Navy SEALs

Navy SEALs https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508903/bmid_navy-seals-h7R-508903.jpg 5 6 2

Počátky jednotek za druhé světové války. Vzpomínky veterána elitního útvaru podvodních ženistů, předchůdců dnešních Navy SEALs, kteří za druhé světové války prováděli téměř nesplnitelné bojové mise v rámci Dne D i řady klíčových vylodění v Tichomoří. Příběh jednotky nejelitnějších a nejodvážnějších válečníků druhé světové války a přímých předchůdců dnešních jednotek Navy SEALs, vyprávěný jejím posledním doposud žijícím členem, pětadevadesátiletým Georgem Morganem. Morgan byl to celkem obyčejný, urostlý, sedmnáctiletý plavčík z New Jersey, který se přidal k nové námořní ženijní jednotce, pověřené ničením nepřátelské pobřežní obrany ještě před vyloděním hlavních spojeneckých sil. Jeho první nasazení: Omaha Beach během Dne D. Když se pak vrátil do Států, zjistil, že tím jeho služba teprve začínala. Vybaven plavkami, potápěčskými brýlemi a ploutvemi byl poslán na Havaj a následně nasazen napříč Tichomořím coby příslušník elitního, průkopnického útvaru podvodních ženistů. Pěšáci o nich říkali, že jsou to „napůl ryby, napůl blázni“. Dnes jim říkáme žabí muži – nebo Navy SEALs. Pod vedením svérázného důstojníka námořních záloh Drapera Kauffmana strávil Morgan poslední rok války průzkumem pláží na nepřátelském území a odstraňováním zátarasů skrytých pod vodní hladinou. Moře se mu stálo druhým domovem, musel nabrat téměř nadlidskou odvahu a překonat vlastní démony z vylodění na Omaha Beach. Čím víc se blížili k Japonsku, tím byla obranná postavení na nepřátelských ostrovech složitější a jejich posádky fanatičtější. Od černých, písčitých pláží Iwodžimy přes okinawské útesy obklopené žraločími hejny až po ledově chladný Tokijský záliv, tam všude se George Morgan ocitl mezi prvními a tam všude bojoval o vlastní život. A také o životy nás všech.... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Into Enemy Waters: A World War II Story of the Demolition Divers Who Became the Navy Seals , 2022


více info...

Přidat komentář

Megynka
27.06.2023 5 z 5

Jak možná víte, válečné knihy mě zajímají, hlavně potom ty o druhé světové válce. Vždy je mi lito, že z nějakého důvodu je má paměť na všechny věci, které mě zajímají tak skoupá a většinou toho ve mě moc nezůstane - ale příběhy uložené v knihách zůstanou navždy...
.
V knize je spousta krásných pasáží a vět, které bych vám tu nejraději napsala, ale nechci vám kazit dojem z knihy, kterou byste si určitě měli přečíst. Není to jen odborné plkání, jsou to příběhy žabích mužů - Navy SEALs. Skutečné příběhy, které vypráví námořník první třídy - Morgan.
.
Věděli jste, že denně nás opustí až 234 veteránů druhé světové války? Neuvěřitelné číslo. Morgan je jedním z posledních žijících bojových potápěčů a rozhovor s ním je prostě nezapomenutelný.
.
Kniha má opravdu nádhernou obálku a je velice krásně zpracovaná. Má přehledný obsah, který vás zavede do nepřátelských vod a kniha je obohacena i o fotografie, díky kterým vše budete cítit ještě silněji.
.
Osobně jsem o Navy SEALs nikdy nic nečetla, i když jsem o nich samozřejmě slyšela, a tak mi tato kniha doplnila spoustu mezer a já získala zase úplně jiný pohled na všechny zmíněné události.
.
"Půjdeš-li přes vody, já budu s tebou."

tittanie
20.06.2023 5 z 5

Velice zajímavá kniha, která mě na konci dojala.
Kniha byla od začátku velice čtiva a to jsem se bála, že to bude nuda. Vůbec jsem o podvodních ženistech nevěděla. Ani že byli v Normandii ani v Tichomoří.
Skvělé.


Autorovy knížky

2023  97%Navy SEALs

Kniha Navy SEALs je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x