseň. Dění na lodi bylo divoké a úplný závěr překvapivý.
Bohužel kniha obsahuje několik faktografických chyb, které ve výsledku srážejí mé celkové hodnocení:
str. 45 - Americká námořní pěchota nebyla bojově nasazena v Evropě a tudíž synové Wolfa jako její příslušníci nemohli padnout na pláži Omaha. Na pláži Omaha se v Normandii vylodily 1. a 29. pěší divize US Army.
str. 48 - V Nice jsou pláže oblázkové a ne písečné.
str. 79 - Sovětský křižník se nemohl jmenovat Alexandr Kolčak, protože sověti by po veliteli bělogvardějců nepojmenovali vůbec NIC.
str. 80 - Sovětské lehké křižníky třídy Čapajev byly tyto: Čapajev, Čkalov, Železňakov, Frunze a Kujbyšev. Stavba dalších lodí Oržokinidze a Sverdlov byla zrušena.
? str. 256 - Nevím, zda lze u hvězdicového pístového motoru zařadit zpětný tah.

Neobratnosti překladu:
str. 138 - Použitý mix měrných jednotek - metry a tuny a v následující větě je tlak udán v librách na čtvereční palec.
str. 179 - Tři muži, každý s "ručním kulometem" - asi ve skutečnosti měli samopaly.

Dávám tři a půl hvězdy, tak to matematicky zaokrouhluji na čtyři celé.

dawson321
10.05.2020 4 z 5

Přiznám se, že Jamese Bonda jsem moc nemusel (myslím tím filmy - ke knihám jsem se nikdy dříve nedostal), ovšem když se mi naskytla možnost přečíst tuto knihu v době karantény, řekl jsem, že jí dám šanci.
Za začátku mě kniha moc neosnila - seznámení s postavami, uvedení agenta do "služby" nebo popisky hry v casinu mi přišly poněkud zdlouhavé, ovšem když se děj naplno (cca od poloviny knihy) rozjel, tak jsem se od knihy nemohl odtrhnout. Poté už jsem se vezl na vlně intrik, vražd a velkého nekalého obchodu. Za mě příjemné seznámení s agentem 007.

mikika
14.04.2020 4 z 5

kdo má rád klasické bondovky od Fleminga, ten si bude blaženě vrnět. ani byste nepoznali, že to nepsal on..

kolacky
08.04.2020 3 z 5

Neoslní, ale ani neurazí...

Štítky knihy

James Bond, agent 007

Autoři knihy

Anthony Horowitz
britská, 1955
Ian Fleming
britská, 1908 - 1964

Kniha Navždy a den je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
Chci si koupit12x